Reisgids voor de Grand Canyon (South Rim)

Roestbruine rotsen zover als je kunt kijken. Diepe ravijnen die worden gespleten door een kolkende rivier. Langzaam naar de kloofrand schuifelen, en dan moeite moeten doen om de bodem te zien. Kilometers lopen met steeds weer nieuwe uitzichten in de diepte. Adelaars, gieren, eekhoorntjes en muildierherten spotten… Welkom in de Grand Canyon!

Hoogtepunt van je rondreis Zuidwest-Amerika

De Grand Canyon is één van ’s werelds mooiste natuurverschijnselen. Het is dan ook een van de hoogtepunten van een rondreis Zuidwest-Amerika. Pas als je er bent, besef je hoe prachtig het er is. In deze reisgids geven we je alle praktische tips voor het organiseren van jouw eigen bezoek aan de Grand Canyon (South Rim).

De Grand Canyon is een hoogtepunt van je rondreis Zuidwest-Amerika

Goed om te weten

Er zijn twee delen van de Grand Canyon die voor toeristen bereikbaar zijn: de South Rim en North Rim. Beide delen hebben aparte ingangen. Hoewel ze hemelsbreed maar 16 kilometer uit elkaar liggen, kost het je toch een autorit van 315 kilometer. De South Rim is het gehele jaar open en wordt het meest bezocht.


Je kunt de South Rim in 3 gebieden verdelen. Het centrale deel ligt bij Grand Canyon Village. Daarnaast lopen er 2 wegen langs de kloofrand: Hermit’s Road in westelijke richting en Desert View Drive in oostelijke richting. Langs deze wegen liggen viewpoints en starten wandelroutes. Om de drukte op de parkwegen te beperken, is er een gratis shuttlebussysteem.

De zonsondergang bekijken is een hoogtepunt van je bezoek aan de Grand Canyon

Wat is er te doen?

Zonsondergang in de Grand Canyon

We beginnen met een van de leukste dingen die je hier kunt doen: een zonsondergang kijken. Dit is echt de moeite waard. De zon geeft de canyon namelijk heel bijzondere kleuren. De populairste plek hiervoor is Hopi Point. Alternatieven met minder bezoekers zijn Pima Point, Yaki Point en Grandview Point. Zelf koos ik Mather Point. Dit uitzichtpunt ligt naast de parkeerplaats bij het Visitor Center en is dus gemakkelijk te bereiken. Dit is extra handig wanneer je ’s avonds speciaal voor de zonsondergang teruggaat naar het park.

De Grand Canyon is een gigantische kloof in de Amerikaanse staat Arizona

Omgeving Grand Canyon Village

Dit is het centrale deel van de South Rim met hotels en restaurants. Vlakbij ligt ook het Visitor Center, met enkele grote parkeerplaatsen. Dit is een goede plek om je auto te parkeren en de shuttlebus te pakken, voor het verkennen van Grand Canyon Village en Hermit’s Road. Direct naast de parking ligt Mather Point. Ondanks de drukte, vond ik dit één van de mooiste uitzichtpunten. Verderop ligt Yavapoi Point, ook zeker de moeite. Het biedt namelijk één van de mooiste panorama’s over de Grand Canyon.

Je kunt een mooie wandeling maken van Mather Point naar Historic Village. Dit is 4 km (90 minuten) enkele reis. Onderweg kom je langs Yavapai Point en de Trail of Time, met informatieborden over het ontstaan van de Grand Canyon. Vanaf Historic Village kun je de rode busroute over Hermit’s Road nemen of de blauwe busroute terug naar het Visitor Center.

Hermit's Road heeft diverse viewpoints

Hermit’s Road

Hermit’s Road ligt aan de westkant van de South Rim. De weg loopt 13 km tussen Grand Canyon Village en Hermit’s Rest, het meest westelijke punt van de South Rim. Er zijn 9 viewpoints. Tussen maart en november is dit deel alleen per shuttlebus bereikbaar (rode route). Een roundtrip met de shuttlebus (zonder uitstappen) duurt 80 minuten. Mooie uitzichtpunten zijn onder andere Maricopa Point, Hopi Point en Pima Point.

Kaart van Hermit's Road, Grand Canyon

Bron: Grand Canyon National Park

Let op: van rechts naar links op kaart stopt de bus overal. Op de terugweg stopt de bus echter alléén bij Pima, Mohave en Powell Points.

Stops langs Hermit’s Road:
 1. Hermit Shuttle Transfer: startpunt van de rode route. Van mei-september gaat er tussen zonsopgang en zonsondergang iedere 15 minuten een bus. Vanaf zonsondergang tot een uur daarna gaat er iedere 30 minuten een bus. Je kunt hier overstappen op de blauwe shuttlebusroute naar Grand Canyon Village/Visitor Center.
 2. Trailview Overlook: weids uitzicht over de Grand Canyon, in het bijzonder de Bright Angel Trail
 3. Maricopa Point
 4. Powell Point
 5. Hopi Point: van alle viewpoints langs de South Rim, kun je hier het verst de canyon in kijken. Je ziet ook een deel van de Coloradorivier. Er zijn toiletten.
 6. Mohave Point: prachtig uitzicht op de Coloradorivier. Je kunt enkele rapids in de rivier spotten.
 7. The Abyss: vanaf dit punt zie je de canyon 914 meter de diepte in duiken.
 8. Monument Creek
 9. Pima Point: prachtig, weids uitzicht. Van alle viewpoints langs Hermit’s Road, kun je hier het beste de rivier zien.
 10. Hermit’s Rest: hier zijn een snackbar, gift shop en toiletten.

Geen tijd voor alle viewpoints? Mijn favorieten waren Hopi Point, Mohave Point, Maricopa Point en Pima Point.

In deze gigantische canyon voel je je als mens heel klein

Desert View Drive (East Rim Drive)

Deze weg loopt van het Visitor Center bij Grand Canyon Village naar Desert View bij de oostelijke parkingang. De weg is 35 km lang. Je mag hier met je eigen auto rijden (behalve naar Yaki Point). Alle uitzichtpunten hebben parkeergelegenheid.

Desert View Drive loopt langs de kloofrand

Bron: Grand Canyon National Park

Uitzichtpunten Desert View Drive:
 1. Yaki Point: het enige uitzichtpunt op deze route dat je niet met eigen vervoer kunt bereiken. Je moet de shuttlebus vanaf het Visitor Center nemen (oranje route). Bij dit punt begint de South Kaibab Trail. Er zijn toiletten.
 2. Grandview Point: met 2250 meter is dit één van de hoogste uitzichtpunten van de Grand Canyon. Je kunt links én rechts de canyon inkijken. Je ziet ook een deel van de Coloradorivier. Er zijn toiletten.
 3. Moran Point: prachtig uitzicht. Hier kun je de geologische structuur van de canyon goed zien.
 4. Lipan Point: om dit punt te bereiken, moet je een kleine zijweg inslaan. Dit levert je bijna 360 graden uitzicht op. Je ziet de rivier met enkele stroomversnellingen.
 5. Navajo Point: dit is het hoogste viewpoint aan deze kant van de canyon (zonder op de uitkijktoren bij Desert View te gaan staan). Die toren kun je vanaf hier goed zien.
 6. Desert viewpoint: vanaf de parking loop je nog 500m naar de kloofrand en een uitkijktoren. Dit is het eerste punt dat je tegenkomt als je het park via de oostelijke ingang tegenkomt, of het laatste punt voordat je het park aan de oostkant verlaat.

Als je de tijd hebt, zou ik bij elk punt langs de Desert View Drive stoppen. Ik vond de verschillen tussen de uitzichtpunten langs deze weg namelijk groter dan langs Hermit’s Road. Enkel het uitzicht vanaf Yaki Point vond ik minder bijzonder. Daar zou ik dus alleen heen gaan als je de South Kaibab Trail wil lopen. Geen tijd om bij elk punt te stoppen? Mijn favorieten waren Grandview Point, Moran Point en Lipan Point.

Wandelen in de Grand Canyon is geweldig

Rim Trail: wandelen langs de kloofrand

Je kunt ook langs de kloofrand wandelen, over de Rim Trail. Dit wandelpad loopt van Hermit’s Rest tot aan het beginpunt van de South Kaibab Trail. De totale afstand is 20,6 km (enkele reis). Langs de kloofrand wandelen is prima te combineren met Grand Canyon Village en/of  Hermit’s Road. Je kunt delen van de route lopen en de bus nemen als je moe bent. Let wel: je vergist je gemakkelijk in de afstanden, die daardoor kunnen tegenvallen. Wil je graag langs de kloofrand lopen? Dan raad ik het deel bij Grand Canyon Village aan (Mather Point – Yavapai Point – startpunt shuttlebus Hermit’s Road).

Tijdens een day hike daal je af in de Grand Canyon

Day hikes in de Grand Canyon

De Grand Canyon biedt diverse day hikes. De populairste zijn de South Kaibab Trail en de Bright Angel Trail. De South Kaibab Trail is rustiger en heeft betere uitzichten. In de zomer kan de Bright Angel Trail echter een betere keus zijn. Hier vind je namelijk meer schaduw en waterpunten.

Als je naar beneden loopt, onderschat je gemakkelijk de steilheid van het pad. Houdt er rekening mee dat terug omhoog lopen twee keer zo lang duurt als omlaag lopen. Reken op flink kuitenbijten. Ook wordt het warmer naarmate je afdaalt in de canyon. Draag laagjes (het weer kan snel omslaan) en zorg voor zonnebrand, veel water (minimaal 2,5 liter per persoon) en snacks.

De South Kaibab Trail is de mooiste day hike van de Grand Canyon

South Kaibab Trail

Dit pad loopt van de kloofrand tot aan de canyonbodem. Helemaal naar de bodem en terug kan echter niet in één dag (en mag niet zonder permit). De trail is steil, met weinig schaduw. Het startpunt is Yaki Point, wat alleen bereikbaar is per shuttlebus (oranje route, ca. 10 minuten rijden vanaf het Visitor Center). Het pad is goed onderhouden maar heeft geen faciliteiten (behalve een toilet bij Cedar Ridge). Je kunt op 3 punten omkeren:

 1. Ooh Aah Point:
  Dit is een rotspunt langs het pad, vanaf waar je ver de canyon in kijkt. Het is daarom een populaire fotoplek. Als je hier omkeert, duurt je wandeling 1-2 uur (3 km, 230m hoogteverschil).
 2. Cedar Ridge:
  Bij Cedar Ridge heb je voldoende plek om te zitten en uit te rusten. Het uitzicht is fantastisch. Hier voel je echt dat je ín de canyon bent. Je ziet de steile kloofranden, maar kunt ook nog ver de diepte in kijken. Omdat de afdaling gemakkelijk gaat (je bent in 1 uur bij Cedar Ridge) is de verleiding groot om verder te lopen. Zelf ben ik hier echter omgedraaid. Toen ik weer boven was, was ik daar blij mee. Het pad omhoog valt tegen, doordat het steil is en er nauwelijks schaduw is. In de zomer wordt het afgeraden om verder te dalen dan dit punt. In totaal ben je 2-4 uur bezig (340 meter hoogteverschil).
 3. Skeleton Point:
  Skeleton Point ligt halverwege de kloofrand en de canyonbodem. Dit is het laagste omkeerpunt wat je in één dag kunt bereiken. Vroeg starten is dan noodzakelijk. Het is een zware wandeling, met 2 uur dalen en 3 uur stijgen. Vanaf het omkeerpunt moet je zo’n 5 km steil omhoog lopen (620m hoogteverschil).  In totaal ben je 4-6 uur bezig.

Vergaap je aan het uitzicht bij 'Ooh Aah Point'

Bright Angel Trail

Deze trail is qua kilometers iets langer, maar qua hoogteverschil iets minder zwaar dan de South Kaibab Trail. Onderweg zijn waterpunten. De trail start bij de Bright Angel Lodge, vlakbij Grand Canyon Village. Ook hier zijn 3 omkeerpunten:

 1. 1,5 mile resthouse
  Bij dit omkeerpunt zijn een waterpunt en toilet. Ook schijn je hier vaak condors te kunnen zien. Als je hier omdraait, ben je 2-4 uur onderweg (5 km, 300 m hoogteverschil).
 2. 3 mile resthouse
  Tot aan hier is het pad steiler dan op het eerste stuk. Er is water, maar geen toilet. Als je hier omkeert, ben je 4-6 uur onderweg (bijna 10 km, 700 m hoogteverschil).
 3. Indian Garden
  Om hier te komen, overbrug je 1000 m hoogteverschil. Er zijn een waterpunt en toilet. De totale route kost je 6-9 uur (14,5 km). Volgens het Visitor Center is dit omkeerpunt alleen haalbaar voor mensen met een goede conditie, die vroeg zijn vertrokken. Ga zeker niet verder naar beneden dan dit punt.

Hiken in de Grand Canyon: kuitenbijten in de brandende zon

Mijn ervaring met een day hike in de Grand Canyon

Als je de tijd hebt, dan is het leuk om omlaag de canyon in te lopen. Persoonlijk heb ik tijdens mijn rondreis Zuidwest-Amerika echter mooiere wandelingen gemaakt. Als ik het vergelijk met Bryce Canyon (Navajo Loop Trail) en Zion (Angel’s Landing), dan vond ik die trails afwisselender. Wanneer ik kritisch ben, dan zijn de uitzichten vanaf een lager punt niet per se beter dan vanaf de kloofrand. Ik vind een day hike in de Grand Canyon daarom een leuke toevoeging, maar geen must. Een stuk langs de kloofrand wandelen vind ik wél een aanrader (bijvoorbeeld tussen Mather Point en Bright Angel Trailhead).

Praktische tips voor het plannen van je bezoek aan de Grand Canyon

Mijn bezoek aan de Grand Canyon

Dag 1:
– Rit vanuit Page naar de oostelijke parkingang (2 uur)
– Desert View Drive, inclusief alle uitzichtpunten
– Wandeling Mather Point – Yavapai Point – startpunt shuttlebusroute Hermit’s Road
– Hermit’s Road inclusief enkele uitzichtpunten
– Diner in Tusayan
– Overnachting in Tusayan

Dag 2:
– South Kaibab Trail
– Diner in Tusayan
– ’s avonds terug naar het park voor de zonsondergang
– Overnachting in Tusayan

Je kunt ook tochten maken naar de bodem van de canyon, inclusief overnachting. Ook kun je een helikoptervlucht maken. Hier heb ik zelf echter geen ervaring mee.

De Grand Canyon is uitgesleten door de Colorado River

Waar slapen?

Grand Canyon Village, middenin het nationaal park, heeft diverse campings en hotels. Als dit qua budget of beschikbaarheid niet lukt, dan is Tusayan een goed alternatief. Dit plaatsje ligt op 10 minuten rijden van het Visitor Center.

Ik sliep twee nachten in de Red Feather Lodge. Een prima verblijf met WiFi en gratis koffie/thee in de lobby. Op hetzelfde terrein zit Plaza Bonita, een Mexicaans restaurant waar je lekker kunt ontbijten.

Waar eten?

In het dorpje Tusayan zijn diverse restaurants. Ik heb er geen echte aanraders ontdekt. Er is ook een supermarkt. Hier deden wij onze inkopen, voor zelfgemaakte lunchpakketjes.

De zonsondergang in de Grand Canyon is fantastisch!

Hoe kom je er?

De Grand Canyon ligt in de staat Arizona. Vanuit Las Vegas is het een halve dag rijden naar de South Rim. Voor mij was dit de volgende stop na Page. Vanuit Page is het 2,5 uur rijden naar Grand Canyon Village. Na een kleine 2 uur kom je bij de oostelijke parkingang en rijdt je over de Desert View Drive nog drie kwartier naar het Visitor Center. De Grand Canyon moet je echt gezien hebben, dus probeer dit park zeker in te plannen tijdens je rondreis Zuidwest-Amerika!

Heb je zelf reisplannen naar de Grand Canyon? Of is er nog iets wat je wil weten? Wij horen graag van je!

Tekst en foto’s: Sascha van Zonsbeek

 1. F.de Graaf zegt:

  Hello.WE have a question .We want to see the canyon with a camper 10 m long from 10-10-2019 till 13-10-2019.
  Can we drive then with the camper there or must we take the bus?
  Do you also know what is the best camping there and a route in this park.We are coming from Page.

  Thanks and we wait of your mail.

  • Hi, thanks for your comment. We visited the Grand Canyon with a rental car, not with a camper. However, Hermit’s Road (west of Grand Canyon Village) is not accessible with your own vehicle (whether it’s a car or camper) between march-november so you are obligated to use the shuttle bus system of the national park. There is a big parking lot at Grand Canyon Village where you can hop on the shuttle bus and although I don’t remember 100% I believe there were special parking spots for campers/RV’s as well (if you want to be sure, I’m sure the website of the NP has more information about this). If you are coming from Page (like we did) then the East Entrance is the first point where you’ll enter the national park. From here you use the ‘desert view drive’ to get to Grand Canyon Village. It’s a regular road so you can drive here with your camper as well, although you might not be able to stop at all parking spots along the way because of restricted space/limited parking spots. Grand Canyon Village has camping space, I recommend you check out the website of the park for more information as we stayed in a hotel in the nearby village of Tusayan. Hope this helps a bit, and good luck with the preparations of your trip!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>