Een verkennende wandeling door prachtig Porto

De stad van port, sardientjes en kurk is een van de meest boeiende en romantische steden die je je maar kunt voorstellen. Dwalend door steegjes in Ribeira, de oude stad die door UNESCO tot werelderfgoed is uitgeroepen, ontdek je de stad het beste. Langs wasgoed, vergapend aan architectuur uit vrijwel alle mogelijke perioden en geweldige uitzichten, genietend van de zoete geur van de port.

In 1995 is Porto tot culturele hoofdstad van Europa uitgeroepen. Wil je cultuur combineren met strand? Ook dat ligt om de hoek. Alle ingrediënten voor een aangename stedentrip zijn er aanwezig.

Vanuit Vila Nova da Gaia, een stad tegenover Porto, waar de portwijnhuizen zijn te vinden, heb je het beste uitzicht over de oude stad.

Uitzicht over Ribeira vanuit Vila Nova da Gaia

Vanuit Vila Nova da Gaia heb je het beste uitzicht over de oude stad.

Uitzicht vanaf de Douro in Porto

Aan de rivier de Douro geniet je niet alleen van je drankje, ook het uitzicht mag er beslist wezen.

Als je langs de Douro loopt vind je niet alleen de kleurrijke, met azulejos (blauwe tegels) bedekte huizen, die je hier meer vindt dan waar dan ook (ja, zelfs meer dan in hoofdstad Lissabon!), ook kom je moderne bruggen tegen die een boeiend contrast vormen met de historische architectuur van de stad.

Kleurrijke, met azulejos (blauwe tegels) bedekte huizen langs de Douro

Een wandeling langs de Douro is de moeite waard.

De beroemdste brug van de stad die Porto met Vila Nova da Gaia verbindt (onderdeel van de metropoolregio) is de Ponte de Dom Luis 1, die werd geopend in 1886 en werd ontworpen door een leerling van Gustave Eiffel, de ontwerper van de Parijse Eiffeltoren.

Ponte de Dom Luis 1 die Porto met Vila Nova da Gaia verbindt

De beroemde Dom Luis I brug.

Onder de brug vind je, net als in de rest van de oude stad, kleine hellende stegen. Wapperend wasgoed, vervallen maar daarom juist zeer authentieke huizen (waarvan steeds meer worden gerestaureerd) en ontelbare trappetjes onder een moderne brug – veel contrastrijker kan het niet.

Kleine hellende stegen onder een brug in Porto

Veel contrastrijker kan het niet.

Loop ook zeker over de Ponte Dom Luis 1 heen naar het tevens in het Werelderfgoed opgenomen klooster in Vila Nova de Gaia, vanwaar je prachtige uitzichten hebt op Porto.

Klooster in Vila Nova de Gaia

De Ponte Dom Luis I brug met het klooster in Vila Nova de Gaia

Uitzicht vanuit Ponte Dom Luis 1 in Porto

Sla je in plaats van linksaf, rechtsaf, dan is het uitzicht echter ook niet mis.

Uitzicht vanuit Vila Nova de Gaia

Loop je nog wat verder door in Vila Nova de Gaia tot achter de portwijnhuizen heb je dit bijzondere uitzicht.

Daarna is het zeker aan te bevelen om langs de kade te lopen met uitzichten op Ribeira en je in een van de portwijnhuizen te laten rondleiden. Of drink lekker een portje en geniet van de zoete geur die er hangt.

Kade met uitzicht op Ribeira

Vanaf de kade in Vila Nova de Gaia heb je mooie uitzichten op Ribeira

Heb je het klooster en een portwijnhuis bezocht, dan heb je wel het belangrijkste van Vila Nova de Gaia gezien. Loop terug over de Ponte Dom Luis 1 om een beeld te krijgen van de enorme omvang van het klooster aan de overkant, dat je vanhier het beste ziet. Wandel naar Ribeira, en zodra je het mooiste deel aan de rivier hebt gezien is het tijd om bij het marktplein omhoog te klimmen en de voornaamste monumenten van de stad te gaan bezichtigen.

Ribeira in Porto

Het klooster Mosteiro da Serra do Pilar is, naast de portkelders, het visitekaartje van Vila Nova de Gaia

Nadat je de beurs van Porto bent langsgelopen (of hebt bezocht, net als het door Rem Koolhaas ontworpen Casa da Música, een steenworp van het stadscentrum verwijderd, wanneer je de tijd hebt) is het tijd wat kerken te bekijken. Of je nu gelovig bent of niet, van enorme, met tegels bedekte kerken die je nergens zo vindt als hier maakt je camera vast wat overuren. Zoek de grote straten op in het centrum – dat zijn er maar een paar, de rest bestaat uit stegen, dus dat zal niet lastig zijn – en je komt langs de grote monumenten.

Kerk van Sint Ildefonsus in Porto

Porto heeft enorme, met tegels bedekte kerken die je nergens zo vindt als hier

Nadat je wat kerken hebt bezocht vraag je naar de Sé (kathedraal). Bezoek deze en steek na dit bezoek over naar een Frans uitziend gebouw; station São Bento. Sta je daar binnen, dan zal je opvallen dat de binnenkant er heel anders uitziet. Omringd door Azulejos zul je het zonder twijfel met me eens zijn dat je je op dat moment begeeft in een van ’s werelds mooiste (of in ieder geval meest bijzondere) stations.

Azulejos in station São Bento, Porto

Bijzondere azulejos in station São Bento

Zoek zeker dit tafereel op. De heldhaftig uitziende man in het midden, is Hendrik de Zeevaarder (1394-1460). Anders dan zijn naam doet vermoeden heeft hij geen enkele zee bevaren; hij maakte zich voor de zeevaart verdienstelijk maar als geldschieter.

Afbeelding van Hendrik de Zeevaarder in São Bento in Porto

Tafereel van Hendrik de Zeevaarder in station São Bento

Na het station bewonderd te hebben, sla je na de uitgang linksaf, steek je over en sla je vervolgens weer linksaf. Je komt dan op Avenida da Liberdade (‘vrijheidslaan’), waar ook het stadhuis is te vinden. De meer als een plein ogende laan is net als station São Bento ‘een stukje Parijs’ in Porto. Vergaap je hier aan de architectuur en vervolg aansluitend de steile weg die je bewandelde naar boven.

Avenida da Liberdade in Porto

De Avenida da Liberdade, de Vrijheidslaan, een stukje Parijs

Vanaf het station naar Avenida da Liberdade heb je aan de top van de heuvel  – en ook al eerder – tegenover een boekwinkel die tot de mooiste ter wereld genoemd mag worden, een grote toren zien liggen. De Torre dos Clérigos, zoals deze heet, ontworpen door een Italiaanse architect, is een klim omhoog waard. Voor een paar eurootjes heb je een schitterend uitzicht op een groot deel van de stad en kun je goed bepalen wat je nog meer wilt zien in deze unieke, tot de verbeelding sprekende stad.

Torre dos Clérigos in Porto

De Torre dos Clérigos is een klim omhoog waard

Meer weten? We schreven eerder al eens over de highlights van Porto!

Tekst en foto’s: Oscar Pauwels

Team Reishonger
Follow us

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>