‘Albanië als backpackerbestemming’

Albanië is dé backpackerbestemming van 2009. Tot die conclusie kwam journalist Matt Carroll gisteren in de Engelse krant The Observer. Voorlopig dus nog even geen massatoerisme, maar backpackers in Albanië.

In het zuiden van Albanië liggen de  vier kleine Ksamil eilanden.

In het zuiden van Albanië liggen de vier kleine Ksamil eilanden.

Maar wacht eens even, was Albanië niet zo’n achtergesteld Balkanland waar je voor je vervoer bent aangewezen op een ezelkar? Waar het IJzeren Gordijn nog steeds niet helemaal opengetrokken is? Hoog tijd om deze bestemming eens even af te stoffen.

Een nieuw strandparadijs?

Een blik op de kaart van Europa leert ons dat Albanië in elk geval de ingrediënten heeft voor een succesvolle strandvakantie. Gelegen ter hoogte van de hak van Italië, ten zuiden van Kroatië en Montenegro en ten noorden van Griekenland, zijn lange en warme zomers gegarandeerd. Tel daarbij op de sporen die de Romeinen en Ottomanen achterlieten, de spectaculaire natuur en de verlaten stranden, en het is duidelijk waarom backpackers staan te popelen om dit land te veroveren.

Waar het leven nog goedkoop is

Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar ik heb al eerder veel goeds over Albanië gehoord. Een klasgenoot tijdens mijn toerismeopleiding kwam er zelf vandaan en is er inmiddels een inbound touroperator. Op zijn website Albania Holidays biedt hij een aantal moderne hotels voor heel schappelijke prijzen: € 15 tot € 20 inclusief ontbijt.

Carroll verbleef zelf in een hutje op het strand van Drymades, iets wat hem deed terugdenken aan zijn bezoek aan Thailand in de negentiger jaren, dat destijds zo in de mode was. Voor € 25 heb je er een tweepersoons hut met keuken en douche. En alsof dat je vakantie niet goedkoop genoeg maakt, kun je er in de naastgelegen strandbar mojito’s voor € 3 per stuk wegtikken. Een prijs die de Albanezen overigens erg hoog beschouwen.

Groeiende belangstelling van backpackers

In The Observer komt Ian Swain van de reisorganisatie STA aan het woord. Hij zegt een groeiend aantal informatieaanvragen en boekingen voor deze bestemming te krijgen. Wat de organisatie hiermee doet, is mij niet helemaal duidelijk. Want in Albanië ben je vooral op jezelf en de vriendelijke bevolking aangewezen. Voorlopig dus nog even geen massatoerisme, maar backpackers in Albanië.

  1. Hoi Andre,

    hoe is het met je? Jij blijft en onveranderbaar reiziger en ik denk dat wij dankbaar aan NHTV moeten zijn ;-).

    Bedankt om Albanie te promoten, iederen is welkom 🙂

    Groetjes uit Tirana
    Toni

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>