Visum Turkije tips voor je aanvraag

Ga je binnenkort op vakantie naar Turkije? Of op stedentrip naar Istanbul? Vergeet dan je Turkije visum niet. Hier vind je alle informatie en benodigdheden voor het aanvragen van een visum voor Turkije.

Visum voor Turkije verplicht

Na een periode van afnemend toerisme, wordt Turkije weer populairder. Een stedentrip naar Istanbul staat bij menig reiziger op de bucketlist. En ook de Turkse kustplaatsen als Antalya, Marmaris en Side worden weer massaal bezocht. Ga jij binnenkort naar Turkije op vakantie? Vergeet dan je Turkije visum niet. Een visum Turkije aanvragen is sinds 1 november 2014 verplicht. Het is sinds die tijd ook niet meer mogelijk om je visum op de luchthaven te regelen, dus moet je het wel op voorhand regelen. Zonder mag je namelijk het land niet in en dat kan je reis helemaal verpesten. Hoe je het best de aanvraag voor een visum voor Turkije aanpakt, leg ik je graag uit in dit informatief artikel.

turkije

Sinds 1 november 2014 kun je alleen nog online het verplichte visum voor Turkije aanvragen.

Online aanvragen

Om de lange rijen bij de douane op de Turkse luchthavens te voorkomen heeft de Turkse overheid het zogenaamde elektronisch visum in het leven geroepen. Je kunt dit e-visum heel gemakkelijk thuis aanvragen. Er zijn drie manieren om je visum voor Turkije aan te vragen:


 • Een fysiek visum aanvragen via het Turkse consulaat in Rotterdam, Amsterdam, Leiden en Deventer
 • Een e-visum aanvragen via de Turkse overheid
 • of via een Nederlands visumbureau

istanbul visum turkije

Wanneer je bij een Nederlands visumbureau je e-visum aanvraagt ontvang je het visum digitaal en wordt het altijd binnen 24 uur geleverd – ook in het weekend. Het aanvraagformulier voor het visum Turkije is helemaal in het Nederlands om de procedure zo gemakkelijk mogelijk te maken. Houd bij de aanvraag je paspoort of identiteitskaart bij de hand en zorg dat de gegevens die je invoert overeenkomen met de gegevens of je paspoort of identiteitskaart.

Prijs van het visum verhoogd

Turkije heeft onlangs de prijs van het visum flink opgeschroefd. Eerst kostte een visum ongeveer € 25 en vanaf nu is dat ongeveer € 40. Waarom de prijs van het visum precies verhoogd is, heeft de Turkse overheid niet bekend gemaakt.

Voorwaarden aanvragen visum Turkije

Voor het e-visum Turkije zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen:

 • Een e-visum voor Turkije is geldig voor toeristische en zakelijke reizen.
 • Ook voor kinderen en baby’s moet een e-visum worden aangevraagd.
 • Kinderen – ook baby’s – dienen in het bezit te zijn van hun eigen paspoort of identiteitskaart.
 • Je paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij aankomst in Turkije.
 • Voor een ID-kaart geldt geen geldigheidstermijn van 6 maanden, deze hoeft alleen geldig te zijn voor de duur van het bezoek.
 • Als je per auto naar Turkije reist heb je ook een e-visum nodig.
 • Reis je per cruiseschip naar Turkije? Dan is het belangrijk om te weten dat je alleen een e-visum nodig hebt als je langer dan 72 uur in een Turkse plaats verblijft.

Visum Turkije aanvragen

Het is eventueel mogelijk om een familie-aanvraag in te dienen. Deze aanvraag geldt voor 2 tot 10 personen. Hier zitten wel wat voorwaarden aan. Zo moeten alle leden van de familie afkomstig zijn uit hetzelfde land en moeten de reisdocumenten van hetzelfde soort zijn. Ook moet de gekozen datum van aankomst in Turkije hetzelfde zijn

Uitzonderingen voor het e-visum

De volgende uitzonderingen gelden als je een visum voor Turkije aan wil vragen:

 • Je mag niet in dienst willen treden bij een Turkse werkgever.
 • Je mag niet studeren aan een Turkse onderwijsinstelling.
 • Archeologen die veldonderzoek uit voeren moeten een ander soort visum aanvragen.
 • Documentairemakers die in Turkije aan een productie gaan werken moeten een ander visum aanvragen.
 • Vrachtwagenchauffeurs die voor hun werk naar Turkije rijden moeten een ander visum aanvragen.

vakantie

Langer naar Turkije?

Wil je langer dan 90 dagen in Turkije verblijven of ben je van plan om te gaan werken in Turkije? Dan kun je geen e-visum aanvragen. Je dient dan naar een Turks consulaat te gaan (in Nederland in Rotterdam, Amsterdam, Leiden en Deventer en in België in Antwerpen). Een fysiek visum is duurder dan een e-visum en het kost je natuurlijk extra reistijd omdat je naar het consulaat moeten reizen om je visum in ontvangst te nemen. Ben je al in Turkije? Verleng in dat geval het visum vóór hij vervalt. Ga daarvoor naar de lokale politie in Turkije. Wil je er graag gaan studeren of werken, kunnen zij je ook op weg helpen.

Update van de redactie:
Met ingang van 2 maart 2020 kunnen reizigers met de Nederlandse nationaliteit Turkije visumvrij inreizen voor een verblijf van maximaal 90 dagen.

Team Reishonger
Follow us

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>