Daarom is je paspoort rood!

Vierendertig pagina’s dik met daaromheen een bordeauxrode kaft. Tien jaar geldig en staatseigendom. Verzamelboekje voor al die stempels. En natuurlijk onmisbaar op reis.

Kleurtjes

Hoe mooi en exotisch sommige stempels en visa in je paspoort ook zijn, zo saai zijn paspoorten van de buitenkant. Het is je misschien wel opgevallen dat er eigenlijk maar vier standaardkleuren zijn; rood, zwart, blauw en groen. Binnen deze vier kleurgroepen is nog een aantal tinten mogelijk. De afmetingen en gegevens die het paspoort moet bevatten zijn volgens internationale richtlijnen vastgesteld. Maar de kleur? Die kan ieder land zelf kiezen.

Doordat het productieproces sterk gereguleerd is zijn er wereldwijd maar enkele bedrijven die paspoorten produceren. De kleuren zijn daarom ook gestandaardiseerd tot een beperkte selectie. De keuze voor een kleur kan een geografische, religieuze of politieke achtergrond hebben. Zo hebben alle landen van de EU de bordeauxrode kaft (naar verluidt vanuit een ver communistisch verleden) en landen in de Caribbean een blauwe kaft (de nieuwe wereld). Islamitische landen kiezen vaker voor groen, de favoriete kleur van de profeet Mohammed.


Benieuwd naar alle kleuren en designs? Hier vind je een mooi overzicht.

Wereldkaart met kleurkaften paspoort

Het paspoort kleurenpatroon verspreid over de wereld

Gesloten deuren

Met een mooi kleurtje alleen kom je niet ver. De kracht van een paspoort kan worden uitgedrukt in het aantal landen dat je kunt betreden zonder visum. Niet geheel onverwacht blijken Amerikaanse en Britse paspoorten de meeste deuren te openen. Welgeteld 147 landen komen zij binnen zonder visum. Duitsland, Frankrijk en Zuid-Korea volgen met 145 landen, terwijl Nederland op een keurige gedeelde vierde plaats uitkomt met 143 landen. Onder aan de lijst bungelen onder meer Myanmar en Zuid-Soedan. Deze paspoorthouders komen slechts 28 landen binnen zonder een visum aan te schaffen.

Paspoort USA

Winnaar van de ‘passport power index’

Jos

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>