Reizen door Guatemala in 5 stappen – Reishonger

Guatemala prijkt na een van mijn laatste reizen zeker weten in de top drie bestemmingen en daarmee staat reizen door Guatemala waarschijnlijk naast Indonesië en Zuid-Korea. Landen in Centraal Amerika worden steeds populairder. Schrijf het op je post-corona-verlanglijstje en lees deze vijf stappen voor jouw reis door Guatemala.

Stap 1: Guatemala Stad en Antigua

De hoofdstad van Guatemala heeft dezelfde naam en is ook by far de grootste stad. Vanuit hier kun je het beste direct na landen vertrekken richting Antigua. Niet dat er in Guatemala stad niets te doen, dat komt later. Het is gewoon erg makkelijk om een Uber te pakken vanuit het vliegveld naar Antigua. Kost je € 15 en ongeveer 1,5 uur. Maar dan ben je wel in Antigua. Hier aankomen voelt als een warm bad en daarom starten hier veel backpackers hun reizen door Guatemala.

De sfeer die in dit dorpje hangt is niet te evenaren. Iedereen lijkt hier vrolijk en oprecht. De oudere bevolking groet je vriendelijk op straat, de souvenirwinkels zijn gemoedelijk en de barretjes zijn fantastisch. Ondanks dat het toerisme hier goed op gang gekomen is, vind je hier echt nog authentieke restaurantjes waar de Guatemalanen zelf hun lunch halen. Zoals Rincón Típico, waar de kippetjes in een gigantische barbecue worden gegrild. Dus waar je eigenlijk alleen maar gebakken aardappels en gebraden kip kunt krijgen.

Nog een place to be is Antigua Brewing Company. Een schitterende brouwerij waar echte IPA’s ter plekke gemaakt worden. Je kunt ervoor kiezen om binnen te gaan zitten maar dat doet natuurlijk niemand. Ze hebben namelijk een dakterras waar je een uitzicht hebt over de actieve vulkanen die deze stad omringen. Plus, het weer in Antigua is vaak heel zonnig en prettig warm.

De ideale route door Guatemala - Guatemala City

Guatemala City met de vulkanen in de achtergrond

Stap 2: Lake Atitlan

Vanaf Antigua is het ‘slechts’ 3,5 uur rijden naar het imposante Lake Atitlan. Met ‘slechts’ bedoel ik dat de andere ritten die je tijdens het reizen door Guatemala zult maken in ieder geval veel langer zullen duren. De wegen in dit deel van het land zijn namelijk nog redelijk goed en de echte bergen vind je meer naar het noorden.

Bij Lake Atitlan heb je een aantal keuzes als het gaat om bestemmingen. Zo zijn er de meest bekende dorpen; San Pedro, San Marco, en Panajachel. Ieder dorpje heeft zijn eigen sfeer en voordelen. Zo is San Pedro het ‘backpackers’ dorp waar je de meeste restaurantjes en lake-side barretjes tegen komt. De straatjes zijn smal en mooi gekleurd, de bakkertjes en lunchtentjes gezellig vol en het uitzicht over het meer tijdens de zonsopkomst adembenemend. San Marco is het ‘hippie-dorp’ van het meer en beschikt over veel yoga-studio’s en schitterende zwemlocaties. Panajachel is de hoofdstad in de regio en daarmee ook het grootst. Minder sfeervol maar wel makkelijker bereikbaar.

Reizen door Guatemala - sunrise bij Lake Atitlan vanuit San Pedro

Zonsopkomst bij Lake Atitlan vanuit San Pedro

Waar je ook neerstrijkt, je kunt makkelijk op bezoek in alle dorpjes aan het meer door gebruik te maken van de “lanchas”. De taxiboot van Guatemala. Voor een kleine 10Q kun je al van San Marco naar San Pedro of terug. Zo kun je lekker gaan lunchen of zwemmen aan de andere kant van het meer en ben je voor het avondeten weer terug in je hotelletje. Vraag van tevoren even hoe laat de laatste boot weer terug gaat om teleurstellingen te voorkomen.

Stap 3: Lanquin

Veelal vertrekken mensen vanaf Lake Atitlan naar Lanquin. Het wonder van de natuur in het midden van het land. Meerdere minivans vertrekken dagelijks vanaf Panajachel naar Lanquin en doen hier gerust acht volle uren over. Het begint vaak voorspoedig en al gauw heb je het idee dichtbij te zijn. Echter zijn de laatste loodjes hier het zwaarst omdat de weg door de bergen moeilijk begaanbaar is. Wel is dit een schitterende tocht en als je weet te ontspannen kun je van het uitzicht blijven genieten.

Lanquin zelf is een klein bergdorpje met een handjevol restaurants. Ga zeker eten bij KALULA cafe, de jungle-views die vanaf het achterterras tevoorschijn komen maken het al de moeite waard om hier te gaan zitten. Al zijn de koffiekunsten van deze mensen nog wonderbaarlijker.

Uitzicht vanaf KALULA cafe Lanquin

Uitzicht vanaf KALULA café

Verder staat Lanquin vooral bekend om de schitterende watervallen van Semuc Champey. Af en aan rijden er lokale busjes naar het natuurpark en je kunt dan ook gewoon achterop springen om voor een paar Quetzales mee te liften. In het park (neem je zwembroek mee!) kun je nog even wat eten om vervolgens de jungle in te trekken. Het is geen groot park en verdwalen is geen optie. Een rondje duurt ongeveer twee uur en het eindstation is zeker de moeite waard. De watervallen zijn een oase van rust in de wilde rivier. Het ruige water duikt hier namelijk ondergronds en wat boven de grond blijft verandert in een zevental natuurlijk zwembaden met een diep smaragdgroene kleur.

Semuc Champey

Semuc Champey

Stap 4: Flores

Wanneer je genoeg hebt van de jungle in Lanquin is het tijd om door te rijden naar het noorden. Flores, niet te verwarren met het eiland Flores in Indonesië (let hier goed op bij het boeken van vliegtickets!), is het schiereiland in het Petén Itzá waar relaxen hoog in het vaandel staat. Alles voelt hier al bijna Caribisch aan, met veel cocktailbarretjes en hangmatten.

In Flores is het dus voornamelijk ontspannen en genieten van livemuziek, het kalme water waar je zwemtochten kunt organiseren, of het wandelen door de felgekleurde straatjes. Je kunt je hier prima een paar dagen vermaken en tot rust komen. De boulevard aan de noordkant van het schiereiland is in de avond de place to be met meer rooftopbarretjes dan je zou kunnen bezoeken in een week.

Maar, ondanks de gezelligheid, is en blijft Flores toch echt de uitvalsbasis voor de parel van Guatemala; Tikal.

Lake Flores

Lake Flores

Stap 5: Tikal

Tikal is synoniem geworden voor de Maya-cultuur. Als een van de grootste, overgebleven Maya-steden van de wereld is dit de plek om te bezoeken als je in Guatemala bent. Je reist hierheen vanaf Flores in iets meer dan een uurtje. Er worden veel dagtochten georganiseerd maar het is echt zonde om hier niet minstens twee nachten te verblijven. Tikal heeft verschillende junglelodges waar je ‘s nachts kunt genieten van het imposante geluid van brulapen en waar in de ochtend de toekans je om de oren vliegen. Deze hotels bevinden zich in het National Park Tikal, dus je kunt om zodra de zon op is direct naar de tempels lopen.

Reizen door Guatemala: de Mayatempels van Tikal

De Maya tempels van Tikal

Overal in het park hoor je de jungle. Het zingen van parkieten gemixt met het krijsen van wilde papegaaien of het nieuwsgierige snuffelen van neusbeertjes. Maar bovenal de brulapen. Het geluid van deze beesten reist kilometers ver en doen je nekharen overeind staan. Je kunt bijna alle tempels hier beklimmen en vanaf grote hoogte over de boomtoppen heen kijken. Deze unieke locatie is daarmee letterlijk maar zeker ook figuurlijk het hoogtepunt om een reis door Guatemala mee af te sluiten.

De ideale route door Guatemala

Wanneer je een reis in deze volgorde wilt maken moet je rekening houden met tenminste 14 dagen waarbij je vanaf Flores terugvliegt naar Guatemala City. Zo kun je genieten van al het moois dat dit wonderlijke land te bieden heeft. Als je langer de tijd hebt kun je uiteraard over land terug, of doorreizen naar het Caraïbische gebied via buurland Belize. Ga goed voorbereid op pad wanneer je wilt reizen door Guatemala en beleef de gastvrijheid van de bevolking en de wonderlijke schoonheid van de natuur.

Sander
Volg me!
Laatste berichten van Sander (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>