Helly Hansen Odin Nine Worlds Jacket

Slagregens en rukwinden. Slechts vier dagen waren ervoor nodig om de jaarlijks gemiddelde neerslag van Nederland te evenaren. In Portugal verwacht je dit niet. Zeer onprettige weersomstandigheden voor op reis. Met name in een land dat aan zonuren in principe geen tekort heeft. Maar wel ideaal om de Helly Hansen Odin Nine Worlds Jacket aan een praktijktest te onderwerpen.

Portugal: slechts vier dagen waren ervoor nodig om de jaarlijks gemiddelde neerslag van Nederland te evenaren

Soms heb je pech en vult een maatbeker zich aardig met regenwater. De juiste kleding is daarom belangrijk

Negen werelden

Odin is een belangrijke god uit de Noorse mythologie, die negen werelden kent. Het is de taak van Odin om toezicht te houden op de werelden. Daarvoor reist hij veel tussen de werelden, die een uiteenlopend klimaat hebben. Als eerbetoon aan Odin en de extreme weersomstandigheden waarmee hij te maken had heeft Helly Hansen, een outdoor merk van Noorse komaf, de jas naar hem vernoemd. Eén jas die in extreme omstandigheden je voor een langere periode warm en droog houdt. Dus winddicht, waterdicht én ademend.

Helly Hansen Odin Nine Worlds Jacket

De Helly Hansen Odin Nine Worlds Jacket is een modieuze en functionele jas

Bar en boos

Peneda-Gerês is hét nationale park van Portugal. Zeer wisselvallig zijn de omstandigheden in dit bergachtige en bosrijke gebied. Zeker vandaag. De wolken hangen laag bij de grond. Stevige buien trekken over het gebergte. In het dal gaf het kwik 15 graden aan. Op bijna 1.500 meter hoogte in de bergen van Soaja is het nog maar 7 graden. Koud heb ik het, met één laag onder de jas, allerminst. Dat terwijl de Nine Worlds Jacket toch best licht is en dun aan voelt. Gevoelsmatig iets te dun. In de praktijk warm genoeg dus. Ook de wind lukt het niet om mijn lichaamstemperatuur te laten dalen. De harde regen deert de jas allerminst. In één beweging veeg ik zo de druppels van de mouwen. Kurkdroog is de landkaart in de diepe jaszak. De ritssluiting, met felgele accentjes, laat geen drup water door. Helaas is niet mijn volledige uitrusting waterdicht. Met een kletsnatte broek vervolg ik mijn weg.

Peneda-Gerês is hét nationale park van Portugal

Langzaam klaart het weer op en is foto’s maken mogelijk

Veilig

Comfortabel is de pasvorm van de Nine Worlds Jacket. Ruim genoeg voor een dikke onderlaag of lichaamsbescherming. De capuchon kan over een helm heen worden gedragen. Ook met stevige backpack op mijn rug draagt de jas comfortabel. Opvallend fel geel en wat neutraler donkerblauw zijn de twee kleurstellingen waarin de jas is uitgevoerd. Naast de zichtbare kleurtjes is er met een Recco reflector die in de jas is verwerkt nog meer aandacht voor het veiligheidsaspect. In geval van bijvoorbeeld een lawine kan met behulp van een detector je positie worden bepaald. Terug in het dal breekt de lucht open en dalen de eerste zonnestralen neer. Nu wordt het toch aardig warm met de jas aan.

Helly Hansen Odin Nine Worlds Jacket

Ook aan veiligheid is gedacht; felle accentjes en de verwerking van de Recco in de jas

Oordeel van de Odin Nine Worlds Jacket

Voor op reis is de Helly Hansen Odin 9 Worlds Jacket een erg fijne, multifunctionele en bovenal veilige jas. Of voor tijdens een dagtocht door de bergen. Een afzonderlijke regenjas heb je niet meer nodig. Mijn bevindingen:

  • Droog en warm houdt de jas je, ook bij stevige buien
  • De jas vormt zich prima naar je lichaam en draagt erg fijn. Ook met een backpack op je rug
  • Op veel terreinen en weersomstandigheden kun je prima uit de voeten met de jas, voor de wat warmere klimaten is de jas overigens wat minder geschikt
  • Het is een behoorlijke investering; goed materiaal is daarentegen vaak niet goedkoop
Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>