Review: Helly Hansen in de winter

Niet iedereen is blij met de winter. Een overdaad aan duisternis, een zwaar gebrek aan vitamine D. En het kan ook nog eens verrekte koud zijn. Maar tegen het weer kun je kleden. De winter heeft ook zoveel leuks te bieden. Zoals wintersport.

Niet alleen op het water timmert Helly Hansen aan de weg. Daar waar het merk van bekend is. Ook in outdoor segment is Helly Hansen actief. Met onder meer kleding voor sportieve activiteiten onder winterse omstandigheden. Bart ging op pad met de Elevation Shell Ski jacket, terwijl Jos de Crew Insulator jacket testte. En beide het lekkere warme onderlaagje Lifa Merino.

Elevation Shell Jacket

Elevation Shell Ski jacket

Bescherming tegen de weerselementen van de onvoorspelbare bergen en prestaties onder alle omstandigheden en comfort. Dat zijn de primaire criteria waaraan een ski jas moet voldoen. Skiën of snowboarden, bloedfanatiek of een abonnement op de groene piste, het maakt niet uit. Bart droeg de Helly Hansen Elevation Shell jacket tijdens zijn wintersportreizen naar Val Gardena in Italië en Saalbach-Hinterglemm in Oostenrijk. Variërende weersomstandigheden en wisselde sneeuwcondities. Temperaturen tussen nul en min tien. Van warm en zonnig, een stevige koude wind tot een flinke sneeuwdump.


Elevation Shell Ski jacket

Het ademend vermogen en waterdichte bescherming van een ski jas zijn erg belangrijk om droog en warm te blijven. Helly Hansen belooft trots dat de gebruikte stof een ‘ongeëvenaard ademend vermogen’ biedt. Het blijkt geen opschepperij. Het vocht trekt heel efficiënt weg, zelfs als de jas aan de buitenkant nat is. Je blijft gewoon droog. Mocht het toch te warm worden, dan zijn de keurig aan de zijkanten weggewerkte ritsen te openen om te luchten. Ook bij het dragen van een rugzak zijn de ritsen eenvoudig te openen om voor ventilatie te zorgen.

Bewegingsvrijheid is bijzonder prettig tijdens het skiën. De Elevation Shell jacket is redelijk gestroomlijnd. De jas heeft een iets langere lengte en een ontspannen pasvorm op maat. Kleinere kans dus dat je aan bomen blijft haken of sneeuw in de rimpels verzamelt. En veel bewegingsvrijheid. Wel zijn de manchetten op de jas een punt van aandacht. Ondanks dat deze breed zijn en het grote klittenband gemakkelijk te gebruiken is met handschoenen aan, hebben deze een redelijk strakke pasvorm. Als je handschoenen met polsbeschermers draagt is het wat lastiger om deze aan en uit te trekken.

Helly Hansen Men's Elevation Shell Ski Jacket

De Elevation Shell jacket heeft veel handige vakken, waaronder op je arm voor de skipas en een binnenzak voor bijvoorbeeld een bril. Er zijn twee uitstekende grote zakken die kunnen worden gebruikt tijdens het dragen van een rugzak.

De jas heeft een hoge kraag en een capuchon, die over de helm kan worden gedragen. Zodoende beschermt het je onder extreme omstandigheden van wind en sneeuw. De capuchon kan aan de achterkant strak getrokken worden, zodat deze goed in positie blijft zitten tijdens de extremere omstandigheden. En ook niet onbelangrijk, hij ziet er best goed uit: in donkerblauw, bruin en fel oranje details, in bruin en donker oranje.

Al concluderend kan worden bevestigd dat de Elevation Shell een jas van topkwaliteit is. Of je nu freeride of gewoon op de piste verblijft, het houdt je warm, droog en zeer comfortabel.

Crew Insulator jacket

Naar kantoor, voor op zondag, of naar de supermarkt; het maakt niet uit. De Helly Hansen Crew Insulator jacket is een veelzijdige jas die in weinig situaties misstaat. Jos nam de winddichte en waterafstotende jas mee naar de Oostenrijkse regio Stubai. Daar waar de temperaturen ook overdag zo rond de 10 tot 15 graden onder het vriespunt kunnen duiken.

Niet zozeer voor de traditionele wintersport. Daarvoor is de Elevation Shell veel geschikter dan de Crew Insulator jacket. En ook niet speciaal voor de dagelijkse wandeling van het hotel naar de après-ski bar. De jas heeft meer in zijn mars. De Crew Insulator jacket leent zich uitstekend als een allround jas op de bestemming. Voor andere sportieve activiteiten is het ook prima geschikt.

Helly Hansen Crew Insulator

Zoals bijvoorbeeld een sneeuwschoenwandeling, die avontuurlijker en intensiever is dan verwacht. Een lichte, maar toch warme jas is dan erg prettig. Stampvoetend door anderhalve meter diepe sneeuw, klauterend langs de boomstammen van besneeuwde dennenbomen trekken we steeds verder het witte landschap in. Het ontbreken van een capuchon zorgt bij een temperatuur van vijf graden onder nul voor wat tocht in de nek. Zodra het zonnetje doorbreekt neemt de temperatuur zienderogen toe. Bijna wordt het zelfs te warm met de Crew Insulator Jacket aan. Totdat het zonnetje weer wordt bedekt door een laag sluierbewolking. Voor activiteiten die een redelijke inspanning vereisen is vochtafwikkeling van de jas minder optimaal. Wel houdt de jas me droog na alweer de derde smak in de verse sneeuw na een glijpartij in een afdaling.

Crew Insulator Jacket

Baselayer

Bij temperaturen onder het vriespunt is het prettig om een baselayer onder de jas of broek te dragen. Helly Hansen heeft een eigen serie van isolerende baselayers, de Lifa Merino series. Deze kleding, zowel als shirt en broek verkrijgbaar, is gemaakt van merinowol. Afkomstig van het merino schaap, dat bekend staat om zijn vacht van een zeer fijne structuur en goede kwaliteit. En heerlijk warm, terwijl het niet jeukt. Zo komen we de winter wel door.

Helly Hansen Crew Insulator Jacket met isolerende baselayers

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>