Avontuur voor buitenmensen: Packraften in het Müllerthal

Wie gaat packraften in het Müllerthal beleeft dit prachtige gebied op zijn best. Vanaf de wandelpaden ben je onder de indruk van de enorme rotswanden en diepe kloven. Op de hoge plateaus wandel je door rustige groene bossen. Op het water beleef je lol door het kajakken in kleine stroomversnellingen. Wanneer je gaat packraften met Packraft Travel ben je ook nog eens geheel ontspannen op pad. Packraft Travel zorgt voor je uitrusting, eten, drinken, accommodatie en een duidelijke omschrijving van de tweedaagse trail. Een trail die je nog lang bij zal blijven.

Vrijdagochtend 11.00 uur. Vriendin Tamara rijdt de auto voor. We gaan een packraft-avontuur beleven in het Luxemburgse Müllerthal! Dit betekent dat we twee volle dagen zullen doorbrengen tussen de rotsen, in het bos én op het water. Bij packraften neem je namelijk een lichte, opblaasbare kajak mee in een rugtas. Wanneer de wandeltrail uitkomt bij de rivier blaas je de kajak op en zet de tocht hiermee voort. Een geweldige ervaring die ik al eens eerder beleefde tijdens een driedaagse trail in de Eifel. Die eerste keer smaakte naar meer. Vol enthousiasme stap ik de auto in. Ons avontuur kan starten!

Packraften is hiken met de kajak op je rug

Packraften is hiken met de kajak op je rug

De natuur van het Müllerthal

Het Müllerthal, ook wel Klein Zwitserland genoemd, staat al lang op mijn lijstje. Al jaren droom ik over het lopen van de Müllerthal trail. Een lange afstandswandeling dwars door kloven en langs enorme rotspartijen. Over plateaus en langs groene valleien. Een imposant landschap. Een landschap dat in miljoenen jaren zo ontstaan is. Het gesteente in het landschap was ooit de bodem van een zee. Rivieren die toen de zee instroomden namen korrels mergel, kalk en andere zouten mee. Deze korrels kwamen op de zeebodem en stolden tot steen. Voornamelijk zandsteen, mergel, kalksteen en dolomiet. Toen de zee verdween, sneden de huidige rivieren gedurende miljoenen jaren door de rotsen en zo ontstond het huidige landschap.

Van dit unieke landschap zag ik al vaak prachtige foto’s. Mijn wens daar te staan was geboren. Nu ga ik daar packraften. Wat gaaf!

Het Müllerthal ligt in het zuidoosten van Luxemburg, tegen de Duitse grens aan. Het verkeer zit mee en we zijn er al in drie uur vanaf Utrecht. De camping waar het basecamp geplaatst is ligt in het plaatsje Berdorf. We rijden de camping op en volgen de bordjes met “Packrafttravel” erop. Als snel zien we vier mooie glampingtenten en een aantal kleinere tentjes op een knus plekje op de camping liggen. We voelen ons direct thuis in de fijne vibe van het tentenkamp. We pakken onze spullen uit en koken ons potje. Dan strijken we neer op de comfortabele stoelen voor de tent onder de gezellige lampjes. We kletsen over de trail die morgen zal starten. We hebben er zin in!

packrafttravel basecamp

mullerthal kloof

De eerste traildag

Het is juni, de zon is dus al vroeg op. Reden voor ons om lekker vroeg de tent open te ritsen en de geur van frisse ochtendlucht op te snuiven. Met een kop thee voor de tent starten we rustig op. Wat is het heerlijk wakker worden met het opkomende zonnetje. Nina en Raoul, de instructeurs ter plaatse, zetten ondertussen het ontbijtje klaar. Ik zie verse broodjes, diverse soorten beleg, sap, koffie en thee. Meer dan genoeg om de trail straks met gevulde maag te starten.

Om 09.00 uur staan we klaar voor de briefing. Instructeur Raoul laat ons zien welke materialen we meekrijgen, hoe we onze kajak opblazen en hoe we vervolgens onze waterdichte rugzak erop sjorren. De vaardigheden die ik vorig jaar tijdens het packraften heb opgedaan komen weer boven. Dit gaat lukken. Na de uitleg vullen we onze tassen met de boot, zwemvest, eten, drinken, helm en peddels. Tas op de rug en gaan!

Al na een paar honderd meter lopen zijn we het dorpje Berdorf uit en staan we midden in de natuur. De trail start met een kleine klim die al vrij snel eindigt bij een fantastisch uitzicht. Ik loop naar de rand en kijk uit over de rotsen, de bossen en de heuvels van het Müllerthal. We nemen een paar minuten om van dit uitzicht te genieten en dalen dan door een ruime kloof weer af.

Het volgende deel van de route brengt ons langs een kleine kabbelende rivier omhoog en verder het bos in. We zien watervalletjes en grote rotsen die bijna volledig begroeid zijn met mos. Het ziet er sprookjesachtig uit. Naast één van de watervalletjes strijken we neer voor een kleine snack en wat drinken. We horen vogels fluiten en water kletteren. Verder is het stil. Wat een heerlijke plek.

briefing packrafttravel camping

Kop thee in de ochtend en briefing

Packraften. De eerste kilometers, door bos en bloemenvelden

De eerste kilometers, door bos en bloemenvelden

Avontuur in het Müllerthal

Met nieuwe energie klimmen we vervolgens door rotsachtig gebied omhoog. De rotswanden rijken steeds verder en de kloven waar we door heen lopen worden smaller en dieper. Ik vergeet bijna dat ik maar op zo’n 350 kilometer van huis ben. Deze omgeving is zo totaal anders. Na een tijdje stijgen komen we uit op het plateau. Waar de rotswanden eerst nog zo hoog leken, staan we er nu bovenop. De omgeving kenmerkt zich hier door bos, lichte glooiing en prachtige grassen en bloemen. Een perfecte lunchplek wat ons betreft. Zittend op een dikke omgevallen boom kijken we uit over de vallei en genieten in de zon van onze meegebrachte lunch. Packraft Travel verzorgt expeditie-foodpacks met daarin energierepen en gevriesdroogde maaltijden zoals couscous, pasta en quinoa. Het smaakt ons erg goed met alle inspanning die we leveren.

Na de lunch dalen we vanaf het plateau af naar de rivier de Sûre, of Sauer in het Duits. Daar is het tijd om onze kajak op te blazen. Leuk! Binnen een kwartier ligt onze boot klaar voor vertrek. Rustig glijden we het water in. Al vrij snel horen we kletterend geluid in de verte. Een stroomversnelling! Mijn hartslag stijgt en ik voel de adrenaline als ik even later door het snelstromende water peddel. Dit is heel gaaf! Deze eerste stroomversnelling blijkt gelijk de pittigste. Na deze blijken alle versnellingen daarna vooral heel leuk om te doen.

Na een kleine vijf kilometer trekken we de kajak weer de oever op en pakken hem in. Op naar de laatste kilometers te voet. Dit laatste stuk brengt ons door het klimgebied van Berdorf. Er wordt druk geklommen op de uitdagende en hoge klimroutes in dit gebied. Omdat ik zelf ook klimmer ben krijg ik er direct zin in. Wij zetten echter de pas in richting de camping, waar we na een dag van zo’n 22 kilometer lopen en vijf kilometer varen neerploffen met een koud colaatje en een zak zoutjes. Ook dit moment is erg lekker.

watervalletje

packraft lunch

Lunch

mullerthal trail

afdalen naar het water

Afdalen naar het water

kajak opblazen

Kajak opblazen

De tweede traildag

Na een goede en lange nachtrust staan we fris weer op. We eten ons ontbijtje voor de tent, laden onze tassen in en staan om 09.00 klaar voor vertrek. We starten de Komoot app, waarop de route af te lezen is, en lopen richting het klimgebied van Berdorf. Via een andere route dan gisteren staan we alweer snel in een diepe en smalle kloof. Ik raak niet uitgekeken op deze prachtige plekken. Via de kloof wandelen we langs hoge rotsen wanden en enorme rotsblokken. Voor een fotomoment beklimmen we er uiteraard een aantal. De route brengt ons steeds wat hoger tot we ook hier boven op het plateau in het bos staan. Via een bospad dalen we vervolgens af naar het plaatsje Bollendorf.

Wie vandaag voor de korte route kiest gaat hier het water op. Wie de lange route kiest loopt nog een aantal kilometers door om vervolgens in Wallendorf in de kajak te stappen. Vriendin Tamara kiest voor de korte route en strijkt neer op een terrasje. Ik kies voor de lange route. Ik zal met mijn kajak langs haar varen en haar op die manier oppikken. Terwijl Tamara geniet van een koud drankje stap ik stevig door. Dit stuk van de route blijkt een pittige en lange klim. Ik hou van de inspanning en geniet daardoor dubbel wanneer ik boven in een rustig, met mos bekleed, naaldbos uitkom. Het perfecte lunchplekje voor mij. Zittend op de boomstam snuif ik de frisse dennengeur op en geniet van de rust. Ik zie al die tijd niemand.

mullerthal klauteren voor de foto

Klauteren voor de foto

Mooiste plekken in Klein Zwitserland

Na een half uur is het echt tijd om verder te gaan. Ik zet de afdaling in en ben vrij snel beneden. Ik kom uit op een verrassend mooi plekje. Het draagt de naam Tränenlay. Dit betekent “tranen” in het Duits. Het is zo’n plekje waarvan je verwacht dat er ineens een elfje zou kunnen vliegen. Van de met mos beklede rotsen vallen waterdruppels als een kleine waterval omlaag. Ik blijf er een paar minuten kijken en steek dan de weg over naar de rivier. Ik pak mijn kajak uit, blaas hem op, laad mijn tas erop en vaar weg. Na zo’n vijf kilometer zie ik Tamara met haar kajak in het water. Samen peddelen we verder. Vlak voor het plaatsje Echternach eindigt onze tocht. Omdat ik de lange route deed heb ik ruim anderhalf uur gevaren. De tijd vloog echter voorbij door de mooie omgeving van de route.

Vanaf Echternach starten de laatste vijf kilometers naar het basecamp. Via de diepe en ruige Wollefsschlucht (Wolfskloof) komen we langs andere rotsformaties met namen als “Perekop”, “Labyrinth” en “Huel Lee”. Het einde van de route verrast ons met de Piteschkummer grot. Een plek met mooie rotsbogen en prachtige lichtinval. Niet verwonderlijk dat er precies een fotoshoot bezig is als wij langskomen.

Na een tocht van zestien kilometer te voet en elf in de kajak kom ik op de camping aan. Wederom genieten we van een koud drankje. We praten over de belevenissen en schitterende natuur van de afgelopen dagen. Dit was absoluut een perfect weekendje weg.

Tränenlay

Tränenlay

Rotsen bij Berdorf

Rotsen bij Berdorf

rotsen mullerthal

Piteschkummer grot

Piteschkummer grot

mullerthal raften

Wil jij dit ook?

Enthousiast geworden door mijn verhaal? De tweedaagse trail die ik gemaakt heb kun je doen via packrafttravel.nl. Een trail beleven van Packraft Travel is heel laagdrempelig. Iedereen die fit is kan het. Op de website lees je ook welke mogelijkheden er zijn voor verblijf op het basecamp en kun je direct boeken.

Lees ook mijn artikel over zeven redenen waarom je wilt packraften voor aanvullende informatie.

packraft travel luxemburg

Sandra

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>