Spiegelreflex of compactcamera?

In 2007 móest en zóu ik een spiegelreflexcamera hebben. Ik droomde ervan om reisjournalist en tegelijkertijd topfotograaf te zijn. En het moet gezegd worden: er zitten af en toe best wat juweeltjes tussen de plaatjes die ik met mijn Canon EOS 400D heb geschoten. Maar wegen de voordelen van een spiegelreflexcamera wel op tegen die van een compactcamera op reis?

reisfotografie

Gedoe
De laatste tijd beleef ik steeds minder plezier aan mijn spiegelreflexcamera. De tijd van experimenteren is voorbij. Ik wil nu vooral mooie platen schieten, maar het is zo’n gedoe. Steeds moet ik het zware ding uit mijn cameratas halen, de lensdop eraf klikken, de camera aanzetten, de belichting controleren en eventueel wachten op de flitser. Nu wil ik niet zeggen dat je met een compactcamera deze stappen niet hoeft te doorlopen, maar het is in elk geval minder opzichtig. En dat is misschien wel de factor die mij het meest steekt: hij is zo groot. Ik ben er zo’n Amerikaanse cruisetoerist mee. Het ontbreekt me alleen nog maar aan het witte petje.

Voor wie is een spiegelreflexcamera op reis geschikt?
Natuurlijk, een spiegelreflexcamera heeft heel wat voordelen. Je kunt er andere objectieven op schroeven en zo de kleinste details dichterbij halen. Je kunt het diafragma langer open laten staan, zodat de lichten van nachtelijk verkeer lange strepen worden of de sterren de rotatie van de aarde verraden. Maar laten we eerlijk zijn: hoe vaak maak je nu zulke foto’s? In mijn geval verwaarloosbaar weinig. Toch kan ik wat gevallen bedenken waarin een spiegelreflexcamera geen obstakel vormt:

 • Je bent gewoon stapelgek op fotografie en alles moet daarvoor wijken
 • Je verdient je brood met het maken van foto’s
 • Je bent vrijgezel en er staat geen partner verveeld toe te kijken bij iedere foto die je maakt

Hier zijn natuurlijk nog wat variaties op te bedenken, maar het komt erop neer dat ik in geen van de categorieën pas. Daarom heb ik tijdens mijn lange weekendtrip naar Marokko een pijnlijk maar tegelijkertijd bevrijdend besluit gemaakt.

Weg met die spiegelreflex!
Inderdaad, ik ga mijn Canon aan de wilgen hangen. Er is vast iemand die er meer aandacht en liefde aan kan schenken. Daarom staat mijn spiegelreflex de komende dagen op eBay, in de hoop een fanatiekere eigenaar te vinden. Omdat ik niet langer de aspiratie koester om reisfotograaf te worden, ga me mij tevreden stellen met een compactcamera die ongemerkt in mijn broekzak past. Zo kan ik mij makkelijker onder de locals mengen. Als iemand nog tips voor een nieuw fototoestel heeft: laat maar komen!

 1. Jurjen zegt:

  Hoi André!

  Grappig: hier ook een 400D, december 2006 gekocht. Ik heb er nog steeds geen genoeg van, maar ik leer nog elke dag nieuwe trucjes om sneller mijn foto’s te kunnen schieten. Normaal staat de camera op Av, diagragma zo groot mogelijk en auto-focus. De belichtingsterkte hoef je maar één keer in te stellen en blijft meestal goed. Ik schiet dan op RAW, maakt het makkelijker om nog op te poetsen later. Het kost inderdaad iets meer tijd om een foto te schieten, dan met een compact. Alhoewel… Je kan ‘m natuurlijk op 100% automatisch zetten, maar het resultaat vind ik te lelijk (net zoals met compact overigens).

  Ik heb ‘m destijds juist aangeschaft voor fotografie in theaters/op evenementen. Niet professioneel, maar wel goede plaatjes (onmogelijk met compact). Heerlijk: hogere ISO is acceptabeler, flitssterkte instelbaar en vooral: flitsen op tweede gordijn!

  Ook op vakantie prachtige foto’s. Vriendinlief heeft gelukkig geduld genoeg (ik ben ook niet de traagste gelukkig). Aan de andere kant: ik sta zelf nooit op foto’s, want het is moeilijk om ‘m even aan iemand anders te geven.

  Alles z’n voor- en nadelen!

 2. Ruurd zegt:

  Toevallig heb ik net een paar dagen geleden een Panasonic TZ10 gekocht. Deze valt in de ‘travel-zoom’ categorie. Mooi compact, veel zoom en goede kwaliteit. Verder zit er ook GPS op wat wel geinig is op reis.
  Als jouw Ebay-verkoop nog een paar euro meer gaat opleveren dan kan je hem zo kopen!

  • André zegt:

   Hey Ruurd, da’s een mooi apparaatje. Kijk, zoiets wil ik nou. Makkelijk in de broekzak mee te nemen, flink wat zoom en GPS zodat ik op Google Maps kan zien waar ik mijn foto heb gemaakt. Ik ga dit model eens bestuderen! Hoe zien je eerste foto’s eruit?

 3. hans prinsen zegt:

  Dagelijks sleep ik een canon eos 1ds mk3, tassen vol objectieven, lampen en statieven mee als fotograaf. Op reis echter,
  dit jaar australie en de solomon islands, gaat gewoon mijn powershot g10 mee. Prima camera en
  af en toe verkoop ik gewoon een plaat geschoten met de g10. Ik heb gewoon paar 2gig kaartjes bij mij en dat is genoeg.

  groet

  Hans Prinsen

 4. hans prinsen zegt:

  Hoi Andre,
  Ik zag dat je een half jaar op de Solomons hebt gewoond. In 1994 en 1996 nog wel beeld geschoten en verhaal gemaakt, toen was er in nederland nog interesse voor het buitenland, op munda verhaal gemaakt met swifthout dat fsc hout naar nederland exporteerde ook nog wat andere artikelen, in 1994 logging company uit maleisie gefotografeerd die al het materiaal machine zagerij en rupsvoertuigen had laten staan op Makira in het oerwoud dit alles natuurlijk te maken met eigendoms recht wat daar toch erg ingewikkeld is. Dit keer Joris vd Zant bezoeken, misschien bij jou ook wel bekend. Had school op Makira maar zit nu dichtbij Honiara met een nieuwe school. SOlomons geweldig gebied. heb daar mooie herinneringen aan jij ook ook natuurlijk, solbrew erbij op terras van de yachtclub. maar ook mooie tochten door lagunes.
  Groet
  Hans

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>