De wijngaarden in Italië, de champagnestreek in Frankrijk en de wijnhuizen langs de Moezel in Duitsland. Allemaal bekende plekken voor de wijnliefhebber die graag de grens overgaat. Maar je hoeft niet ver te rijden voor een bezoek aan een wijngaard en een wijnproeverij met uitzicht op de druivenplanten. Wij bezochten Hof van Baarle en dat was een bijzondere en leuke middag. Ideaal nu de zon zich meer laat zien en de zomer voor de deur staat.

Op de wijngaard van Mark en zijn zwager vind je op zo’n 2,5 hectare rond de 7.500 druivenplanten. Samen zijn zij in 2008 begonnen met twee rassen en zo’n zes jaar later zijn er negen rassen aangeplant. Zo groeien er genoeg druiven voor ongeveer 50.000 flessen per jaar.

Rondleiding door de wijngaarden

Hof van Baarle ligt op zo’n 5 minuten rijden vanaf het dorp Baarle-Hertog-Nassau en ligt zowel op Belgische als Nederlandse grond. Aangekomen bij de wijngaard kun je een kleine rondleiding door de wijngaarden krijgen met uitleg over de rassen, beplanting en processen van de kleinschalige wijngaard. Een interessant verhaal van een mooi familiebedrijf. Na de wijngaarden wordt er een kijkje genomen in de wijnmakerij. Ook hier wordt het proces uitgelegd en hoe de druiven uiteindelijk resulteren in een goede wijn.

Wijngaarden Nederland Baarle

Wijnproeverij

Na een kleine rondleiding is het natuurlijk tijd om te proeven. Er zijn verschillende arrangementen te boeken, maar kies je voor een wijnproeverij dan krijg je vier verschillende wijnen te proeven. Zo begonnen wij met de Solaris-Helios. Een heerlijke wijn gemaakt van de twee gelijknamige druivenrassen. Met lekkere kaasjes en brood op tafel werd vervolgens de volgende witte wijn ingeschonken: de Enclaves wit. Deze wijn is gemaakt van drie druivenrassen. De naam van de wijn verwijst natuurlijk naar de wijngaard die zowel op Belgische als Nederlandse grond ligt. De persoonlijke favoriet was de Enclaves wit Barrique. De naam zegt het al; deze wijn heeft gerijpt in een Europese eikenhouten vat. We sloten de proeverij af met een toegankelijke rode wijn.

Wijnproeverij Hof van Baarle

Bijzonder dorp in Brabant: Baarle-Hertog en Baarle-Nassau

Naast een rondleiding en proeverij bij Hof van Baarle is een bezoek aan het dorp Baarle-Hertog-Nassau ook zeker een tip. Het is een unieke plek waar maar liefst 30 stukjes Nederland en België in elkaar verweven zijn. De grens ligt zigzag door het hele dorp. Zo loop je van A naar B in het dorp meerdere keren door Nederland én België heen. Zo bestaat bijvoorbeeld ook de Zeeman uit zowel een Nederlandse als Belgische kant. Ook veel huizen hebben zowel een Nederlands als Belgisch huisnummer.

Denise
Laatste berichten van Denise (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>