Spanje – ontdek het binnenland

Ooit gehoord van Castilla y Leon? Ik niet... Mooi wel de grootste regio van Spanje! Een hoogvlakte noordwest van Madrid, met talloze kastelen, uitgestrekte wijnvelden en rivierdalen. Oh ja, en oude kloosters waarin nu vijfsterrenhotels zitten en hotels in middeleeuwse hoeves. Vlieg mee naar Madrid en stap in voor een roadtrip door het onbekende Castilla y Leon.

Castilla y Leon. De naam zegt het al: kastelen. Veel kastelen. En kloosters. En lang geleden ook Romeinse legioenen. Castilla y Leon is een onbekende regio van Spanje. Maar het had in de geschiedenis wel een belangrijke rol als bolwerk tegen opdringerige types uit Noord-Afrika. Nu is er vooral rust en ruimte. Met prachtige stadjes en heerlijke wijn.

Castilla y Leon ligt noordwest van Madrid. Een hoogvlakte, achter de bergen.

Castilla y Leon ligt noordwest van Madrid. Een hoogvlakte, achter de bergen.

Hoogvlakte

Ik rij het vliegveld van Madrid af richting mijn eerste stop-over in Segovia. Nog geen 40 km van de hoofdstad zit ik op 2000 meter hoogte en wordt rondom mij volop geskied (!). Ik trek alles aan wat ik heb want dit had ik niet verwacht eind april midden in Spanje… Ik heb alleen zomerkleding mee, dus de rest van de dag gaat het dikke vest niet meer uit!


Castilla y Leon is prachtig voor een roadtrip.

Castilla y Leon is prachtig voor een roadtrip.

Na de bergen bereik ik al snel de regio Castilla y Leon: een hoogvlakte waar ik niet beneden de 1000 meter kom. De regio heeft een soort landklimaat en vanwege de hoogte betekent dit: 9 maanden winter met Nederlandse temperaturen en 3 maanden zomer waarbij het 40 graden is. Voor wie een actieve vakantie wil, is het voorjaar of het najaar dus het beste.

Rijke geschiedenis

De eerste plaats die ik aandoe is Segovia, bekend van het enorme aquaduct dwars over het stadje. En ik bekijk hier mijn eerste kasteel van deze trip. En het prachtige Koninklijke Paleis van La Granja de San Ildefonso, met zijn Versailles-achtige tuinen. Ik hoor hier over de geschiedenis van Spanje (het belangrijke jaar 1492 waarin Spanje in haar huidige vorm ontstond) en de eerste keer valt de naam Isabella. En niet voor het laatst! Overal duikt haar naam op. Isabella en haar man Ferdinand van Aragon verdreven de moren uit Spanje en waren de eerste vorsten van Castilië. De vele kastelen zijn hun erfenis. En in Valladolid zie ik het geboortehuis van Filips II. Eigenlijk werd hier dus ook Nederland geboren!

Slapen in kloosters en oude hoeves

De vele middeleeuwse gebouwen geven sfeer aan Castilla y Leon. Behalve kastelen zijn dat oude kloosters, kapellen en prachtige oude hoeves. En laat ik daar nu overnachten! Twee nachten verblijf ik in oude kloosters, een nacht in een Moorse riad (woning met een open binnenplaats) maar de eerste nacht slaap ik in een posada, een middeleeuwse hoeve.

Slapen in een echte posada: een middeleeuwse hoeve op het platteland. Juan is de trotse beheerder.

Slapen in een echte posada: een middeleeuwse hoeve op het platteland. Juan is de trotse beheerder.

Posada Real Caserío de Lobones, vlak bij Segovia.

Posada Real Caserío de Lobones, vlak bij Segovia.

Zo’n middeleeuwse hoeve is geweldig! Ik slaap in posada Real Caserío de Lobones vlak buiten Segovia. De trotse beheerder Juan is een echte Spanjaard. Hij begroet me zelfverzekerd, en met veel flair. “Welkom en doe of je thuis bent. Ik laat je direct je kamer zien – je zult wel moe zijn.” Juan beheert de hoeve alsof het zijn eigendom is. “De hoeve bestond al in 1500 en was groot genoeg om het boerengezin én alle 30 medewerkers te huisvesten. Er is zelfs een kapel in de boerderij waar alle bewoners zondags de mis vierden”.

Slapen in een oud klooster tussen de wijngaarden. Vijfsterren, dat wel!

Slapen in een oud klooster tussen de wijngaarden. Vijfsterren, dat wel!

Alle details van het oude klooster zijn bewaard gebleven.

Alle details van het oude klooster zijn bewaard gebleven.

De volgende dag slaap ik in een middeleeuws klooster. In San Bernardo (bij Valladolid) is vorig jaar hotel Balneario Castilla Termal Monasterio de Valbuena gebouwd waarbij het oorspronkelijke klooster volledig bewaard is gebleven. Ik slaap waar ooit monniken sliepen. Ik eet waar ooit zwijgend brood en een emina (maatbeker) wijn werden genuttigd (monniken hadden recht op één maatbeker wijn per dag). En ik ontspan me in de spa, in de catacomben van het klooster. Een vijfsterrenklooster, aan de oever van de Duero rivier. Dat voelt wel heel speciaal…

Een roadtrip door het binnenland van Spanje is alleen maar genieten.

Een roadtrip door het binnenland van Spanje is alleen maar genieten.

Hiken in de canyon van Parque Natural Hoces del Río Duratón

De hoogvlakte van Castillo y Leon wordt hier en daar doorsneden door een diepe canyon. Ik bezoek Parque Natural Hoces del Río Duratón, noord van Segovia. Het is de beroemdste canyon van de streek. De VVV in Sepúlveda maakt me wegwijs, en ik hoor dat er bijna 2000 vale gieren in het gebied leven. Dus dat zijn die enorme schaduwen die ik onderweg over de weg zie schieten! Een vale gier heeft een spanwijdte tot wel 3 meter! Ik rij naar het spectaculair gelegen klooster Ermita de San Frutos en loop een stuk langs de Duratón rivier met zijn enorme kliffen. Vale gieren vliegen overal!

Hiken in de canyon van Parque Natural Hoces del Río Duratón.

Hiken in de canyon van Parque Natural Hoces del Río Duratón.

Spanje – wijn proeven langs de Duero

Om in 4 dagen alle hoogtepunten van de regio te zien en te ervaren valt niet mee. Er is meer tijd nodig dan ik eigenlijk heb. Dus ik pak de auto en rij door naar de centraal gelegen Duero rivier die helemaal uitmondt in de Atlantische oceaan: in Porto, in Portugal! De Duero-regio brengt enorme hoeveelheden wijn voort. In Porto is dat de beroemde Port, en hier in Spanje rode Temperanillo. Ik ben gek op die houtgerijpte zware wijnen. Wel jammer dat dit een roadtrip is en dat ik moet rijden…

De wijnen van Matarromero - de Rento wijnen kosten €30 per fles.

De wijnen van Matarromero – de Rento wijnen kosten €30 per fles.

Ik bezoek de wijnkelders van Emina (genoemd naar die maatbeker in het klooster), van Matarromera en van Rento. Mijn bescheiden gids is Paolo. Hij leidt me rond en opent zelfs flessen van €30 om ze mij te laten proeven. Ook een witte wijn, gerijpt op eiken. Wow. “De wijnen van Matarromera zijn de huiswijn van onze koning”, vertelt Paolo met de nodige trots. “Hier, neem deze mee voor op je hotelkamer, vanavond.” Dat laat ik me geen twee keer zeggen!

Kastelen, kloosters en veel rust en ruimte.

Kastelen, kloosters en veel rust en ruimte.

Spanje – slenteren door stille stadjes

Castilla y Leon is geen toeristentrekker. En dat is fijn. Gedrongen vrouwtjes hangen de was op en schieten naar binnen als ze mij zien. Door het raam volgen ze me nieuwsgierig. Lage huisjes, stoere stadsmuren, smalle straatjes. Dit is echt nog een ontdekkingstocht. Alleen al het hotel vinden of het meeting point dat vooraf met een gids is afgesproken is zonder Google nauwelijks te doen. Zeker omdat ik geen Spaans spreek, en Spanjaarden geen Engels.

Jongeren op weg naar een feestje.

Jongeren op weg naar een feestje.

Stille stadje en huizen waarin je nauwelijks kunt staan.

Stille stadje en huizen waarin je nauwelijks kunt staan.

Zingen voor elke geliefde.

Zingen voor elke geliefde.

Als je tijd hebt bezoek dan zeker Medina del Campo en Madrigal de las Altas Torres y La Moraña. Ze liggen zo geïsoleerd dat het lijkt of de tijd er stil heeft gestaan. Ik zie (opnieuw) een huis van koningin Isabella, maar ook statige huizen die rijk werden door de graanhandel. Een groep ‘jongelingen’ in klederdracht zingt de sterren van de hemel voor elke nieuwe verovering. Voor elke verovering gaat er nieuw lint aan de rode cape van velours…

Tappas eet je de hele dag...

Tappas eet je de hele dag…

Tapas eten – met handen en voeten

Culinair gezien brengt Castilla y Leon vooral een degelijke ‘boeren’ keuken. Ik ben ver van zee, dus er is weinig vis en des te meer vlees. Oneindig veel Iberische ham, en daarnaast de plaatselijke specialiteit: speenvarken. Dat laatste laat ik graag aan me voorbij gaan, maar de Iberische ham eet ik van het ontbijt tot het avondeten. En natuurlijk andere tapas, zoals olijven. Het taalprobleem zorgt dat ik niet altijd weet wat ik eet. Met handen en voeten wordt me duidelijk gemaakt wat het is, maar vooral dat ik alles moet proberen. Persoonlijk vind ik de variatie wat beperkt. Culinair gezien is voor mij vier dagen voldoende.

Spanjaarden spreken Spaans. Neem een woordenboek mee!

Spanjaarden spreken Spaans. Neem een woordenboek mee!

Iberische ham als lunch.

Iberische ham als lunch.

On the road again

Om de regio Castilla y Leon te ontdekken is een auto onontbeerlijk. De afstanden zijn groot en met de trein kom je alleen in de grotere plaats Valladolid. Ik leg elke dag ruim 150 km af met mijn auto van SunnyCars. De all-inclusive huurformule is voor mij als reisjournalist ideaal: geen enkele zorg als ik weer eens een iets te smal straatje in rij of als ik in een natuurpark moet zijn. Castillo y Leon is gelukkig rustig genoeg om overal te kunnen stoppen voor foto’s. Bij afgelegen kerkjes, bij een mooi vergezicht of gewoon om jezelf stoer te vereeuwigen!

Tekst en foto’s: Arjan Mulder
Foto van de spa: Castilla Thermal Hotels

Koolzaad bloeit volop in april.

Koolzaad bloeit volop in april.

Nooit te oud om te genieten.

Nooit te oud om te genieten.

Arjan
Volg mij!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>