Geen roaming kosten meer binnen de EU

Even de route van Berlin Hauptbahnhof naar je hotel via Google Maps vinden. Of met de currency converter nagaan of 30 Zweedse Kronen voor een sandwich ham kaas geen afzetterij is. Tot voor kort kon het gebruik van mobiel internet in de EU een prijzige aangelegenheid zijn.

Goodbye roaming

Eigenlijk maakte je liever geen gebruik van mobiel internet. De buitenland- en vakantiebundels van verschillende providers maakten het al iets betaalbaar. Tot vandaag. We hebben het vorig jaar al aangekondigd en vandaag is dan eindelijk zover. Je kunt in de hele Europese Unie internetten en bellen en uit je Nederlandse databundel. De extra kosten die providers rekenden zijn vervallen. De Europese Unie, dat zijn 28 landen, nu nog inclusief het Verenigd Koninkrijk. Houd er rekening mee dat Noorwegen, IJsland en Zwitserland niet bij de EU horen!

Roam like at home

Meteen even een fotootje vanuit Cyprus naar het thuisfront appen, nu kan het

Kleine lettertjes

Er zijn beperkingen. Voor abonnementen met een onbeperkte internetbundel geldt in de rest van Europa zeer waarschijnlijk wel een limiet. Dit is afhankelijk van de prijs van het abonnement. Naar verwachting zal de limiet op tenminste enkele gigabytes per maand liggen. Indien je voor een langere periode (meer dan vier maanden) woont in een land waar je niet het telefoonabonnement hebt afgesloten kan je provider alsnog extra kosten in rekening brengen als je meer internet verbruikt dan in het eigen land. Meerdere afspraken zijn verwoord in de fair use policy, die beperkingen, maar ook uitzonderingen regelt.

Actief op internet

Nederlanders maken in het buitenland relatief veel gebruik van mobiel internet. Zo maakte bijvoorbeeld in de tweede helft van 2014 circa 46% van de mobiele abonnees gebruik van roamingdiensten. Dat scheelt nogal wat ten opzichte van bijvoorbeeld Spanjaarden (13%) of Denen (24%). Ook qua dataverbruik zitten we in de top drie van Europa. Grofweg blijkt dat Nederlanders meer dan twee keer zo veel in het buitenland internetten als er door buitenlanders in Nederland wordt geïnternet.

Geen roaming kosten meer binnen de EU

Of vanuit München even bellen dat het toch iets later wordt, geen probleem

Wie betaalt?

Wat gaat het voor onze portemonnee betekenen? Telecomproviders hebben nu immers meer kosten voor de landgenoten die over de grens online zijn dan de opbrengsten die ze ontvangen van internettende buitenlanders in Nederland. Gaan de tarieven stijgen nu dataroaming binnen de EU grens uit het verdienmodel valt? Vooralsnog lijkt het daar niet op en gaat de mobiele reiziger profiteren van deze gewijzigde regelgeving. Reizen binnen de EU wordt hiermee weer een stukje comfortabeler.

Buiten de EU betaal je nog gewoon roamingkosten, die hoog op kunnen lopen. Benieuwd wat je per MB betaalt? UnitedConsumers maakte een handig overzicht.

Jos

Jos

Jos verkent graag nieuwe plekken, landen en culturen, om vervolgens zijn ervaringen te delen. Hij heeft een lichte voorkeur voor het westelijk halfrond, maar wil de hele wereld zien, onder het motto; ‘the world is my playground’.
Jos

Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>