Review: Thule Sapling Elite

Vader of moeder worden is een life changer. In vele opzichten. Ook op het vlak reizen en mobiliteit. Vaak kunnen de kleintjes nadat ze een jaar zijn geworden letterlijk op eigen benen staan. En zich met vallen en opstaan verplaatsen. Het duurt even voordat je bijvoorbeeld een hike met ze kunt doen. Ook nogal lastig met een kinderwagen. Een draagzak op de borst is een mogelijkheid. Of een kinderdrager op de rug. We verlieten samen met Anna en de Thule Sapling Elite kinderdrager de gebaande paden in Zweden.

Goed over nagedacht

We reizen een weekje door de prachtige natuur van Zweeds Lapland. Eind augustus is de zomer al op zijn retour in het noorden van Zweden. Het thuisland van Thule. Al eerder gingen we op pad met de Guidepost, de Rolltop DSLR en meerdere beschermingsproducten. De rode draad was telkens dat goed over de producten is nagedacht vanuit het perspectief van de gebruiker. Dit schept op voorhand al de nodige verwachtingen voor de Sapling Elite, een kinderdrager voor op de rug. Met het formaat van een medium backpack is het best een groot gevaarte. De kinderdrager, met een afneembare rugzak, is dan ook geschikt voor kinderen tot 22 kilo. En dan zijn ze vaak wel een jaar of vier, vijf.

Thule Sapling Elite

De Thule Sapling Elite is best een groot ding

De rugzak is los te klikken en als daypack te gebruiken

Flexibel instelbaar maar moeilijk vast te klikken

De kinderdrager is eenvoudig af te stellen op de lengte omvang van het lichaam. Het rugpaneel is verstelbaar door deze te verschuiven. Ook de heupriem kan makkelijk worden aangepast op de buikomvang. Eenmaal naar wens ingesteld is het tijd om Anna haar plekje in te stellen door de ergonomische zitting aan te passen. Ze heeft zo haar twijfels over dit nieuwe vervoermiddel en uit dit door flink tegen te sputteren. Spelenderwijs neemt ze alsnog plaats. De twee pootjes aan de zijkant zorgen ervoor dat kinderdrager stabiel op de grond blijft staan. Twee riempjes gaan over haar schouder en moeten halverwege haar buikje worden vastgeklikt. Hier laat Thule een steekje vallen. De sluiting moet op de tast worden gezocht. En dan moeten de riempjes er nog worden ingeklikt. Dat gefriemel vindt Anna maar niks. Een erg onhandige sluiting.

Thule Sapling Elite rugpaneel

Het rugpaneel is instelbaar van S t/m XL

Opbergvakjes

Zoals verwacht zit de kinderdrager vol met ritsjes met daarachter handige opbergvakjes. In de heupgordel zit een best groot vak voor spullen die je makkelijk bij de hand wil hebben. Ook nagedacht is over het spiegeltje dat in het vakje van de heupgordel zit. Zo kun je nog een beetje in de gaten houden wat er op je rug gebeurt. Onderaan de achterzijde van de drager zit een groot vak voor luiers, speelgoed of allerhande zaken die je bij je moet hebben met een kleintje. De rugzak, die tevens als losse daypack kan worden gebruikt, biedt eveneens de nodig ruimte.

Een spiegeltje zit in het tasje op de heupgordel

Het opbergvak aan de onderzijde is zeer ruim

Vuurdoop

Eenmaal geïnstalleerd op vaders rug kijkt ze toch vrolijk om zich heen. Onder de indruk van wat er op deze hoogte ineens allemaal te zien is. De proefwandeling is geslaagd, tijd voor het echte werk. Gezien de omvang van de kinderdrager dient deze als ruimbagage te worden ingecheckt. Iets om rekening mee te houden. Op het korte bagagebandje van pittoreske vliegveldje van Skellefteå rolt de kinderdrager gehuld in een vuilniszak van de band. Los weegt deze 3,6 kilo. Twee dagen later vindt de vuurdoop plaats. Er staat een hike nabij de boomhutten van Granö Beckasin op het programma. Eerst door dichte bebossing, dan een woud van torenhoge naaldbomen en over een smal pad langs een kabbelend beekje weer terug naar het startpunt. Het vastklikken blijft een dingetje. Daarna gaat de in totaal 15 kilo op de schouders. De constructie van de kinderdrager zorgt ervoor dat het gewicht goed over het lichaam wordt verdeeld. Anna zit tevreden in haar torentje om zich heen te kijken. Bij zonnige weersomstandigheden kan zelfs een zonneschermpje boven haar worden uitgeklapt waardoor schaduw wordt gecreëerd. Het is even wennen om 15 kilo rond te torsen op mijn schouders door een oneffen terrein. Doordat de kinderdrager eenvoudig instelbaar is kan snel tussen vader en moeder worden gewisseld.

De Zweedse natuur leent zich prima voor een mooie hike

Het gewicht van de drager en de kleine wordt goed over het lichaam verdeeld

Resumerend

Ondanks een aarzelende start heeft Anna de Thule Sapling Elite toch omarmd. Ze geniet zichtbaar van haar positie en zit comfortabel. Wel blijft ze het vastklikken van de riempjes onprettig vinden. Ook voor de ouders biedt de kinderdrager optimaal draagcomfort. De standaard inhoud van een luiertas aangevuld met speelgoed past makkelijk in de drager. Verspreid over allerlei handige vakjes. De omvang van Sapling Elite kan ook als nadelig worden ervaren. Het is gewoon een fors ding. Met een adviesprijs van € 339 is het best een investering. Een meerjarige wel te verstaan, waar je gedurende langere tijd samen met je kindje veel plezier aan kunt hebben.

De kinderdrager is op oneffen terrein een prima alternatief voor een buggy

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>