Op vakantie in het Reuzengebergte

In het noorden van Tsjechië bevinden zich de hoogste bergen van het land. Op vakantie naar het Reuzengebergte betekent uitgestrekte bergweiden, rotsachtige bergkammen, bulderende watervallen en mysterieuze veenmeren. Naast Praag is het Reuzengebergte één van de populairste vakantiebestemmingen van Tsjechië. In dit prachtige gebied in het noorden van het land zijn tal van leuke attracties.

Door het unieke landschap met haar diverse en ruige schoonheid werd het Reuzengebergte al in 1963 tot nationaal park benoemd. Het gebergte is niet alleen aantrekkelijk vanwege de uitzonderlijke natuur, maar ook vanwege kenmerkende volksarchitectuur en de vele activiteiten die je hier kunt doen. In dit bijzondere gebied zijn vele schatten te vinden, ontdek ze allemaal!

Reuzengebergte

In de zomer, maar ook in voor- en najaar, biedt het Reuzengebergte en zijn directe omgeving veel mogelijkheden voor een actieve outdoorvakantie.

#1 Fietsen tijdens je vakantie in het Reuzengebergte

Het Reuzengebergte (Tsjechisch: Krkonoše) heeft honderden kilometers aan gemarkeerde fietspaden die door een panoramisch landschap voeren. Er zijn avontuurlijke mountainbike paden, maar ook ontspannen afdalingen. Gedurende de zomer rijden er dagelijks fietsbussen naar de bergtoppen. Hierdoor kunnen fietsers genieten van hun tocht zonder eerst een zware beklimming te hebben.

Een prachtige route is de 34 kilometer lange tocht van Kořenov naar het stadje Jilemnice. De route gaat door schitterende valleien, bossen en langs drie uitzichttorens. Andere plekken die bereikbaar zijn per fietsbus en waarvandaan je mooie routes kunt volgen zijn Harrachov, Špindlerova bouda en Pec pod Sněžkou. Ook in de kabelbaan kan de fiets mee. Neem bijvoorbeeld de kabelbaan vanuit Harrachov naar Čertova hora. Vanaf hier kun je een mooie route volgen van 21 kilometer naar Jablonec nad Jizerou. In Janské Lázně kan de fiets mee in de kabelbaan naar de bergtop Černá hora. Daarvandaan kun je diverse kanten op zoals naar de stad Trutnov, een prachtige afdaling van 27 kilometer.

fietsvakantie_Reuzengebergte

#2 Bezoek Bunkercomplex Stachelberg

Stachelberg is een indrukwekkend complex van bunkers met een uitgebreid systeem van gangen en kamers. Het is gelegen in het oostelijke deel van het Reuzengebergte, ten noorden van de stad Trutnov. De bouw begon in 1937 met als doel zich te kunnen verdedigen tegen Duitsland. In totaal waren er 34 ruimtes gepland om te worden gebruikt als opslagruimte, kantoor, kazernes voor de manschappen en ruimte voor technische apparatuur. Stachelberg is nooit voltooid en werd ook nooit gebruikt, maar desondanks zijn de bunkers en het gigantische systeem van gangen erg indrukwekkend. Het is mogelijk de bunkers te bezoeken en er is een uitgebreide tentoonstelling over de fortificatie.

Stachelberg_Tsjechië

#3 Wandelen over de Krkonoše bierroute

Wandelen door de prachtige natuur en genieten van lokale bieren. Dat klinkt niet verkeerd en dat vonden ook de bedenkers van de Krkonoše pivní stezka. Deze bierroute door het Reuzengebergte gaat langs vijf brouwerijen, waaronder mini-brouwerij Trautenberk, de hoogst gelegen brouwerij van het land. Er zijn twee verschillende routes, beiden van ongeveer 30 kilometer. Wie één van deze wandelingen wil doen, kan een stempelkaart krijgen. Bij een biertje in de deelnemende brouwerij krijg je een stempel. Een volle kaart betekent niet alleen dat je die dag vijf halve liters bier hebt gedronken, maar ook dat je een bieropener als cadeau ontvangt en meedoet aan een prijzen verloting aan het einde van het seizoen. Bekijk hier de wandelingkaart van de Krkonoše bierroute.

TrautenberkKrkonoše bierrouteHeyndrich

#4 Treinrit “Pojizerský Pacific”

Als je op vakantie bent in het Reuzengebergte mag dit ritje niet ontbreken. Een lokale trein brengt je van Martinice in het Reuzengebergte naar Rokytnice nad Jizerou. Deze regionale spoorlijn wordt ook wel Pojizerský Pacific genoemd en gaat door de romantische Jizera-vallei, veelal langs de rivier de Jizera. Het pittoreske station Martinice dateert uit 1871. Het bevat mooie architectuur met verschillende unieke kenmerken, zoals een groot aantal mechanische lichten. Tijdens de treinreis kom je door adembenemende natuur, rijd je over originele brugconstructies en ga je door de 80 meter lange tunnel bij Hradsko. Het hoogste punt van de spoorlijn is aan de voet van Martinice. Het hoogstgelegen station van de lijn is Jilemnice. Hier kun je het Krkonoše-museum bezoeken, gevestigd in het Jilemnice kasteel. De treinreis eindigt in het bergstadje Rokytnice nad Jizerou.

#5 Bewonder de watervallen van het Reuzengebergte

In het Reuzengebergte vind je de hoogste en meest indrukwekkende watervallen van Tsjechië. Bij Harrachov stort de wilde Mumlava rivier via een acht meter hoog rotsachtig plateau naar beneden. De Elbewaterval is 35 meter hoog en kun je combineren met een wandeling naar de bron van de Elbe. In hetzelfde dal bevindt zich de Pančavský waterval. Deze valt trapsgewijs over een steile wand. De waterval is met zijn 148 meter recordhouder onder de Tsjechische watervallen.

Harrachov_TsjechieReuzengebergte_watervallen

De Pančavský waterval is één van de meest indrukwekkende watervallen van het Reuzengebergte. Deze mag niet ontbreken tijdens een vakantie in het Reuzengebergte.

#6 Het boomkroonpad in Janské Lázně

Janské Lázně is een klein kuuroord in het oosten van het Reuzengebergte en is een geliefde vakantiebestemming. In de winter komen er veel wintersporters en in de zomer is het een favoriete bestemming bij actieve vakantiegangers. De nieuwste en populairste attractie in Janské Lázně is het boomkroonpad. Deze uitzichttoren is 45 meter hoog. Je kunt er niet alleen de toppen van de bomen bewonderen, maar het pad gaat ook gedeeltelijk ondergronds. Bezoekers worden geïnformeerd over de flora en fauna in het gebied en kunnen het wortelstelsel van bomen bekijken. Vanaf de top kun je met de glijbaan naar beneden. Wil je overnachten in de buurt van het boomkroonpad in Janské Lázně? Bekijk hier de mogelijkheden.

boomkroonpad in Janské LázněBoomkroonpad

#7 De kristalvallei van Tsjechië

Al sinds de 14de eeuw wordt in Harrachov en omgeving glas geproduceerd en worden prachtige kroonluchters, kerstversieringen en sieraden gemaakt. Het gebied wordt daarom ook wel de kristalvallei van Tsjechië genoemd. In Harrachov bevindt zich de oudste glasfabriek van Bohemen. De glasblazerij ontstond voor 1712 en Glassworks Novosad houdt de traditie van glasblazen nog steeds levend. De productie richt zich op luxe glazen en kristallen kroonluchters. Het glasmuseum maakt deel uit van de glasfabriek en bevat exposities over de geschiedenis van de glasfabriek. In de fabriek kunnen bezoekers zien hoe glasblazers dit zware werk uitvoeren.

#8 Het Pools-Tsjechisch vriendschapspad

Het Reuzengebergte markeert de grens tussen Tsjechië en Polen en tijdens een wandeling over de bergtoppen zul je regelmatig de grens oversteken. Eén van die wandelroutes is het Pools-Tsjechische vriendschapspad. De ca. 80 km lange route loopt grotendeels over de kam van het Reuzengebergte en voert zowel over Pools als Tsjechisch grondgebied. De route komt langs enkele prachtige natuurverschijnselen, zoals de rotsformaties Mužské en Dívčí kameny. Bovendien gaat de route naar de Sněžka, de majestueuze koningin van de bergen. Met haar 1.603 meter de hoogste berg van het Reuzengebergte en tevens van Tsjechië. Op verschillende plekken is het mogelijk om aan te sluiten op de route. Wie het volledige traject wilt volgen kan overnachten bij diverse accommodaties die zich bevinden in de bergen. Lees ook onze reisblog over wandelen in het Reuzengebergte. En Wie is de Mol 2021 speelt zich af in Tsjechie!

vakantie Reuzengebergte vriendschapspad

Meer informatie over een vakantie in het Reuzengebergte?

Meer informatie over Tsjechië zomer.czechtourism.com

Voor actieve vakanties in het Reuzengeberge: Tsjechoreizen.nl

Benieuwd naar de maatregelen omtrent corona: interview met directeur van CzechTourism

Hotels en vakantiehuizen in het Reuzengebergte van Tsjechië

Met de auto naar Tsjechië? De mooiste autoreizen in Tsjechie met Pharos Reizen van ANWB

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>