Of je nu een avontuurlijke reiziger bent of gewoon wilt ontspannen en genieten van het uitzicht, treinreizen in Europa bieden een unieke en duurzame manier om het continent te verkennen. Van landschappen tot historische steden. In dit artikel zullen we de tien mooiste treinreizen in Europa verkennen en de schoonheid van reizen per spoor ontdekken.

Mooiste treinreizen door Europa

In samenwerking met Treinrondreis.nl, aanbieder van treinreizen in Europa hebben we de 10 mooiste treinreizen door Europa op een rij gezet:

  1. Bernina Express, Zwitserland
  2. Flam Railway, Noorwegen
  3. Cinque Terre, Italië
  4. Glacier Express, Zwitserland
  5. West Highland Line, Schotland
  6. Bar – Belgrado, Montenegro & Servië
  7. Linke Rheinstrecke, Duitsland
  8. Schwarzwaldbahn, Duitsland
  9. Inlandsbanan, Zweden
  10. GoldenPass Line, Zwitserland
Bernina Express. (c) Rhätische Bahn

(c) Rhätische Bahn

#1 Bernina Express, Zwitserland: het toppunt van treinreizen in Europa

Als het om adembenemende treinreizen gaat, is Zwitserland het beste vakantieland. Het absolute hoogtepunt – ook van ons lijstje mooiste treinreizen door Europa – is de Bernina Express. Deze prachtige treinreis is door UNESCO niet voor niets uitgeroepen tot werelderfgoed. De trein verbindt Chur – de oudste stad van Zwitserland – met Tirano, gelegen in Italië. Onderweg geniet je van een spectaculair uitzicht op besneeuwde bergtoppen en diepe ravijnen. In totaal passeer je 196 viaducten, waaronder het wereldberoemde Landwasserviaduct bij Filisur. De treinreis duurt ongeveer 4,5 uur. Een reis met de Bernina Express is prima te combineren met een reis met de Glacier Express. Meer weten? Check deze pagina over treinreizen Zwitserland.

Bernina Express treinreis

(c) Rhätische Bahn

#2 Flam spoorlijn: de spectaculairste treinreis in Noorwegen

Noorwegen staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid, en de Flam Railway is een geweldige manier om hiervan te genieten. Deze schilderachtige treinreis begint in het schilderachtige dorpje Flam en voert je door steile bergen, langs prachtige watervallen en diepe valleien. Onderweg maakt de trein een fotostop bij de waterval Kjosfossen en eindigt in Myrdal.
Tijdens de rit overwint de trein een enorme helling van 5,5 %, daarmee behoort de Flam spoorlijn tot een van de steilste trajecten ter wereld. In Myrdal kun je overstappen op een andere prachtige Noorse spoorlijn: de Oslo – Bergen spoorlijn.

noorwegen

#3 Cinque Terre, Italië: langs de Italiaanse kust

De Cinque Terre in Italië is niet alleen een betoverende bestemming maar biedt ook een geweldige treinreis. Dit traject loopt langs de adembenemende Italiaanse kustlijn en verbindt de vijf pittoreske dorpjes van de Cinque Terre. Terwijl je door tunnels en over viaducten reist, kun je genieten van prachtige uitzichten op de Middellandse Zee en de kleurrijke huizen van de dorpen. Wie het echt goed wil aanpakken, reist per trein van Nederland naar de Cinque Terre. Dan geniet je onderweg ook van de Zwitserse Alpen.

Cinque Terre

#4 Glacier Express: de langzaamste sneltrein ter wereld

Het is misschien wel de bekendste trein van Zwitserland, de Glacier Express. Deze panoramische trein brengt je van Zermatt naar St. Moritz en biedt een prachtig uitzicht op de Zwitserse Alpen. Het hoogtepunt, letterlijk en misschien ook wel figuurlijk, is de 2033 meter hoge Oberalppass. Maar ook de rest van de route, bijvoorbeeld door de Rijnkloof, is indrukwekkend. Tussen Chur en St. Moritz rijdt de Glacier Express deels parallel met de Bernina Express. Snel gaat de reis allerminst want de Glacier Express wordt ook wel de langzaamste sneltrein ter wereld genoemd. Maar dat is niet erg, daardoor kun je goed genieten van het indrukwekkende uitzicht. Een treinreis duurt 7,5 à 8 uur.

glacier-express

#5 West Highland Line, Schotland: treinreis door de Schotse Hooglanden

De West Highland Line in Schotland is een reis vol avontuur en natuurlijke pracht. Deze reis voert je door de spectaculaire Schotse Hooglanden, langs meren, bergen en historische kastelen. Een hoogtepunt van de reis is het beroemde Glenfinnan Viaduct, bekend van de Harry Potter-films. De West Highland Line biedt een onvergetelijke reiservaring in het hart van Schotland.

Een hoogtepunt van de reis is het beroemde Glenfinnan Viaduct, bekend van de Harry Potter-films.

#6 Bar – Belgrado: een avontuurlijke treinreis door de Balkan

De treinreis van Bar naar Belgrado is voor velen onbekend, maar niet minder prachtig. De reis begint in Montenegro in de kuststad Bar, gelegen aan de Adriatische Zee. In de eerste helft van de reis passeert de trein het meer van Shkodër, het grootste meer van de Balkan. Terwijl de trein het binnenland in trekt, volgen er steeds meer groene bergen en doorkruis je diepe kloven. Indrukwekkend is het ‘Mala Rijeka’ viaduct met een hoogte van 198 meter. Bij de opening was dit zelfs het hoogste treinviaduct ter wereld. Na een treinreis van elf uur wordt de eindbestemming Belgrado bereikt.

Bar naar Belgrado behoort bij de 10 Mooiste Treinreizen door Europa

#7 Linke Rheinstrecke, Duitsland: kronkelend langs de Rijn

Ook dichter bij huis kun je mooie treinreizen maken. Neem bijvoorbeeld de Linke Rheinstrecke, die Keulen met Mainz verbindt. Terwijl de trein zich een weg baant langs de rivier, word je getrakteerd op mooi uitzicht. Niet alleen op de Rijn, maar je ziet ook verschillende schitterende middeleeuwse kastelen en je hebt uitzicht op diverse wijngaarden. Op deze route rijden naast regionale treinen ook doorgaande intercity’s en internationale treinen. Zo rijdt er dagelijks een EuroCity van Keulen naar Zwitserland die ook dit traject aflegt.

#8 Schwarzwaldbahn, Duitsland

Een andere mooie treinreis die je in Duitsland kunt maken, is de treinreis Offenburg – Konstanz, dwars door het Zwarte Woud. Hoogtepunt van deze reis is het traject St. Georgen – Villingen. Dit deel van de route wordt beschouwd als een van de mooiste treintrajecten in Duitsland, met zijn steile hellingen, kronkelende bochten en panoramische uitzichten. De trein baant zich een weg door de heuvels en biedt een goed uitzicht op het glooiende landschap van het Zwarte Woud. In totaal duurt de treinreis 2,5 uur en elk uur rijdt er een trein.

zwarte woud Duitsland

#9 Inlandsbanan, Zweden: bijna 1300 kilometer natuur

De Inlandsbanan, letterlijk vertaald als de “Binnenlandse Trein”, is een treinreis die je meeneemt door het prachtige binnenland van Zweden. Met 1288 kilometer is de Inlandsbanan de langste mooie treinroute van Europa. De reis begint in Kristinehamn in het zuiden en voert helemaal tot Gällivare in het noorden, en doorkruist enkele van de meest afgelegen en ongerepte gebieden van Zweden. Onderweg geniet je van uitgestrekte bossen, heldere meren en kronkelende rivieren.

Inlandsbanan Zweden

#10 GoldenPass Line, Zwitserland: van de bergen naar het meer

We sluiten de lijst af met nog een Zwitserse spoorlijn: de GoldenPass-route. Deze route verbindt Luzern met Interlaken en Montreux. Onderweg word je getrakteerd op prachtig uitzicht en passeer je zowel drie bergpassen als acht meren. Maar dat is niet alles waar je onderweg van kunt genieten, want in de buurt van Montreux is er ook mooi uitzicht op verschillende wijngaarden. De treinreis duurt in totaal ruim vijf uur, inclusief overstap in Interlaken.

GoldenPass Line, Zwitserland van de bergen naar het meer.

© David Bochud

Meer informatie over de mooiste treinreizen door Europa?

Wil je een onvergetelijke rondreis per trein door Europa maken? Check dan treinrondreis.nl voor de mogelijkheden.

Team Reishonger
Follow us

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>