6x reizen met locals

De mooiste reiservaringen ontstaan weg van de massa. Terwijl sommige plaatsen die ik heb bezocht in mijn herinnering vervagen, blijven bijzondere ontmoetingen me bij. Zoals de vriendelijke riksja driver die me met onvermoeibaar enthousiasme 'zijn Penang' in Maleisië liet zien. Of de Weense chefkok die liet zien hoe je een échte Wiener Schnitzel maakt.

De mooiste reiservaringen ontstaan weg van de massa, vaak in contact met de lokale bevolking

En alle keren dat ik in plaats van een hotel koos voor een verblijf bij de lokale bevolking. Spreekt zo’n ‘local’ reiservaring je aan? In dit artikel stel ik 6 nieuwe reisconcepten voor die hierop inspelen.

Volgens reistrendwatcher Tessa aan de Stegge wordt in contact komen met de lokale bevolking dé reistrend van 2015. Tijdens de Vakantiebeurs bundelden 6 nieuwe reisconcepten hun krachten om zich gezamenlijk aan de reiswereld én reizigers te presenteren. Reishonger was er bij en brengt verslag uit:

 

Sanne Meijboom is de oprichter van I Like Local

Via I Like Local boek je verblijf én excursies direct bij de lokale bevolking in diverse Aziatische landen

1. I Like Local – boek verblijf én activiteiten direct bij de lokale bevolking
Via dit reisplatform kun je activiteiten boeken bij de lokale bevolking in ontwikkelingslanden. Het concept achter I Like Local kenden we al, want we vroegen oprichtster Sanne Meijboom al eens het hemd van het lijf over haar bedrijf én haar leven in Hong Kong. Bij de start in 2014 bood I Like Local al 180 activiteiten in 8 Aziatische landen aan. Er zijn veel mogelijkheden; van een homestay bij Deen en zijn familie in Sri Lanka tot thuis koken bij Sakunthala in Nepal. Op de website presenteert iedere local zichzelf. Zo krijg je een goede indruk van de mensen die je tijdens je reis kunt ontmoeten en de activiteiten die je met ze kan doen.

Withlocals biedt onder andere foodtours met locals aan

Een kijkje op de website van Withlocals

2. Withlocals – foodtours met locals en meer
Deze reisorganisatie biedt bijzondere excursies met locals in Azië aan, waarbij je de cultuur leert kennen én iets nieuws leert. De focus ligt op samen koken en samen eten, maar je kunt ook kiezen voor workshops zoals sieraden of kunstwerken maken, een trekking of vrijwilligerswerk. Zo leert de Vietnamese Winnie je hoe je chocolade maakt, ga je in Maleisië doerians eten met Nazrin en neemt de Filipijnse Soupart je mee voor een stand up paddling tour in de jungle. De missie van Withlocals is ambitieus, namelijk om binnen drie jaar maar liefst 10.000 ‘home restaurants’ in Azië te creëren!

Via Sleeping with the locals boek je hotels die door de lokale bevolking worden gerund

Een blik op de website van Sleeping with the locals

3. Sleeping with the locals – homestays, maar dan net even anders
Via Sleeping with the locals boek je hotels die gerund worden door lokale eigenaren in ontwikkelingslanden. Door in een lokaal gerund hotel te verblijven in plaats van in een hotel van een internationale keten, draag je direct bij aan de financiële situatie van de eigenaar, zijn leveranciers en medewerkers. De reisorganisatie biedt op dit moment lokaal gerunde hotels aan in tien landen wereldwijd en werkt er hard aan om dit aanbod uit te breiden. Het aanbod is gevarieerd, van 0 tot 5 sterren en van overnachten in een hangmat in de jungle tot een resort op het strand met privébutler.

Better Places brengt je in contact met lokale reisprofessionals

Zo ziet de website van Better Places eruit

4. Better Places – laat je rondreis ontwerpen door locals
Reisorganisatie Better Places brengt je rechtstreeks in contact met reisprofessionals in het land dat je wilt bezoeken. Deze lokale reisspecialist stelt vervolgens een rondreis op maat voor je samen. De oprichters van Better Places komen zelf uit de reiswereld en hebben daardoor wereldwijd een netwerk van reisexperts opgebouwd. Hoewel ze pas net gestart zijn, bieden ze al 21 bestemmingen aan. Op de website stellen de reisspecialisten zichzelf voor en kun je een voorstel op maat aanvragen. Ook vind je op de site een overzicht met reistips per land. Better Places is onderdeel van Riksja Travel en is via hen tevens aangesloten bij de SGR en ANVR.

Via Doozze boek je community stays en homestays

Een indruk van de website van Doozze

5. Doozze – voel je onderdeel van de lokale leefstijl
Doozze is een boekingsplatform waar je homestays en community stays kunt boeken in landen in Azië, Latijns-Amerika en Afrika. De oprichters realiseerden zich dat er wereldwijd al veel homestays en B&B’s zijn, maar dat de lokale bevolking soms moeite heeft om gasten te vinden die bij hen willen verblijven en die geen onderdeel uitmaken van een georganiseerde pakketreis. Via Doozze verblijf je niet in hotels, maar ben je echt te gast bij de mensen thuis. Je eet dus ook gezamenlijk met de bewoners, want het delen van de lokale leefstijl is een belangrijke pijler in het aanbod. De lokale partners waarmee Doozze samenwerkt, kunnen eventueel een lokale tolk voor je regelen.

TravelMoodz heeft een uitgebreid netwerk van lokale reisprofessionals

Zo ziet de website van TravelMoodz eruit

6. TravelMoodz – reisadvies van locals
Op de website van TravelMoodz vind je een overzicht van lokale reisprofessionals in allerlei landen. Iedere local heeft een eigen profiel, waar je kunt zien wat zijn of haar expertise is en welke diensten je bij die local kunt boeken. Dit varieert van reisadvies, het begeleiden van een reis of excursie tot het regelen van transport ter plaatse. Ook zie je de interesses van de local (van kunst en cultuur tot natuur en fotografie) en welke talen de persoon spreekt. Zo geeft Ten je graag reisadvies over Bhutan en leidt Elio je graag rond in zijn woonplaats Tirana in Albanië. Daarnaast biedt Travelmoodz, in tegenstelling tot de andere organisaties in dit artikel, ook veel landen in Europa aan. De slogan van TravelMoodz is ‘because local guides really know better’.

Welk concept spreekt jou het meeste aan? En wat is jouw mooiste ‘local’ reiservaring?

Fotocredits: I Like Local, Withlocals, Sleeping with the locals, Betterplaces, Doozze en TravelMoodz.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>