De bovenloop van de Mekong

Langs de Mekong reizen. In etappes over meerdere jaren van het gebied waar ze ontspringt tot de monding. Dat is een van mijn projecten voor de langere termijn. Dus ik kopieerde de coördinaten van de Mekong van Wikipedia in Google Maps, tekende de loop van de rivier na en keek langs die lijn op Google Earth waar er iets te zien viel. Het eerste dat ik vond leek een groot tempelcomplex, met een vrij specifieke cluster van rijen stupa’s en erachter een piramide van gebedsvlaggen. Deze in geen enkele reisgids voorkomende plaats aan het einde van de provinciale weg S309 in China was mijn doel.

Zadoi heette de plaats aan de Mekong in Google Maps, al kwam ik er later achter dat dit de naam van de streek was en dat de plaats Zahutengzen genoemd werd. In het Chinees, want de Tibetanen noemen het weer Qapugtang en de bestuurders van de minibusjes die er vanuit Yushu heen gaan gewoon Zadoi. Ik vond mijn weg min of meer op de bonnefooi en met hulp van lokale Tibetanen die beiden Tashi heetten.

Het werd een avontuur op hoogte. Ik vond op de coördinaten die ik van het internet had geplukt inderdaad de tempel en de gebedsvlaggen die Google Earth toonde. Plaatsen waar enkele tientallen toeristen per jaar komen en plekken waar dat nog iets minder is. Waar geen Engels wordt gesproken, behalve door de smartphones van de jeugd en waar je je eten aanwijst. Ik huurde een zeldzame Engels sprekende particulier en zijn auto in en huurde met briefjes, handen en voeten een taxi voor een dag.

De foto’s hier zijn een deel van het resultaat. Behalve van de omgeving van de regio’s Zadoi en Nangchen (de eerstvolgende bereikbare plaats aan de Mekong) bevat de serie ook foto’s van plaatsen tussen Nangchen en mijn vertrekpunt Chengdu die de Tibetaanse cultuur en landschappen gemeen hebben.

 

Stoepa's in Qapugtang-Zadoi

Stupa’s in Qapugtang-Zadoi

Deze stupa’s zijn gebouwd volgens een overkoepelend principe dat aan de bouw van stupa’s ten grondslag ligt. Het basis vierkant is de aarde. Het volgende deel representeert water. Het conische deel stelt vuur voor, de parasol staat voor lucht en de zon en het puntje staan voor het element ‘ruimte’. Erachter is een piramide van gebedsvlaggen te zien in de helblauwe lucht op 4 kilometer hoogte.

 

Gebedsvlaggen aan de Mekong in Qapugtang-Zadoi

Gebedsvlaggen aan de Mekong in Qapugtang-Zadoi

Gebedsvlaggen zijn katoenen doeken bedrukt met mantra’s. De kleuren staan voor de elementen. Tibetanen geloven dat bij het wapperen van de vlaggen  de mantra’s en gebeden opstijgen naar de goden, die voorspoed brengen aan de ophanger, zijn familie, vrienden en bekenden. Gebedsvlaggen worden opgehangen bij kloosters, bij stupa’s en op bergpassen.

Mekong vanaf een brug in Qapugtang-Zadoi.

Mekong vanaf een brug in Qapugtang-Zadoi.

Breed, traag stromend en dieprood stroomt de Mekong hier langs Qapugtang-Zadoi.

 

De hoofdstraat van Qapugtang-Zadoi

De hoofdstraat van Qapugtang-Zadoi

De hoofdstraat ligt parallel aan de Mekong en wordt gedomineerd door een forse heuvel, waarbij de weg een scherpe bocht neemt. Aan de andere zijde van de stad gaat de weg de Mekong over.

 

Tibetaanse kinderen in Qapugtang – Zado

Tibetaanse kinderen in Qapugtang – Zado

Nieuwsgierige kinderen genoeg in deze stad. Deze kinderen waren nog te jong om de enige toerist met hun telefoon te fotograferen.

 

Mani stenen bij een klooster aan de Mekong bij Shorda, Nanchen distrikt.

Mani stenen bij een klooster aan de Mekong bij Shorda, Nanchen distrikt.

Mani stenen zijn stenen met geschilderde en/of ingekerfde mantra’s of afbeeldingen. De meest voorkomende mantra Om mani padme hum, de meest voorkomende afbeelding is die van de Boeddha. Bij kloosters worden dat soort stenen tot muren gestapeld. Pelgrims brengen nieuwe stenen.

 

Oude vrouw in Shorda, Nancheng distrikt.

Oude vrouw in Shorda, Nancheng distrikt

Deze oude vrouw met typisch Tibetaanse trekken zat rustig op haar stoel een gebedsmolen te draaien. Haar hoed paste mooi bij de kleuren van de omgeving.

 

Nangchen. De weg naar Modrong

Nangchen. De weg naar Modrong

De weg van Shorda naar de plaats Modrong, waar zich een aantal fraaie kloosters bevinden, is ruig, onverhard en bij slecht weer niet ongevaarlijk. Maar aan de andere kant door zijn onherbergzaamheid ook van grote schoonheid. Hoewel het niet tot de provincie Tibet behoort is het gebied zowel historisch, cultureel als geografisch Tibetaans.

 

Demon in het Gaden Monastery, distrikt Nancheng.

Demon in het Gaden Monastery, distrikt Nancheng.

Het Gaden klooster, in de buurt van Modrong, wordt slechts door een handvol westerlingen per jaar bezocht. Afgelegen en slechts bereikbaar na een ruige rit.

 

Ashoka Stupa in Shorda, distrikt Nangchen.

Ashoka Stupa in Shorda, distrikt Nangchen.

Deze stupa ligt in iets ten noorden van het stadje. Net als heel veel andere heiligdommen in deze streek vrij recent gebouwd. De stupa doet sterk denken aan de Bodnath in Kathmandu.

 

Het Surmang Namgyaltse Monastery in Modron.

Het Surmang Namgyaltse Monastery in Modron.

Dit weinig bezochte klooster is een uniek bouwsel, door zijn oplopende symmetrische vormen en vele daken. Er wonen 500 monniken van de Kagyu sekte.

 

 Gebedsmolens in het Surmang Namgyaltse Klooster in Modrong, Nangchen regio

Gebedsmolens in het Surmang Namgyaltse Klooster in Modrong, Nangchen regio

Deze van koper gemaakte gebedsmolens bevatten een mantra. De meest voorkomende mantra is ‘Om mani padme hum. Het draaien van de gebedsmolen heeft hetzelfde effect als het uitspreken van de mantra. Pelgrims lopen rondes rond tempels ondertussen aan de gebedsmolens draaiend.

 

Demon in het district Nangchen

Demon in het district Nangchen

De demonen in het Tibetaans boeddhisme zijn afkomstig uit de Bön religie. Sommigen ervan hebben een equivalent in het Hindoeïsme. Deze demon is door dorpelingen midden in een vallei geplaatst.

 

Monnik in het Upper Gar monastery

Monnik in het Upper Gar monastery

Het Upper Gar Monastery ligt geïsoleerd op tientallen kilometers van de bewoonde wereld tegen een steile rotswand aan. De monniken in dit klooster staan hoog in aanzien. Op de achtergrond het goudkleurig dak van een klein heiligdom.

 

Eenbenige schilder in het Thubchen Choekhorling Monastery in Litang

Eenbenige schilder in het Thubchen Choekhorling Monastery in Litang

Het Thubchen Choekhorling Monastery in Litang wordt na een brand gerestaureerd. Hierbij worden ook de wandschilderingen hersteld. Deze eenbenige schilder werkt geometrische figuren uit. Deze wandschilderingen bevatten naast decoratieve ook religieuze elementen.

 

Deurknop in het Ganden Thubchen Choekhorling Klooster in Litang

Deurknop in het Ganden Thubchen Choekhorling Klooster in LitangMonastery in Litang

Kloosterdeuren in de Tibetaanse gebieden hebben meestal gedecoreerde (draken) deurknoppen. Je ziet dezelfde knoppen trouwens in ver uiteen gelegen kloosters. De lichtval en eventuele decoratie maken dat ze er toch vaak uniek uitzien.

 

Mani stenen bij de Gyargo Ani Gompa in de omgeving van Tagong

Mani stenen bij de Gyargo Ani Gompa in de omgeving van Tagong

Dit ‘gebouw’ is een massieve stapel mani stenen. Mani stenen zijn stenen met geschilderde of ingekerfde mantra’s of afbeeldingen. De meest voorkomende mantra Om mani padme hum, de meest voorkomende afbeelding is die van de Boeddha. Hier zijn duizenden van die stenen opgestapeld. Pelgrims brengen steeds nieuwe stenen.

 

Erotische tanka in het klooster van Tagong

Erotische tanka in het klooster van Tagong

Deze voorstelling was afgedekt met een doek.

 

Tagong. Gebedsvlaggen, rollende vlaktes en de heilige berg Yala .

Tagong. Gebedsvlaggen, rollende vlaktes en de heilige berg Yala .

De rollende vlaktes en de heilige berg Yala vormen de achtergrond van dit stilleven.

 

Tibetaanse monniken bij de Zonsondergang in Tagong

Tibetaanse monniken bij de Zonsondergang in Tagong

Een aantal van bovenstaande foto’s zijn in 2016 geëxposeerd bij de Bagels & Beans in Hilversum (Kerkstraat) en bij de Doksalon in Amsterdam (Plantage Doklaan).

Verhalen over mijn reizen langs de Mekong:

Het begin: Naar Zadoi

En op reis vind je verhalen: De Viagra van de Himalaya

Vanaf de volgende bewoonde plaats aan de Mekong bezoek ik een vrij uniek liggende klooster: Gaden

En een volgende dag weer één, het op een rots gelegen Upper Gar klooster

En verder stroomafwaarts wordt langs de Mekong zout gewonnen in het land van de drie rivieren

In Thailand vind je aan de Mekong de plaats Nong Khai met een bijzonder beeldenpark

En verder naar het noorden vind je Sankhom, vanwaar ik een niet helemaal legale overtocht naar Laos maakte.

Vanaf de grens tussen Thailand en Laos reis ik naar Luang Prabang met zijn prachtige tempels

En vanaf Nhong Khai naar het zuiden vind je een aantal interessante plekken aan de Mekong

In Sipandon, de ‘4000 eilanden’ in de Mekong kun je verblijven op Don Som, een eiland met drie kamers voor toeristen. Echt off the beaten track.

Vandaar gaat de Mekong verder naar Cambodja waar ik een paar interessante plaatsen bezocht: Stung Treng ,Kratie,en Kampong Cham

Theo
  1. Arnold Pilon zegt:

    Hoi Theo,

    Het kan snel gaan. Vorige maand voor het eerst handen geschut bij Sawadee en nu ga ik je zeer boeiende project met grote belangstelling volgen. Prachtige foto’s en veel info, doorgaan zo!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>