Met nog geen vier uur vliegen een volledig andere wereld betreden? Boek dan een citytrip naar Marrakesh! In deze stad – die haar Arabische identiteit zo goed heeft weten te behouden – waan je je eeuwen terug in de tijd en voelt het alsof je zojuist met je karavaan een nieuwe stad hebt gevonden.

Terug in de tijd

Marrakesh is opgedeeld in twee delen. Het traditionele centrum – de medina – is de oude, ommuurde stad en daarbuiten tref je het nieuwe deel. Hoewel het nieuwe gedeelte ook een aantal mooie plekken te bieden heeft – zoals de kleurrijke oase Jardin Majorelle – is het vooral het oude centrum dat de aandacht trekt. Want zodra je hier als westerling aankomt voel je direct een geheel andere vibe. Van grote pleinen met straatverkopers en artiesten tot nauwe steegjes met met mozaïek beklede huizen; de medina heeft het allemaal en je raakt hier nooit uitgekeken.

De kleurrijke Jardin Majorelle is een oase van rust in de anders zo drukke stad

De kleurrijke Jardin Majorelle is een oase van rust in de anders zo drukke stad

Centraal punt van de stad is Jemaa el Fna, een immens plein waar je meteen een sprookje van 1000-en-één-nacht ingezogen wordt; slangenbezweerders, verhalenvertellers en vele straatverkopers, alles komt hier samen. De opzwepende klanken van eerstgenoemde klinken over het hele plein door en begeleiden je bij het bezoeken van een van de heerlijke dakterrassen of het bewonderen van de prachtige bouwwerken in de buurt van het plein. Het plein oogt nog steeds zoals het ooit bedoeld lijkt, een samenkomen van velerlei volken en beroepen. ’s Avonds wordt het plein omgetoverd tot een groot open lucht restaurant waar tientallen eettentjes worden opgezet. Heerlijk en veilig streetfood met op de achtergrond het geroezemoes van een vol en energiek plein.


Jemaa el Fna, het centrale plein van Marrakesh

Jemaa el Fna, het centrale plein van Marrakesh

De verse jus d'orange is een verademing op het hete Jemaa el Fna

De verse jus d’orange is een verademing op het hete Jemaa el Fna

Jemaa el Fna

Struinen door de souks

Vrijwel net zo beroemd als het plein in Marrakesh, zijn de souks. Een souk (beter bekend als ‘bazaar’), is een open lucht markt in voornamelijk Azië en Noord-Afrika. In Marrakesh zijn tientallen van deze souks aan elkaar geplakt tot één groot raamwerk aan straatjes en marktjes, waar kooplieden hun prachtige waar uitstallen en met veel verve aanprijzen. De souks zijn hier half overdekt tegen de brandende zon, wat het tot een aangename omgeving maakt.

Gedurende de dag stromen de nauwe straatjes langzaamaan vol en komen de souks pas echt tot leven. Hoewel veel koopwaar bij stalletjes hetzelfde lijkt, kan je toch vaak weer iets nieuws vinden en er valt uren te dralen door dit doolhof aan steegjes. Verwoede pogingen om niet te verdwalen zullen per definitie falen, dus het is het makkelijkst om je daar vooraf al bij neer te leggen. De inwoners zullen je met veel plezier weer naar het grote plein wijzen en op deze manier kom je toch de mooiste plekjes van de medina onverwacht tegen.

Speciale souks zijn volledig ingericht op de verkoop van kleurige kruiden

Speciale souks zijn volledig ingericht op de verkoop van kleurige kruiden

slippers marrakesh

De meest bijzondere zaakjes tref je aan in de souks

De meest bijzondere zaakjes tref je aan in de souks

kruidensouk Marrakesh

Buiten een aantal grote ‘straten’ om die door de souks heen lopen, zijn de meesten ingedeeld op thema. Hierin herken je echt de oude markten terug; kleding, tapijten, kruiden, meubels, leer of dieren, elk belangrijk koopwaar heeft wel een eigen hoekje in de souks. Zodra je eventueel interesse hebt in een product is het belangrijk je te realiseren dat afdingen hier niet alleen onderdeel van de cultuur is, maar ook tot een kunst is verheven. Het onderhandelen over de prijs hoort er gewoon bij en als je even een paar keer oefent, krijg je het al snel onder de knie!

Al dralend door de medina zal je al snel ervaren dat veel straten op elkaar lijken en dat de opzet van dit stadsdeel eigenlijk het beste te vergelijken valt met een mierennest. Geen enkel straatje, poortje of gangetje loopt recht en je zal vrijwel altijd weer ergens anders uitkomen dan waar je verwacht. Dit is echter ook de leukste manier om de stad te verkennen. Hou je ogen goed open, want de mooiste bouwwerken zijn soms van buiten totaal niet te herkennen als een bezienswaardigheid. Pas als je door de simpele, houten deuren stapt ervaar je de pracht en praal die zeker schuil gaat in deze mooie stad, zoals het Bahiapaleis of de prachtige Medersa Ben Youssef.

Bahiapaleis

Bahiapaleis

Medersa Ben Youssef

Medersa Ben Youssef

De ‘echte’ medina

Het is echter ook zeer de moeite waard om je wat meer naar de randen van de medina te begeven, omdat je hier steeds minder toeristen tegen zult komen en het dagelijks leven kan aanschouwen. De bevolking van de medina is over het algemeen nog zeer religieus en relatief arm. Dit zie je zeker terug in het straatbeeld. Karren met ezels wisselen de door de nauwe straatjes razende brommers en auto’s af, overal zijn kleine moskeeën of gebedsruimtes te vinden en er wordt hard gewerkt op straat of voor de kleine zaakjes van slechts enkele vierkante meters groot. Houtbewerking, het weven van stoffen of het prepareren van eten, vrijwel alles gebeurt hier gewoon nog op straat. Het meest duidelijk herkenbaar zijn de leerlooierijen, die aan de oostkant van de medina te vinden zijn. De penetrante geur komt je al tegemoet, maar ook hier geldt dat het allemaal verscholen is achter kleine deurtjes waar je gewoon het lef moet hebben om naar binnen te gluren. Je zal met open armen worden ontvangen en een uitgebreide toelichting krijgen; een unieke kijk in een traditionele werkwijze.

Traditionele wijze van leerlooien

Traditionele wijze van leerlooien

Een man aan het werk in een leerlooierij in Marrakesh. Zwaar werk

Het eindproduct van de leerlooierijen

Het eindproduct van de leerlooierijen

Aan de randen van de medina kom je in het echte leven van de inwoners

Aan de randen van de medina kom je in het echte leven van de inwoners

Bovendien tref je in deze delen van de medina de meest prachtige straattaferelen aan. Drukte rondom de mini bakkertjes, de kleine ‘supermarkten’ van slechts anderhalve meter diep, de poelier met nog levende kippen in zijn zaak en de hordes schoolgaande kinderen die men in het gareel probeert te houden. De heerlijk chaotische drukte is een waar genot om mee te maken en te kunnen aanschouwen.

Muntthee wordt hier ook wel Berberwhisky genoemd

Muntthee wordt hier ook wel ‘Berberwhisky’ genoemd

Slagerij Marrakesh

Een meer verse poelier is ondenkbaar...

Een meer verse poelier is ondenkbaar…

Ontdek de magie van Marrakesh

Al wandelend door Marrakesh zal je vanzelf ervaren dat de stad ontzettend fotogeniek is. De onverwachte steegjes, de prachtige gebouwen en de vriendelijke bevolking, alles draagt bij aan de magische sfeer die binnen de stadsmuren hangt. Ervaar het zelf door te slapen in een riad en te genieten van de verrukkelijke Marokkaanse keuken – inclusief vanzelfsprekend de mierzoete muntthee. Laat alle geluiden, geuren en kleuren op je inwerken en geniet met volle teugen van deze magische Koningsstad!

De steegjes van Marrakesh

De steegjes van Marrakesh

De contrasten zijn groot in de medina

De contrasten zijn groot in de medina

Zinderend Marrakesh

Brigitte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>