Combineer jouw citytrip Praag met de marathon!

Ken je dat gevoel: je wilt graag een nieuwe stad ontdekken, maar wil daar niet langer dan anderhalve dag voor uittrekken. Heb je er ooit al eens aan gedacht om mee te doen aan een (halve) marathon? In een heleboel steden, zoals Praag, worden ieder jaar verschillende sportieve evenementen georganiseerd. Een marathon kan misschien nogal een grote stap zijn, maar er worden ook kortere hardloopwedstrijden georganiseerd. In september staat er bijvoorbeeld speciaal voor de dames een 5k en een 10k avondloop gepland. Ook buiten de steden natuurlijk; ideaal als je een land liever wat meer buiten de drukke gebieden wilt ontdekken. Een perfecte manier om jouw vakantie of citytrip een leuke impuls te geven.

start marathon praag

RunCzech

RunCzech organiseert tien sportieve evenementen in Tsjechië. Waaronder de twee meest populaire: de marathon en de halve marathon van Praag. Jaarlijks trekt dit evenement veel professionele atleten naar de hoofdstad. Om zich daar te kwalificeren voor een andere marathon ergens anders op de wereld of om een persoonlijk record te kunnen zetten. Naast de elite-atleten doen er een heleboel hobbylopers mee en dit zorgt voor een fantastisch, bruisend evenement. Hier kan werkelijk iedereen meedoen. Er wordt aandacht besteed aan iedere deelnemer.

Old Town Praag

Old Town Praag

bandje charles bridge

Een bandje op de bekende Karelsbrug

Zoals de directeur van RunCzech zelf zegt: “We moeten Europese legendes creëren en atleten ruimte geven om zelfvertrouwen op te bouwen rondom het lopen van een race.” Het team dat het hele jaar door hard werkt aan de evenementen in Tsjechië, wil ontzettend graag dat iedereen zich gewaardeerd voelt. Deelnemers geven aan dat ze de betrokkenheid van de organisatie duidelijk merkbaar vinden. Als toeschouwer krijg je vooral veel mee van de energie die er hangt en de gedrevenheid die zichtbaar is tijdens de marathon en de evenementen die eromheen worden gepland.

Shake Off Run Praag

Shake Off Run

prague international marathon 2024

Familyrun en Dutchies aan de start op Old Town Square

Een stad vol evenementen

Wat deze marathon zo bijzonder maakt is dat er in de dagen vóór het échte startschot verschillende, kleinere evenementen plaatsvinden die zorgen dat iedereen zich welkom voelt tot deze sport. Er wordt een family run en een bambinirun georganiseerd, voor de allerkleinsten. Ter voorbereiding wordt er op de dag voor de marathon een zogenaamde ‘DM active breakfast’ georganiseerd. Deze is vooral bedoeld om even de benen los te maken, bij elkaar te komen en ervaringen uit te wisselen binnen deze bijzondere community. Tijdens deze bijeenkomst kunnen de lopers alvast kennismaken met de pacers die hen kunnen helpen om binnen de gewenste tijd over de finishlijn te komen.

RunCzech Prague Marathon

Pacemaker, lunchmeneer en blij ei

Niet alleen de allerbeste lopers worden tijdens deze wedstrijd beloond met een beker en/of medaille, maar ook de beste Tsjechische lopers. Zij krijgen een aparte prijsuitreiking. Nog een mooi concept dat RunCzech met trots presenteert, is the Battle of the teams. Er doen zes teams van zes personen mee aan deze race. Na het berekenen van de tijd per team wordt ook hier een onderscheiding aan verbonden. Tot slot is er voor jongeren een estafetteloop toegevoegd. Zij starten op hetzelfde moment en lopen in teams van vier ieder een kwart van het Praagse parcours. Deze extra evenementen zorgen voor een veelzijdige en toegankelijke marathon.

start praag marathon

De start van de Praag Marathon

woman winner prague marathon

De Ethiopische Bedatu Hirpa Badane wint de Praag Marathon in een tijd van 2:23:4

winning woman prague marathon - finish op Staroměstské náměstí

Praag Marathon

Het lopen in Praag kan wat uitdagend lijken door de hoogteverschillen die er zijn in vergelijking met het vlakke, Nederlandse land. Maar sluit een nieuw persoonlijk record niet uit, want het parcours van de Praag Marathon is juist uitermate vlak. De start en finish is op het Oude Stadsplein bij de Karelsbrug en de route loopt grotendeels langs de oevers van de Moldau. Langs het hele parcours is het druk bezaaid met supporters, zijn er verschillende punten waar muziek wordt gespeeld en de route leidt je acht keer over de Moldau. Onder andere over de Karelsbrug, die één keer per jaar speciaal voor de marathon wordt afgesloten voor toeristen. Iets waar de lokale bevolking enorm trots op is en waar de bestuurders van de begeleidende auto’s van smullen.

Charles bridge

Charles bridge

Tijdens de marathon van Praag loop je door het oude stadscentrum en langs beide oevers van de Moldau. De Praag Marathon wordt daardoor ook wel gezien als een van de mooiste marathons ter wereld

Praag centrum

Dit alles vindt plaats in en om het oude centrum van de Tsjechische hoofdstad. Een compacte en authentieke stad maakt het bezoekers vrij gemakkelijk om in korte tijd veel van de stad te kunnen zien. Want ondanks dat het op sommige plekken best druk kan zijn, mag je bepaalde highlights zoals Park Létna, de Karelsbrug en de Praagse burcht echt niet missen.

vioolmeisje praag

Charles bridge

Karelsbrug

Supporteren

Je beweegt je gemakkelijk door de stad te voet of per huurfiets. Een huurfiets pik je voor een prikkie heel eenvoudig op via de Rekola app met QR-code. Aan het einde van de dag kan je heerlijk neerploffen op één van de gezellige terrasjes om vervolgens allerlei Tsjechische biertjes te proeven. Ben je alleen op stap? Geen probleem! Met de vriendelijke Tsjechen of andere reizigers heb je zo een gezellig gesprekje aangeknoopt.

Als kers op de taart sluit je de dag af met een lekkere snack of gerecht bij een lokaal eettentje, waarvan er genoeg te vinden zijn. En wie weet word je aangestoken met het sportieve virus! Het motiveert in ieder geval tot bewegen wanneer je al deze enthousiastelingen ziet strijden voor een felbegeerde medaille die hun prestatie onderstreept.

dancing house praag

Pils en het Dansende Huis

S.P.L.A.V.

Verborgen plekje S.P.L.A.V. Café

Kyra
Laatste berichten van Kyra (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>