Stammen in het zuiden van Ethiopië

Het zuiden van Ethiopië is een land van stammen waarvan sommige in afgelegen gebieden wonen, nauwelijks geraakt door de moderne 'beschaving'. Als je naar het zuiden gaat, heb je privé-vervoer nodig, voor sommige onderdelen is een 4WD noodzakelijk. Wat in praktijk vaak een met 400.000 kilometer op de teller goed ingereden exemplaar is. En je zult moeten betalen om mensenfoto's te maken.

Ik bezocht verschillende stammen in het zuiden van Ethiopië. Reis je mee?

De Hamer

De Hamer is een van de bekendste en bij toeristen meest geliefde stammen in Ethiopië. De stam leeft in de afgelegen vallei van de rivier de Omo. Omdat de Omo-vallei moeilijk toegankelijk is, kunnen er veel stammen in relatieve rust leven. De Hamer zijn voornamelijk veehoeders. Ze zijn animistisch. De vrouwen worden gekenmerkt door hun kapsel: dreadlocks, soms behandeld met boter gemengd met rode aarde.

Hamer meisjes in Turmi, een van de stammen Ethiopië

Hamer meisjes in Turmi in het zuidwesten van Ethiopië

Hamer meisjes in Turmi in Ethiopië

Hamer meisjes in Turmi

De Erbore

De Erbore-stam, die in het zuidwesten van de Omo-vallei leeft, is ook pastoraal. Hun vrouwen dragen een doek om hun hoofd te bedekken en gebruiken kleurrijke kettingen en oorbellen. Ze dragen soms een kalebaspet om zich te beschermen tegen de zon.

Erbore vrouw met kalebas hoofddeksel in Ethiopië

Erbore vrouw met kalebas hoofddeksel

De Karo

De vriendelijke Karo zijn een kleine stam. Ze houden ervan om hun lichaam te schilderen en hebben een scherp voorwerp (meestal een gewone spijker) door hun lip als decoratie. Ze wonen in Kolcho, een mooie plek hoog boven een bocht van de Omo-rivier.

Echtpaar van de Karo stam in Ethiopië

Karo echtpaar

De Mursi

De Mursi-stam leeft heel geïsoleerd in het Mago-park. De vrouw dragen ​​lipschotels en zowel mannen als vrouwen beschilderen hun lichaam. De Mursi die ik bezocht waren behoorlijk opdringerig om zo vaak mogelijk (tegen betaling) op de foto gezet te worden. Ik vermoed ook dat ze (zoals meer stammen en vooral de kinderen) zich opschilderen en uitdossen voor de toeristen. Degene die zich het meest buitenissig uitdost, komt het vaakst op de foto.

Mursi mannen in het Mago park

Mursi mannnen met fantasieversiering

Mursi vrouw met lipschotel in Ethiopië

Mursi vrouw met lipschotel

De Konso

Deze stam heeft een andere levensstijl dan de meeste andere stammen in Zuid-Ethiopië. Het zijn geen herders maar landbouwers. De Konso irrigeren terrassen voor hun landbouw. De cultuurlandschappen van de Konso zijn sinds 2011 werelderfgoed.

Een Konso landbouwer in Zuid-Ethiopië

Een Konso landbouwer

Een Karat, een Konso dorp in Zuid-Ethiopië

Een Karat – Konso dorp

Yabelo – Borana

De Borana Oromo wonen in een droog deel in het zuiden van het land. Dus groeven ze bronnen tot 30 meter diep. Mannen en vrouwen vormen een keten van de bodem van de bron naar de top en geven elkaar het water in emmers door terwijl ze zingen. De bronnen zijn dus bekend als zingende bronnen. Vanuit het kratermeer van El Sod wordt zwart zout geoogst.

Borena mensen in Yabello halen water uit de bron

Borena mensen vormen een keten om water uit de bron te halen. Ze doen dit al zingend. De bronnen worden dan ook de zingende bronnen genoemd

Het zwarte zout van het kratermeer van El Sod in Zuid-Ethopië

Het zwarte zout van het kratermeer van El Sod

Theo

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>