Review: Helly Hansen kit voor grillig weer

De Verenigde Staten is nu eenmaal een enorm land. En binnen zo'n land is er een grote diversiteit in het klimaat. Op hetzelfde moment dat Minnesota wordt geteisterd door een sneeuwstorm kan je op de Ocean Drive van Miami Beach met een biertje op het terras zitten. Zelfs binnen de staten is er sprake van grote verschillen. En je daarop kleden, dat is de uitdaging. Helly Hansen helpt mee.

Kleden voor een grillig klimaat

South Dakota, dat is rust en ruimte. Afgezet tegen alle 50 staten van de Verenigde Staten neemt South Dakota een 46e plaats op basis van bevolking in. Uitgaande van de landoppervlakte wordt plek 17 ingenomen. Weinig mensen en veel natuur. Twee ingrediënten voor een mooie reis met de nodige outdoor activiteiten. De Black Hills National Forest is een prachtig gebied ten westen van de gemoedelijke hoofdstad Rapid City, die vaak als uitvalsbasis wordt gebruikt. Met name Custer State Park is een zeer populaire bestemming. Met een grillig klimaat. Het is een stralende dag eind september met een graadje of twintig. Aan het begin van de avond verlaat ik Rapid City om een aantal dagen in Custer State Park door te brengen. Het kwik en de weersomstandigheden veranderen in een mum van tijd.

Een stralende dag in het knusse Rapid City

Een stralende dag in het knusse Rapid City

Zo’n 65 kilometer verderop in de Black Hills ligt al een laagje sneeuw

Blauwbekken op een pick-up

Een laagje sneeuw en een temperatuur van rond het vriespunt bij aankomst in het Sylvan Lake Lodge op een hoogte van zo’n duizend meter. Ik hoop hierop voorbereid te zijn. In mijn bagage zitten onder meer twee jasjes van Helly Hansen (de Odin 9 Worlds Jacket en een Lifaloft Insulator Jacket) en een broek (Odin Huginn Pants). Gelukkig heb ik ook de waterdichte schoenen Loke Vanquish HT bij me. De volgende ochtend staat namelijk de jaarlijkse Buffalo Roundup op het programma. Een kudde van meer dan duizend bizons moet bijeen worden gedreven. En ik mag mee, in de bak van een pick-up bij temperaturen van net boven nul. De Lifaloft Insulator neemt de rol van softshell aan. Winddicht, ademend en lekker warm. De Odin 9 World Jacket gebruik ik als waterdichte hardshell. Met snelheden van meer dan 70 kilometer per uur raast de pick-up over landweggetjes. En wordt best koud in de open laadbak. Mijn vier andere lotgenoten kruipen steeds dieper in elkaar. Ik blijf lekker warm. Ook mijn benen worden niet koud in de Odin Huginn Pants, die winddicht zijn. Als we de forse beesten passeren kan ik vrijelijk bewegen om foto’s te maken en ervoor te zorgen dat ik niet uit de laadbak kukel. Koude test geslaagd.


De juiste kledingkeuze is essentieel

De juiste kledingkeuze is essentieel als je bijna twee uur achterop een pick-up staat

De kudde langszij trekkende bizons laat de grond trillen

De kudde langszij trekkende bizons laat de grond trillen

combinatie hardshell/ softshell

De combinatie hardshell/ softshell heeft prima uitgepakt

Hiken naar de top

Custer State Park herbergt een aantal prachtige hikes. Soms met het nodige hoogteverschil. Op nog geen twee kilometer van Sylvan Lake ligt de hike naar de top van Little Devils Tower. Een kleine drie kilometer met een pittige klim over een rotspartij naar de top. Een mooi klusje voor de Lifaloft Insulator. De jas presteert uitstekend. Ik blijf droog en warm gedurende de klim waarbij zweetdruppeltjes beginnen te parelen langs mijn voorhoofd. Op de door mist omgeven top is het weer een paar graadjes frisser. Toch blijf ik goed droog. De Odin Huginn Pants presenteert zich ook meteen als een fijne wandelbroek. Comfortabel, beschermend, waterafstotend en ademend. Een elastische tailleband zorgt voor goede pasvorm. Aan de broekspijpen zitten drie knoopjes om de breedte onderaan de pijpen te kunnen stellen. Twee met ritsen afgesloten broekzakken bieden voldoende opbergruimte.

De Odin 9 Worlds Jacket is een prima jas

De Odin 9 Worlds Jacket is een prima jas voor een ochtendwandeling

Rondom Sylvan Lake is het prachtig wandelen

Rondom Sylvan Lake is het prachtig wandelen

Lifaloft Insulator

De Lifaloft Insulator is net wat handiger voor de wat meer pittige tochten

Op de top is het aardig fris en is het belangrijk warm te blijven

Terug in de bewoonde wereld

Na de kleding op temperatuur en bij stevige inspanning te hebben ervaren ontbreekt alleen de neerslag test nog. Terug in Rapid City word ik op mijn wenken bediend. De regen valt met bakken uit de hemel. De Odin 9 Worlds Jacket aan, muts op en gaan. Die enorme Amerikaanse vlag op een blinde muur een paar blokken verderop wil ik weleens van dichtbij bekijken. De straten zijn verlaten. De riolering heeft zichtbaar moeite om het regenwater af te voeren. Na een half uurtje in de regen rondgewandeld te hebben is het tijd om de balans op te maken. Mijn shirt is keurig droog onder de Odin 9 Worlds Jacket. Ook de sokken zijn droog gebleven in de Loke Vanquish HT schoenen. De Odin Huginn Pants en daardoor mijn benen zijn toch wel aardig nat geworden. Maar goed, waterafstotend is ook niet hetzelfde als waterdicht.

Een regenachtige dag in Rapid City

Een regenachtige dag in Rapid City zorgt in ieder geval voor goede testomstandigheden

Resumerend

Een grillig klimaat zorgt altijd voor hoofdbrekens voor wat betreft de kledingkeuze. South Dakota bewees ook echt grillig te zijn met snel veranderende weersomstandigheden. De Helly Hansen jassen Odin 9 Worlds en de Lifaloft Insulator bleken in combinatie met de broek Odin Huginn Pants en de waterdichte Loke Vanquish HT schoenen een ideale kit voor deze omstandigheden te zijn.

Helly Hansen Odin 9 Worlds Jacket

Helly Hansen Odin 9 Worlds Jacket

Lifaloft Insulator Jacket

Lifaloft Insulator Jacket

Odin Huginn Pants

Odin Huginn Pants

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>