Småland, speelparadijs voor iedereen

Waar veel mensen de naam Småland associëren met het speelparadijs en de ballenbak voor kinderen, is het echte Småland voor iedereen een feest om naartoe te gaan. Van glasblazerijen in het Glasriket tot kanotochten door de bossen, in Småland valt voor iedereen wat te beleven. Wij gingen op onderzoek uit naar de leukste activiteiten in dit prachtige stukje Zweden!

De spiegelende wateren zijn het absolute hoogtepunt van iedere kanotocht

De spiegelende wateren zijn het absolute hoogtepunt van iedere kanotocht

Op avontuur over het Emigrantenpad

Het valt nu haast niet meer voor te stellen, maar Zweden heeft lang niet altijd zo’n rijkdom gekend als dat het nu heeft. Tussen 1845 en 1930 was er een grote landbouwcrisis en veel boeren konden het financieel niet meer redden. Het was dankzij de veelal rotsachtige grond moeilijk om de landbouw te bedrijven en de hongersnood nam dan ook flink toe. In die periode hebben ruim 300.000 Zweden hun land verlaten, op weg naar de Nieuwe Wereld en een beter leven. Veel van deze emigranten vertrokken vanuit het zuiden van het land en verlieten Småland via het zogenaamde ‘emigrantenpad’.

Het pad dankt haar naam aan een boek dat door de Zweedse schrijver Vilhelm Moberg is geschreven en waarin hij de verhalen van deze gelukszoekers in kaart brengt. Tegenwoordig kan je dit pad nog steeds volgen. Niet alleen meer te voet, maar ook op de fiets. Het brengt je langs de meest rustieke delen van Småland; weidse meren, uitgestrekte bossen en de typische Zweedse, rode boerderijen. Het pad voert zo’n 130 km voort en is een fantastische uitvalsbasis om deze regio van Zweden beter te ontdekken.


Er valt volop te genieten van de landelijke sfeer op het emigrantenpad

Er valt volop te genieten van de landelijke sfeer op het emigrantenpad

Er zijn legio plaatsen langs het pad waar je rustig kunt pauzeren

Er zijn legio plaatsen langs het pad waar je rustig kunt pauzeren

Te voet, ter fiets of per kano

Ongeacht hoe je het Emigrantenpad gaat verkennen, het is een route die voor jong en oud zeer goed begaanbaar is. Ook met kleine kinderen zijn de fietspaden vlak en veilig genoeg en als je gaat wandelen is het nooit ver voor je weer in een volgend klein dorpje aankomt. Met een beetje geluk kom je zelfs wat Zweeds wildlife tegen in de vorm van slangen! Anders staan er gelukkig gegarandeerd enkele koeien tevreden te grazen in de wei of kom je vast een verdwaalde boerderijkat tegen.

De meest statige inwoners van de Zweedse bossen zijn helaas niet zo gemakkelijk in het wild te spotten, daarvoor moet je echt een beetje geluk hebben. Natuurlijk is er wel de mogelijkheid om elanden van nabij te aanschouwen, bijvoorbeeld in Grönåsens Älgpark. Het park biedt een leuke doch korte wandeling door het bos en hier zie je gegarandeerd enkele elanden in volle glorie. Prachtig om te zien natuurlijk en de bijbehorende boerderij met vele geiten, biggetjes en kippen maken het geheel compleet!

In het elandpark krijg je de kans om de imposante dieren echt van dichtbij te bewonderen

In het elandpark krijg je de kans om de imposante dieren echt van dichtbij te bewonderen

De kleine dorpjes onderweg, zoals museumdorpje Korrö, zijn tevens de perfecte uitvalsbasis voor een mooie kanotocht door de natuur. In Korrö zelf valt al genoeg te beleven. De huisjes en winkels zijn in originele staat hersteld en het voelt dan ook alsof je terug in de tijd bent gestapt. Watermolens, houtzagerijen en winkeltjes met allerlei snuisterijen -zoals bordjes met Zweedse wijsheden of lokaal geproduceerde chocolade en jammetjes- vormen het toneel van dit schattige plaatsje. Het is daarnaast ook een goede plek om heerlijk aan het water te lunchen of even tot rust te komen. De kanoverhuur is gemakkelijk te vinden in het dorp en je kan vanaf hier perfect naar het nabij gelegen Brö varen, vanwaar de verhuurder je gewoon weer oppikt en je terug naar Korrö brengt indien gewenst. De kanotocht zelf is prachtig! Je vaart door de diepe bossen en over glad, spiegelend water. De stilte van de natuur om je heen, slechts doorbroken door het geluid van voortkabbelende kano’s laten een fikse indruk achter. Hier ben je echt midden in de natuur, heerlijk!

Een heerlijke aanrader: de kanotocht tussen Körro en Brö.

Een heerlijke aanrader: de kanotocht tussen Körro en Brö.

Slapen op kakelbonte landerijen

In Småland word je natuurlijk omringd door de geweldige natuur, maar bevind je je ook midden in de regio van Pippi Langkous. In het noorden van Småland tref je de geboorteplaats Vimmerby van Astrid Lindgren aan, schrijfster en bedenkster van kinderboekenheld Pippi.  In deze regio kan je ook een bezoek brengen aan het themapark ’Astrid Lindgren Värld’, waar je dus weer even helemaal terug naar je kindertijd kan gaan! Dat lukt trouwens ook gemakkelijk in de rest van Småland, dankzij de vele Villa Kakelbont-achtige boerderijen in de voor Zweden zo kenmerkende kleuren geel en rood die het landschap opsieren.

Het is dan ook helemaal fantastisch dat het gewoon mogelijk is om te  overnachten op zulke prachtige locaties, bijvoorbeeld in het mooie landgoed B&B Grimsnas Herrgayrd. De eigenaren Sune & Mia zijn continue bezig om het huis en de bijgebouwen in oude staat te herstellen en zijn daar zeer goed in geslaagd. De enorme rust die hun landgoed uitstraalt, bezorgt je een echt vakantiegevoel en met veel toewijding zorgen ze ervoor dat het de gasten aan niets ontbreekt. Zo koken ze bijna elke avond voor hun gasten in het sfeervolle restaurant, helpen ze je graag met het uitzetten van een mooie tocht door de regio en je kan hier fietsen lenen om bijvoorbeeld het Emigrantenpad mee te gaan verkennen.

   

Cultuur op z’n Zweeds

Småland is wereldberoemd om de glasblazerijen en glaskunstenaars die zich daar bevinden. Het zogenaamde Glasriket is een regio binnen Småland waar je je volledig kunt onderdompelen in de wereld van het glas. Naast vele galerieën en glasfabrieken –waar je de echte kunstenaars gewoon van dichtbij aan het werk kunt zien- bestaat er ook de mogelijkheid om je eigen glaskunstwerk te blazen. Dit kan bijvoorbeeld bij the Glass Factory in Skruv. Wel even van tevoren reserveren en goed plannen, want het afkoelen van je kunstwerk duurt zeker 24 uur! Mocht de glaswereld nou niet je ding zijn, niet getreurd. Voor alle fans van het meest beroemde Zweeds design biedt Småland sinds kort ook het gloednieuwe IKEA museum als activiteit aan; als dat geen waar feest is! Zo valt kinderspeelparadijs Småland nog eens goed te combineren met outdoorparadijs Småland voor jong en oud!

Museumdorpje Körro is een levendige plaats langs het emigrantenpad

Museumdorpje Körro is een levendige plaats langs het emigrantenpad

Kinderlijk genieten van Småland

Een trip naar Småland staat garant voor een reis door de prachtige Zweedse natuur, waar je voor ieder wat wils kunt vinden. Wees als een kind zo blij per kano op het water of al fietsend langs de kakelbonte landerijen die zo typerend zijn voor de Zweedse landschappen. Of je nou met een jong of oud gezelschap reist, er zijn legio mogelijkheden om van de natuur te genieten en ook als je een dag wat anders wilt, zijn er vele opties beschikbaar om je een onvergetelijke vakantie te bezorgen! De gastvrijheid en behulpzaamheid van de Zweden maakt het plezier helemaal compleet. In Småland tref je Zweden op haar leukst!

Fietsen kan je gewoon lenen bij B&B Grimsnäs Herrgård

Fietsen kan je gewoon lenen bij B&B Grimsnäs Herrgård

Het pad is uitermate geschikt om heerlijke fietstochten te maken, voor jong en oud!

Het pad is uitermate geschikt om heerlijke fietstochten te maken, voor jong en oud!

 

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)
 1. Stéphanie zegt:

  Wat een schitterende natuur daar. Ik zie mezelf al kanoën in zo’n schilderachtige omgeving! Gaaf dat je er ook elanden kunt zien met een beetje geluk. Gedurende mijn reis door Oost Canada heb ik er geen in het wild mogen spotten, dat vond ik zo jammer.

  • Brigitte zegt:

   Hoi Stéphanie,
   Het kanoën was inderdaad prachtig! Midden in de natuur met niks anders om je heen, echt super. Wat betreft de elanden hebben wij het geluk toen wel een handje geholpen door naar het Älgpark te gaan hoor, ze zitten er wel veel maar je moet echt mazzel hebben. Waarschijnlijk een beetje zoals bij jou in Oost Canada, soms staan ze gewoon langs de kant van de weg maar meestal zijn ze toch een stuk schuwer… Jammer dat het toen niet gelukt is ze te spotten!
   Groetjes,
   Brigitte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>