Je eigen ecolodge in Zuid-Afrika?

Rex (42) en Natascha (41) vertrokken vier jaar geleden naar Zuid-Afrika, waar ze in de provincie Limpopo een ecolodge op hebben gezet. Onder de noemer Zazoe Xperience organiseren ze ook fotosafari's, excursies en natuurtrainingen. Daar willen we natuurlijk méér over weten. Reishonger sprak daarom met de oprichters.

Eco-resort Zuid-Afrika

Hoe kwamen jullie op het idee om naar Zuid-Afrika te verkassen?
We wilden graag naar het buitenland en kijken of we samen een eigen bedrijf op zouden kunnen zetten. We zochten de ruimte, rust, een mooie natuur, een goede vakantiebestemming en tegelijkertijd een redelijk modern land. Er moesten mogelijkheden zijn om een eigen bedrijf te beginnen, passend bij onze kennis, kunde en liefhebberijen. Het had ook zeker een ander land kunnen worden maar Zuid-Afrika scoorde wel hoog op die punten.

Waarom juist op die plek in Zuid-Afrika een lodge opzetten?
Wij zitten in de noordelijke uitlopers van de Waterbergen, in de provincie Limpopo. Het is hier relatief veilig en gemoedelijk en dat was voor ons wel een belangrijk uitgangspunt. We willen lekker leven en dan vallen een aantal delen van of steden in Zuid-Afrika jammer genoeg af. Daarnaast willen wij ook dat onze gasten zich lekker thuis voelen en niet achter hoge hekwerken of tralies moeten verblijven.


DSC_5463
Hebben jullie land moeten kopen en hoe makkelijk of moeilijk was dit?
We hebben hier grond aangekocht, bijna 1.300 hectare wildpark/bushveld. Dat was op zich niet zo’n heel moeilijk traject alhoewel er wel altijd wat (fiscale) uitdagingen zijn. Het lastigste bij emigratie naar Zuid-Afrika is het krijgen van een verblijfs- en zakelijke vergunning. Dat is een serieus traject en heeft bij ons bijna een jaar geduurd. Zuid-Afrika stelt nogal wat eisen aan het business plan en de mensen die het land in willen komen. Op zich goed, want dan krijg je zelf ook extra tijd om te bepalen of dit nu echt is wat je beiden graag wilt. Tenslotte hebben we er alles in Nederland voor verkocht, opgezegd en achtergelaten. We hebben sinds kort onze permanente verblijfs- en zakelijke vergunningen gekregen maar dit heeft dus bijna 4 jaar geduurd!

Welke uitdagingen kwamen jullie tegen bij het bouwen van de lodge?
Plenty! Waar wil je beginnen? Gelukkig hadden wij al wel een begin doordat er al een paar chalets op het wildpark stonden. Maar we zijn wel direct begonnen om de bestaande bebouwing aan te passen. Hetzelfde gold voor het interieur en langzaamaan hebben we de capaciteit van de lodge vergroot. Eén van de grootste uitdagingen in dit gebied is om de bouwmaterialen ter plaatse te krijgen. En dan speelt ook nog de factor tijd mee. Mensen houden zich niet aan afspraken, bestellingen kloppen niet of komen nooit aan, de ‘aannemer’ schat de benodigde materialen helemaal fout in, etcetera. Soms komen de werkwijzen niet helemaal overeen met onze westerse ideeën of maakt men simpelweg domme (lees: dure) fouten. Ook is het vaak lastig om je eigen kwaliteitseisen vast te houden in een gebied waar lang niet alles te krijgen is.

Af en toe doet dit een behoorlijke aanslag op je relativeringsvermogen. In de tijd dat we 4 extra rondawels -Afrikaanse chalets- bouwden, was onze stelling dan ook: ‘het is niet de vraag óf we een maagzweer krijgen maar wanneer’. Maar ach, met een beetje humor en creativiteit kom je een heel eind!

Hoe kijken jullie terug op de beginperiode?
De beginperiode was toch erg leuk, spannend en motiverend. We hebben in korte tijd een behoorlijk bedrijf neergezet en zijn daar nu al erg trots op. Het loopt lekker, we hebben zes lokale gezinnen aan het werk en die kunnen er goed van leven.

_D2X9606Hoe ‘duurzaam’ is jullie onderneming?
We proberen veel samen te werken met mensen in de omgeving van Swartwater zodat ook zij meeprofiteren van ons bedrijf. Een zo groot mogelijk deel van de inkomsten investeren wij direct weer in het bedrijf. Daarnaast eten we zoveel mogelijk seizoensproducten die lokaal beschikbaar zijn. Op ons terrein hebben we voor de lokale bewoners een voetbalterrein aan laten leggen zodat men op zondag heerlijk kan ontspannen met een voetbaltoernooi. Dit wordt hoogst gewaardeerd.

Een ander initiatief dat wij enthousiast ondersteunen en faciliteren is de Stichting Bikewise Africa. Deze stichting wil zoveel mogelijk fietsen ter beschikking stellen aan arme Afrikaanse gezinnen die hiermee hun mobiliteit enorm zien toenemen.

Wat kunnen gasten in Zazoe Lodge doen?
Op dit moment bieden wij niet alleen accommodatie en catering aan voor 18-20 personen maximaal maar ook veel extra activiteiten. Zo genieten veel gasten middels game drives, ritten te paard of wandelingen van ons wildpark. Daar lopen onder meer giraffen, zebra’s, impala’s, gnoes, elanden, bosbokken, gemsbokken, wrattenzwijnen en nog veel meer antilopensoorten. Daarnaast komen er luipaarden, cheeta’s, hyena’s en jakhalzen voor maar zij komen en gaan zoals het hen belieft. Ook geven wij workshops op het gebied van fotografie, natuurtrainingen of een combinatie van beiden. Eigenlijk maken we de laatste jaren altijd complete vakanties op maat voor onze gasten. Op basis van wensen en vragen stellen we een concept-programma op en in overleg met de klanten sleutelen we daar net zo lang aan tot er een pracht van een vakantie ontstaat. Daarbij combineren we veel excursies en activiteiten zoals: Kruger National Park, safari in Botswana, bezoek aan witte leeuwenproject, vliegen met een microlight, boogschieten, paardrijden, quad biken, golfen, een dagje naar een wellnesscentrum, enzovoort.

DSC_5755Wat zijn jullie toekomstplannen?
Die zijn er inderdaad ook altijd. Sommige plannen liggen nog in ons achterhoofd te rijpen, andere zijn makkelijker te realiseren en pakken we dan eigenlijk ook direct aan. Zo groeit onze kudde paarden de laatste tijd behoorlijk en nemen we regelmatig gasten mee voor een safaritocht te paard. Normaal gesproken lopen deze dieren dag en nacht in het bushveld rond maar ze krijgen nu toch een paar stallen. Al is het maar om een dier apart te kunnen zetten of te kunnen monitoren tijdens ziekte of bevalling.

Volgend jaar staat waarschijnlijk heel Zuid-Afrika in het teken van het WK Voetbal dus dat is voor 2010 een zeer belangrijk speerpunt. We hopen dat het een pracht WK wordt met veel mooie hoogtepuntjes voor alle fans van zowel het Nederlandse als het Zuid-Afrikaanse voetbalteam!

Meer info
Wil je meer informatie over de Zazoe Lodge, de workshops en de activiteiten? Check dan www.zazoetravel.com of spreek Natascha en Rex eens aan op de Vakantiebeurs (klik hier voor korting op je entreekaartje). Ook staan deze avonturiers op de Fiets- en Wandelbeurs op 27 en 28 februari 2010 in de RAI te Amsterdam.

DSC_0870100_0375

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>