Review: Xtorm powerbanks

De meest handige hulpmiddelen voor onderweg hebben we tot onze beschikking. Die het reizen zoveel makkelijker en aangenamer maken. Een smartphone die ons oneindige informatie aanreikt. Onze locatie positioneert. Een fotocamera die al dat moois om ons heen vastlegt. Of die tablet om een boek te lezen. Wat hebben ze gemeen? Ze vreten en voeden zich op stroom. En laat dat nu niet altijd bij de hand zijn.

Of toch wel? De powerbank heeft al jaren geleden zijn intrede gedaan. Eerst als simpele apparaatjes die met moeite na enkele uren laden een accu op peil kregen. De powerbank is in rap tempo geëvolueerd. Zo heeft Xtorm bijvoorbeeld een serie powerbanks uitgebracht voor verschillende typen reizen en activiteiten. Vier redacteuren, vier bestemmingen, vier continenten en vier powerbanks. We gingen op pad.

Bart tussen de olifanten met de Xtorm FS101

Stopcontacten zijn een schaars goed op de Zuid-Afrikaanse savanne. Bart merkte tijdens zijn rondreis door het land dat een powerbank onmisbaar is. Met de FS101, die een vermogen van 5.000 mAh heeft, kan met gemak twee keer een smartphone worden opladen. De powerbank stopt automatisch met opladen als het apparaat volledig is opgeladen. Dat duurt ongeveer zo’n anderhalf uur. Daarna kon hij weer zeker twee dagen vooruit.


Met zijn 128 gram is het een absoluut lichtgewicht die niet veel ruimte in beslag neemt. Voor meerdaagse tochten waarbij je langer van elektriciteit verstoken bent of meerdere apparaten moet opladen is de FS101 gewoonweg te licht. Daarvoor heeft Xtorm andere modellen.

Theo langs de Mekong met Xtorm XB201

Een paar maanden heeft Theo uitgetrokken voor zijn reis langs de oevers van de Mekong. Vaak treft hij hotelkamers aan waarbij de sleutelkaart in een houder moet worden gestoken om over stroom te kunnen beschikken. Of die waarbij het niet vertrouwd is om spullen aan de lader achter te laten. Theo reisde met de Xtorm Explore XB201 en zijn iPad af naar Thailand.


De Explore XB201 is een solide zijdemat blok met daarin opgeborgen het eigen laadsnoertje. De powerbank heeft twee uitgangen en levert genoeg stroom om een iPad en een telefoon tegelijk bij te laden. Dit maakt de powerbank een fijne reisgenoot. Met zijn 10.000 mAh is dit een krachtpatser. Een smartphone kan zeker vier tot zes keer worden opgeladen. Bij het opladen van een iPad haalt de powerbank het net niet tot de 100%. Door zijn hogere capaciteit duurt het opladen van de XB201 zelf ook wat langer. Daar heeft hij een uurtje of vijf voor nodig. Helaas kan dat niet tegelijk met het opladen van andere apparaten. Het is echter goed toeven op een terrasje langs de Mekong terwijl de apparatuur wordt opgeladen.

Jos zoekt bizons in Canada met de Xtorm AL420

Elk Island staat bekend om zo’n bizon populatie. Dit nationale park ligt op zo’n drie kwartier van Edmonton, de hoofdstad van Alberta. Gewapend met een camera om deze forse beesten vast te leggen, een telefoon om niet te verdwalen en de Xtorm AL420 begon Jos de zoektocht. In geen velden of wegen een bizon te herkennen. De wandeling door de Canadese wildernis was desalniettemin de moeite waarde.


De Xtorm AL420 is een stevige powerbank met een capaciteit van 10.000 mAh die uitermate geschikt is voor outdoor activiteiten. Die kan dus tegen een stootje, een plas water of een val van een paar meter hoogte. Bij gebrek aan bizons is een verkoelende kajak tocht over Astotin Lake een mooi alternatief. Het rondspattende water deert de powerbank niet. Alle ingangen van het apparaat zijn goed afgesloten. Ook een per ongeluk flinke stuiterpartij op de betonplaten van de parkeerplaats deert niet. Deze powerbank gaat niet gauw kapot. Met een knopje aan de zijkant zet je powerbank aan en uit. Over het opladen van een smartphone doet de AL420 ongeveer twee uurtjes. Daarna kan deze zeker vier keer worden opgeladen. Voor het ruige werk onmisbaar.

Margriet op pad in ons eigen Zeeland met de Xtorm AP150 solarpanel

Dat ons eigen landje ook genoeg te bieden heeft wist Margriet al. Zeeland ligt haar aan het hart. ’s Zomers weten velen de Zeeuwse kust te vinden. Een uitstekende plek om met de AP150, het Xtorm zonnepaneel, op pad te gaan. Op papier een mooie duurzame oplossing om apparatuur op te laden.


Het geeft toch ook wel het ultieme gevoel van onafhankelijkheid. Met een mobiel zonnepaneel eigen stroom genereren. Maar de zon moet wel schijnen. Als de zon dan schijnt is een apparaat meteen op te laden én laadt het zonnepaneel zichzelf op. Zodat je op bewolkte dagen ook oplaadcapaciteit hebt.

De AP150 heeft drie ringen om deze aan bijvoorbeeld een daypack te bevestigen. Er wordt slechts één karabiner meegeleverd, wat te weinig is voor een stevige bevestiging. Het paneel mag dan aanzienlijk groter dan de gemiddelde powerbank zijn, het blijft een lichtgewicht. In het opbergvakje aan de zijkant past makkelijk een smartphone tijdens het opladen. Koel in de schaduw. In volle bak zon laadt het paneel ongeveer een procent per minuut op. Ook in iets meer schaduwrijke plekken, zoals het bos, laadt het paneel door. Op een halfbewolkte, of nog erger een regenachtige dag, duurt het opladen wel erg lang.

Resumerend

Op vier continenten hebben we ons begeven met vier uiteenlopende modellen Xtorm powerbanks. Licht als een veertje, twee apparaten tegelijk opladen, onverwoestbaar of duurzaam. Ieder model heeft zijn eigen unieke kenmerken. Geen powerbank heeft ons zonder stroom laten zitten. De keuze voor een bepaald model hangt grotendeels af van het type reiziger dat jij bent en de bestemmingen die je aandoet. Voor elk wat wils.

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>