Het prachtige Tanzania is een paradijs voor de safariliefhebber, omdat er een rijke verzameling aan nationaal parken is waar je bijzondere flora en fauna kunt spotten. Eén van die plekken is de immense Ngorongoro krater.

De immense Ngorongoro krater heeft een oppervlak van ruim 8.000 km2

De immense Ngorongoro krater heeft een oppervlak van ruim 8.000 km2

Bijzondere caldera

Aan de zuidkant van het Serengeti Nationaal Park bevindt zich het Ngorongoro Nationaal Park. Dit park bestaat ruwweg uit twee delen, namelijk de grote heuvelachtige ‘Ngorongoro vlakten’ en de beroemde Ngorongoro krater. Waar de vlakten maar dun begroeid zijn en je daar slechts sporadisch een masai-dorp of wild dier tegenkomt, is het in de krater juist een drukte van jewelste.

Uiteraard ontbreken de koddige zwijntjes niet in de Ngorongoro krater

Uiteraard ontbreken de koddige zwijntjes niet in de Ngorongoro krater

Nijlpaarden tref je in de zogenaamde 'hippo pool' temidden van de krater

Nijlpaarden tref je in de zogenaamde ‘hippo pool’ temidden van de krater

De krater is de grootste, nog in tact zijnde caldera ter wereld, met een doorsnede van ongeveer 20 kilometer. De ingestorte kraterwanden rijzen zo’n 600 meter boven de kraterbodem uit en dit maakt dat er een unieke afwisseling is in de begroeiing van de caldera, evenals dat dit ervoor zorgt dat de natuur binnen de krater minder gevoelig is voor invloeden van buitenaf. De aanrijroute naar de krater lijkt haast wel tropisch begroeid, terwijl de kraterbodem zelf daarentegen vrij kaal aandoet.

Het is niet toegestaan om zomaar rond te lopen in het park, je moet altijd in een auto zitten. Enige uitzondering op deze regel vormen de lokale Masai, die wel te voet hun dieren de krater in mogen leiden. Doordat iedereen in de auto’s dient te blijven zitten, geeft dat zeker gedurende het hoogseizoen een ietwat koddig gezicht. Haast als een kermisattractie rijden de jeeps door de grote caldera van het ene hoogtepunt naar het andere hoogtepunt, want door het afgesloten karakter van deze locatie ben je er namelijk van verzekerd dat er altijd voldoende te zien is en een trip door de krater vormt dan ook een opeenstapeling van hoogtepunten.

Waar je ook rijdt in de krater, overal zie je wilde dieren om je heen

Waar je ook rijdt in de krater, overal zie je wilde dieren om je heen

Grote groepen buffels verwelkomen je al bij het betreden van de krater

Grote groepen buffels verwelkomen je al bij het betreden van de krater

Wildlife van de Ngorongoro

De krater is één van de dichtstbevolkte wildgebieden ter wereld. Vele dieren wonen vast in de krater en verlaten – vaak omdat ze dat ook niet kunnen – deze nooit. Gnoes en zebra’s zijn wel in staat de krater uit te gaan, maar doen niet mee aan de grote migratie die zo kenmerkend is voor deze regio van Tanzania. Zodra je de krater in rijdt ben je dus verzekerd van het spotten van vele dieren en je zal hier dan ook niet snel teleurgesteld worden. Daarbij komt dat de dieren minder schuw zijn dan anders, ze zijn immers redelijk gewend aan de rondrijdende jeeps, waardoor je ze vaak van heel dichtbij kunt zien.

Doordat de krater relatief afgesloten is, zijn de inwoners redelijk gewend aan de toeristen die er rondrijden

Doordat de krater relatief afgesloten is, zijn de inwoners redelijk gewend aan de toeristen die er rondrijden

Eenmaal in de krater aangekomen, is er sprake van een uitgestrekte vlakte vol met dieren. Leeuwen op huwelijksreis, neushoorns met kleine baby’s, groepen bejaarde buffels en vrolijk ronddartelende zebra’s; al deze prachtdieren lopen zo rustig rond en komen zo dichtbij, dat je haast vergeet dat je niet in een dierentuin bent maar dat dit gewoon de echte vrije natuur is. Het enige dier dat je niet tegen kunt komen in de krater is de giraffe, die door haar bouw fysiek niet in staat is om de steile wanden van de krater af te dalen.

Geen lekkerder bad dan een zandbad...

Geen lekkerder bad dan een zandbad…

Leeuwen zonderen zich af van de rest gedurende hun 'huwelijksreis'

Leeuwen zonderen zich af van de rest gedurende hun ‘huwelijksreis’

Je bent gegarandeerd uren zoet met het rondrijden. Doordat het een afgesloten, open vlakte is, spot je gemakkelijk de punten waar duidelijk iets gaande is. Daar zie je immers de andere jeeps ook naartoe snellen, maar ook gewoon is het al een indrukwekkend gezicht om de open vlakte, met in de verte altijd de opdoemende kraterwanden, vol met prachtige dieren te bewonderen. Dit eigenlijk haast absurde fenomeen is dus echt een must gedurende je (safari)reis naar Tanzania!

zebras

Gnoe

Gnoe

Struisvogels

Struisvogels

Naast de grote bewoners, zijn er ook prachtige kleinere diersoorten te bewonderen in de krater

Naast de grote bewoners, zijn er ook prachtige kleinere diersoorten te bewonderen in de krater

Wil jij ook op reis naar Tanzania?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Tanzania in de reisshop.

Brigitte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>