Apen stelen camera

Wat een bijzonder verhaal... in Indonesië heeft een aap de rol van fotograaf op zich genomen. De Engelse natuurfotograaf David Slater beweert dat een van de wilde apen er met zijn camera vandoor ging en er allerlei foto's en zelfportretten mee gemaakt heeft.

Makaak steelt camera

Wat een bijzonder verhaal… in Indonesië heeft een aap de rol van fotograaf op zich genomen. De Engelse natuurfotograaf David Slater beweert dat een van de wilde apen er met zijn camera vandoor ging en er allerlei foto’s en zelfportretten mee gemaakt heeft.

Tijdens een bezoek aan een nationaal park in het noorden van het Indonesische eiland Sulawesi (voorheen Celebes) nam de fotograaf een gids in de arm en samen zochten ze contact met een groep kuifmakaken. Deze zwaar bedreigde apensoort, ook wel Sulawesimakaak of zwarte makaak genoemd, komt alleen voor in de regenwouden op het noordoostelijke schiereiland van Sulawesi. Ze leven in gemengde groepen van meestal rond de twintig dieren.

Het verhaal gaat dat de zwarte makaken helemaal niet agressief waren richting de fotograaf. Ze waren wel extreem geïnteresseerd en al dagen keken ze naar de spullen die de bekroonde natuurfotograaf bij zich droeg. In een onbewaakt ogenblik greep een van de vrouwtjes de camera van het statief. Ze bestuurde het ding nauwgezet en na een tijdje had de makaak de ontspanknop gevonden. Dat maakte zo’n grappig geluid dat de aap de knop bleef indrukken.

Zo zette de makaak zichzelf, zijn soortgenoten en ook de fotograaf op de foto! Het resultaat was een hele fotoserie, gemaakt door een makaak.

Omgekeerde wereld

Veel van de beelden die de makaak nam, waren onscherp. Achteraf zijn de foto’s vakkundig bewerkt en gecropped door de fotograaf en dit is het resultaat. Ondanks de twijfels die zijn uitgesproken op Twitter, blijft Slater zeggen dat de foto’s echt zijn. “They aren’t known for being particularly clever like chimps, just inquisitive. Despite probably never having any contact with humans before, they didn’t seem to feel threatened by our presence. They were quite mischievous, jumping all over my equipment. One hit the button. The sound got his attention and he kept pressing it. At first it scared the rest of them away but they soon came back – it was amazing to watch.”

Zwarte makaak steelt camera en vereeuwigt zichzelfAap steelt camera en maakt een zelfportret

Zwarte makaken, Sulawesi, Indonesie

Foto’s: catersnews.com

 1. Thirza Loffeld zegt:

  Beste redactie,

  Een levendige discussie is op het moment gaande over de beeldrechten van deze foto’s. Als enig programma in Noord Sulawesi die zich volledig op deze diersoort focust, voelen wij ons verantwoordelijk om op dit nieuws te reageren.

  Mocht u geinteresseerd zijn in onze visie op deze situatie, dan wil ik u graag doorverwijzen naar onze public statement op onze website: http://www.selamatkanyaki.com
  Daarnaast geeft deze video op een pakkende manier text en uitleg over de situatie van de kuifmakaak:
  https://www.youtube.com/watch?v=SztAy1Y1XwQ

  Met vriendelijke groet,

  Thirza


  Thirza Loffeld
  Education and Advocacy Coordinator
  Selamatkan Yaki

  Regional Coordinator for Sulawesi and Java, Southeast Asia
  Primate Education Network (PEN)

  Jalan 17 Agustus, No.73, Manado, 95119, North Sulawesi, Indonesia.
  HP: +62 812 951 854 87
  Skype: thirza.loffeld

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>