Je gaat voor de eerste keer een boot huren! Toch best wel spannend. Want, wat moet je meenemen en welke voorbereidingen moet je treffen? En dan hebben we het nog niet eens over het kiezen van een geschikte boot. Wordt het een motorjacht, een sportcruiser of een zeilboot? Wij vertellen je waar je op moet letten en geven je alle tips die je nodig hebt, ter voorbereiding op een geweldige vaarvakantie.

Om de belangrijkste vragen te beantwoorden en jouw vakantie extra soepel en plezierig te laten verlopen, lees je in dit blog handige tips, zodat jij de ideale startersgids hebt voor het huren van een boot.

Een boot huren om de mooiste uitzichten tegemoet te varen

Vaar de mooiste uitzichten tegemoet…

Waar kun je een (zeil)boot huren?

In Nederland zijn er een paar gebieden favoriet. Zo is het IJsselmeer het populairste zeilgebied met veel pittoreske havensteden; Enkhuizen, Hoorn, Volendam, Urk, Medemblik, Lemmer enz. En er is veel ruimte om lekker te zeilen. Ook Zeeland en de Friese meren zijn geliefd. Houd, vooral in Zeeland, rekening met getijden, stromen, (on)diepte en druk scheepvaartverkeer. De Waddenzee tenslotte, is een mooi natuurgebied voor ervaren zeilers. Uitdagende wateren die goede navigatie vereisen en kennis van de omgeving.

Tropisch eilandhoppen

Wil je ‘eilandhoppen’? Denk eens aan Griekenland, Kroatië of Turkije. De Balearen of Corfu. Mooie gebieden, grotendeels afgeschermd van de open zee, authentieke dorpen, leuke baaien met gevarieerde tavernes enz. De kleine afstanden tussen de eilanden zijn ideaal voor boottochtjes van twee tot drie uur. Zo blijft er voldoende tijd over om andere leuke dingen te doen zoals zwemmen en sightseeing.

Ook de Caribische eilanden vormen een echt paradijs voor wie van plan is een boot te huren. Je hoeft niet te gokken waarom: een gemiddelde temperatuur van 30 graden, een constante wind van 15 knopen én een watertemperatuur van ruim 25 graden. En vergeet de adembenemende stranden, blauwe lagunes, exotische landschappen, mooie koraalriffen en tropische vissen niet.

Hiervoor heb je wel voldoende ervaring nodig, want je moet zelfstandig kunnen afvaren, navigeren, ankeren en aanleggen. Ook moet je de marifoon op een juiste manier kunnen gebruiken. Een flottielje is ideaal als je niet zo veel ervaring hebt. Je bestuurt je eigen boot, maar je vaart wel met een groep. Je overlegt de tochtplanning in dagelijkse breefings en de flottieljeleider geeft tips en wijst op bijzonderheden. Als je jezelf kunt redden, kun je ook voor een bareboat vakantie gaan en dan ben je in principe de gehele huurperiode vrij om te gaan en staan waar je wil. Griekenland en Turkije zijn over het algemeen voordeliger dan Kroatië, waar de marina’s en stadshavens erg duur zijn.

Heerlijk zeilen in Griekenland

Heerlijk zeilen in Griekenland

Zeezeilen naar Engeland

Je hoort ook regelmatig over een oversteek naar Engeland, maar een overtocht is helemaal niet zo’n handig plan voor onervaren zeilers. Je zit met wind en stroom, tij en afstand. En vergeet vooral niet de drukte van de scheepvaartroutes en de tegenwoordig vele boorplatformen. Je zult ’s nachts door moeten zeilen, of kiezen voor het tijdrovende alternatief van daghoppen langs de kust naar het zuiden, tot je een smaller gedeelte van de Noordzee bereikt. En wist je dat de zuidelijke Noordzee een van de drukste zeegebieden ter wereld is?

Heb ik een vaarbewijs nodig?

Zoek je het dicht bij huis? In Nederland kun je varen zonder vaarbewijs met boten kleiner dan 15 meter en een snelheid tot maximaal 20 km/uur. Houd dan wel rekening met de grootte (minder dan 15 meter) en het gewicht van de boot. Met een opblaasbare boot met een motor van meer dan 5 PK kan die snelheid namelijk makkelijk overschreden worden.

Zeilen in Nederland zonder vaarbewijs

Veel zeilboten mogen in Nederland zonder vaarbewijs gevaren worden.

Wil je bijvoorbeeld graag een boot huren in Friesland, om prachtige, sfeervolle havenstadjes te verkennen? Dan heb je geen vaarbewijs nodig. Het kan echter wel zijn dat de verhuurder toch een vaarbewijs verplicht stelt. Helaas heeft elk land haar eigen regels. Maar, er is gelukkig een vaarbewijs waarmee in de meeste landen en wateren over de hele wereld gevaren mag worden, namelijk het ICC.

Het ICC

Het International Certificate of Competence (ICC) is alom het meest geaccepteerde vaarbewijs. Het bewijst de door de houder gevolgde trainingen en veronderstelt een zekere mate van maritieme kennis en regelgeving. Naast het ICC is om gebruik te mogen/kunnen maken van een eventueel aanwezige marifoon officieel een marifooncertificaat verplicht. De communicatie tussen schepen onderling en havens e.d. is volgens vaste protocollen en in het buitenland in het Engels.

De uitzonderingen: waar is de ICC niet geldig?

Houd er rekening mee dat de regelgeving in Nederland, Spanje, Moldavië, Oekraïne, Griekenland, Portugal, Servië en Zweden afwijkt. De regelgeving in de Verenigde Staten is nog afwijkender. Soms is het voldoende om online een vaarbewijs aan te vragen, terwijl je soms een kapitein of gekwalificeerde schipper aan boord moet hebben. Die is vaak in de huurprijs van de boot inbegrepen. En dat is natuurlijk ook prima als je lekker achterover wilt leunen of geen zin of tijd hebt om een vaarbewijs te halen. Check dat altijd bij de betreffende verhuurder. Goed om te weten: in de Caribbean is het ICC bijna altijd voldoende.

Nog een belangrijke uitzondering om te noemen is Spanje. Daar is de Patrón de Embarcaciones de Recreo (PER) nodig, wanneer de boot die je huurt langer is dan 15 meter. Daarmee mag je dan maximaal 12 nautische mijlen uit de kust varen. Is je boot maximaal zes meter lang? Dan heb je geen vaarbewijs nodig.

Welke boot moet ik kiezen?

Lastig: welke boot kies je? Als je nog nooit zelf gevaren hebt, en dus niet weet wat nou eigenlijk het leukste is, weet je niet wat nou de beste boot is. Wij helpen je! Want voor de perfecte boot, voor jouw specifieke wensen, gebruik je de drie P’s!

1) De Prijs. In tegenstelling tot wat je misschien denk, is het huren van een boot niet alleen weggelegd voor mensen met een dikke portemonnee. Een boot huur je al vanaf zo’n € 500,- per week. Een open zeilboot voor op de Friese meren kost nog minder. Spreek met je gezelschap wat jullie uit willen geven en check de tweede “P”!

Tip: naast de huurprijs van de boot, moet je rekening houden met overige kosten zoals kosten voor de ligplaats in tussenliggende havens en brandstof. Dit staat vaak wel in de informatiebrief of het boordboek, maar check het van tevoren alvast.

2) Purpose. Waarom ga je op vaarvakantie? Wat is de belangrijkste reden? Een avontuurlijke reis met je partner? Een visvakantie? Of feesten met vrienden? Kies het “hoofddoel” van je vakantie en stem daar het type boot op af. Voor vette feesten kies je een vlakke en grotere boot, zoals een jacht of catamaran. Voor een vakantie met je partner is een zeilboot de beste keuze. En voor een visvakantie kun je het beste een vletje, eventueel met een roefje en een kleine buitenboordmotor kiezen.

Een catamaran voor een feest

Een catamaran is erg geschikt voor een vet feest onder de zon!

3) Het aantal Passagiers. Neem je familie mee? Kids? Vrienden? Kortom: hoeveel mensen stappen er aan boord? En hoe oud zijn de kinderen? Kinderen van verschillende leeftijden moeten misschien nog vermaakt of bezig gehouden worden. Stel deze vragen aan jezelf en aan je gezelschap. Zo kun je toetsen of je plannen passen bij het beoogde gezelschap en kan iedereen zijn of haar ultieme vaarvakantie beleven.

Waar en wanneer ga ik de boot huren?

Naast de drie “P’s” is het goed om vooraf ook nog rekening te houden met waar je heen gaat, in welk seizoen, en voor hoe lang. Stel jezelf de vraag wat de bestemming wordt. Blijf je dichtbij een haven? Of ga je groter water, zee of zelfs de oceaan verkennen? Ga je in de zomer? Of toch de lente of de herfst? Hoe lang wil je varen? Als je hierover nadenkt, ben je goed voorbereid en kies je de juiste boot. Dit alles met maar één doel: een onbezorgde vakantie.

Er zijn immens veel verhuurders, dus zoek er een uit die je vertrouwt en die je kunt bereiken. Let op: goedkoop betekent niet altijd slechter, maar lees reviews en kijk of je kunt achterhalen of ze wellicht oudere (en gebrekkiger) boten verhuren. Ook zijn er wereldwijd particuliere boten te huur. Nautal wordt gezien als de Airbnb voor boten. Lang leve de deeleconomie!

Help! Wat moet ik allemaal meenemen?

Bestemming gekozen, boot gehuurd. Je hebt natuurlijk een app op je telefoon of tablet geïnstalleerd voor info over vaarwegen, jachthavens en bedieningstijden van bruggen en sluizen (ANWB Waterkaarten app). Je hebt de mooiste vaarroutes bekeken en je weet welke terrasjes of jachthavens je graag aandoet. Dan rest je nog je tassen te pakken. Wat heb je nou eigenlijk allemaal nodig bij een vakantie op het water? Het maakt eigenlijk niet veel uit of je een zeilvakantie in Kroatië of motorbootvakantie in Nederland gaat beleven.

  • Basisbenodigdheden: de juiste papieren, identiteitskaart of paspoort (en een kopie!), indien vereist: een vaarbewijs, creditcard, bankpas en contant geld, als je een scooter of auto wilt huren op je bestemming: een rijbewijs en een logboek / nautisch boek
  • Tas(sen): aan boord is er meestal maar beperkte ruimte. Kies daarom voor een reistas of rugzak die opvouwbaar is. Dus neem vooral geen hardcase koffer mee.
  • Kleding: neem lekker warme en comfortabele kleding mee. Het kan overdag heel warm zijn, maar ‘s avonds juist weer heel koud. Neem in ieder geval een vest of goede jas mee, een die de wind tegenhoudt (zoals een fleecevest of windbreaker), een regenpak, zwemkleding en een pet of zonnehoed (die met een clip aan je kleding vast te maken is).
  • Schoeisel: doe geen sneakers met zwarte zolen aan, die laten vlekken achter op het dek. Draag platte, comfortabele schoenen met rubberen of lichte zolen en zonder profiel. Er bestaan speciale zeilschoenen of “anti-slip” schoenen. Slippers voor mooie dagen en ook voor douches.
  • Zonnebril: ook deze kan wegwaaien, dus een brilband is aan te raden.
  • Toilettas en waszak: vergeet naast basisproducten als zeep, shampoo en een tandenborstel ook de zonnebrandcrème en aftersun niet. Oh ja.. en de muggenafstotende spray natuurlijk.
Jachthaven met prachtig uitzicht

Zelfs als je alleen nog maar in de jachthaven bent kan het uitzicht al fantastisch zijn

Het leven aan boord

Een vakantie aan boord van een schip is onvergelijkbaar met een vakantieresort aan het strand. Je wilt natuurlijk wel de echte nautische ervaring, dus leef en slaap je aan boord. Neem dus vooral ook bedlinnen en kussens mee (deze zijn meestal bij de verhuurder van de boot bij te boeken), strandlakens en handdoeken (ook vaak bij te boeken), theedoeken, een tas of rugzak voor aan land (om bijvoorbeeld te shoppen), een vouwtas voor het dragen van bijvoorbeeld waszakken en handdoeken, een zaklamp, wasknijpers en je reisapotheek met medicijnen tegen diarree, misselijkheid en verkoudheid. Vergeet vooral ook je eigen medicijnen niet!

Alleen op grotere luxere boten is een douche aanwezig, maar bijna alle boten beschikken wel over een wc-tje. In de toiletgebouwen van de haven is het handig om een toilettas te hebben die op te hangen is. En als het een opvouwbare is, kan ‘ie ook nog op een ruimtebesparende manier opgeborgen worden.

Naast het genieten van de prachtige zee, de sfeervolle dorpjes of het glooiende landschap, kan je natuurlijk nog andere spullen meenemen die je vakantie nog wat leuker maken. Denk aan gezelschapsspellen, iPod, tijdschriften, boeken, watersportaccessoires en een camera. Enne.. vergeet de opladers van je elektronica niet mee te nemen.

Natuurlijk kun je in leuke plaatsjes en bij de meeste jachthavens prima een hapje eten. En gelijk een deel van je elektronica opladen. Maar dat doe je meestal geen drie keer per dag. Je kan bij veel bootverhuurders alvast boodschappen voor aan boord bijboeken. Wil je zelf je boodschappen meenemen? Vergeet dan vooral niet om water mee te nemen (in flessen van maximaal 1,5 liter), koffie en thee, kruiden, toiletpapier (1-laags), aluminium- of huishoudfolie, afwasmiddel, vuilniszakken, keukenrol of servetten en eten dat niet snel bederft.

Met bovenstaande “paktips” ga je ongetwijfeld goed voorbereid op bootvakantie. Ben je een ervaren schipper en heb je nog aanvullende ideeën voor dingen die je echt mee moet nemen aan boord? Laat het ons weten!

Zonsondergang vanuit een zeilboot

Alleen de zonsondergang is al genoeg voor een moment genieten aan boord van jouw boot

Vlak voor vertrek

Voordat je na je goede voorbereiding aan boord gaat van je zorgvuldig uitgekozen gehuurde boot, moet je op een paar zaken letten. Maak (indien mogelijk) met de eigenaar een rondje in en om de boot. Zo weten jullie allebei wat de actuele staat van de boot is. Loop ook even de lijst van beloofde faciliteiten langs en check de inventaris, apparatuur en verlichting. Zijn er bepaalde zaken niet aanwezig? Maak foto’s. Zo heb je altijd “bewijs” achter de hand. Vergeet ook niet het brandstofniveau en de juiste werking van de elektronica te controleren.

We hebben je al veel tips gegeven van zaken waar je voor je vertrek aan moet denken. Als laatste willen je nog wijzen op de volgende tips:

  • Zijn er nog andere bijzonderheden?
  • Hoe schakel ik tussen de verschillende watertanks?
  • Wat is de kieldiepte? En wordt deze vanaf het water getoond/gemeten?
  • Wat is de draairichting van de schroef, hoe zit het met het wieleffect?
  • Hoe laat moet ik uiterlijk terug zijn en moet ik aanmeren in dezelfde ligplaats of box?
  • Moet ik de boot aftanken en het water aanvullen voor aankomst?

Neem vooral de tijd om de boot te leren kennen. Organiseer je eigendommen zodat ze makkelijk weer te vinden zijn. Maar let er natuurlijk wel op dat ze niet gemakkelijk in het water kunnen vallen of verschuiven.

Met deze lijst aan tips en weetjes heb je alvast een groot deel van de voorbereidingen getroffen. Geniet van jouw ideale vaarvakantie! Veel plezier!

Zeilschip voor de kust

Met een goede voorbereiding ben je klaar voor misschien wel de mooiste vakantie van je leven!

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  1. Ik overweeg een boot te huren, zodat ik een gevoel heb hoe dit is. Als ik dan hiermee tevreden ben ga ik ook een boot kopen. Maar eerst huren dus. Fijn dat je in Nederland zonder vaarbewijs ook bepaalde boten kan varen. Dan ga ik eerst kijken hoe dit is.

  2. Sandra zegt:

    Hier wat tips and tricks voor als je in Griekenland wilt zeilen:

    De beste periode om te varen: april t/m oktober (vooral april, mei en juni zijn rustiger, goedkoper en de eilanden zijn groen en staan prachtig in bloei)
    Overheersende wind: noord
    Officiële taal: Grieks
    De drukste plekken in het hoogseizoen: Lefkas, de Saronische eilanden en Corfu
    Wat je niet mag missen: de stranden van Naxos en Paros, de haven in de inham van Hydra en het scheepswrak van Zakynthos

  3. Bedankt voor het delen van deze tips over het huren van een boot. We willen dit jaar graag naar een warm land op vakantie en het zou erg fijn zijn wanneer we een bootje kunnen huren op onze bestemming. Ik ga de regelgeving voor verschillende regio’s in ieder geval nog onderzoeken!

  4. de Fluistervloot zegt:

    Voor eens een echt andere en unieke ervaring kan vanaf seizoen 2022 een elektrische motorboot gehuurd worden bij de Fluistervloot. Een echt geruisloze vaarvakantie, voldoende leefruimte en slaapplekken voor een gezin. Een heel andere vaarbeleving wanneer je geruisloos door het Friese landschap glijdt.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>