Product review: Fritz!Box 6820 LTE

Onuitputbaar als informatiebron. Onmisbaar als hulpje onderweg. Online willen we zijn. Wifi lijkt overal om ons heen aanwezig. Toch is dit, met name in het buitenland, lang niet altijd vanzelfsprekend of handig.

Blinde vlekken

Nog steeds is één van de belangrijkste criteria voor de keuze van een accommodatie de aanwezigheid van (gratis) wifi. De mogelijkheid om online te zijn wordt door vele reizigers van belang geacht. Soms is het echter een betaalde dienst of is het technisch te complex, zoals in bewegende voertuigen of door een afgelegen ligging om draadloos internet aan te bieden. Ook kan de snelheid tenenkrommend laag zijn of het netwerk gewoonweg onveilig. En dan?

Maak je eigen wifi verbinding

De Fritz!Box 6820 LTE zegt de oplossing te zijn. Dit guitig apparaatje heeft een naam dat terecht Duitse makelij doet vermoeden. Het is een router die verbinding met het internet maakt vanaf een sim kaart en een mobiel abonnement. Je plaatst de simkaart van je telefoon onder in de Fritz!Box die vervolgens het signaal als draadloos internet verspreidt. Met een tablet of laptop log je vervolgens in op de Fritz!Box en hopla, je bent alsnog online via een 4G of 3G verbinding.


fritzbox-1

Hotspot

Voor wie is de Fritz!Box nu eigenlijk handig? Met je smartphone kun je immers toch ook een hotspot van je mobiel abonnement maken. Voor reizigers die veel onderweg zijn en ook gedurende de reis zelf een stabiele online verbinding ambiëren doet de Fritz!Box wat het beloofd. In de Franse Auvergne namen we de proef op de som. Het aansluiten en installeren van de router is een fluitje van een cent. Meteen merkten we dat de internetverbinding vele maler sneller werkt dan bij gebruik van de hotspot functie van een smartphone. Het is daarentegen wel een extra apparaat in de bagage.

Veilig, maar niet eindeloos

Openbare wifi netwerken zijn niet altijd veilig. Je hebt de verhalen van malafide netwerken die hackers aanmaken met een klinkende naam zoals ‘Free airport wifi’ vast weleens gehoord. Achteloos verbinden velen met het netwerk, waarna de boeven hun gang kunnen gaan. Door je eigen verbinding te gebruiken weet je in ieder geval zeker dat veiliger kunt werken. Tot dat het einde van je databundel in zicht is. Dat is dan ook een nadeel; je bent afhankelijk van de omvang en de mogelijkheid tot gebruik in het buitenland van je databundel. Roaming is meestal een prijzige zaak, in ieder geval tot juni 2017. Vanaf dat moment zijn de kosten voor datagebruik binnen de EU gelijk aan de kosten bij gebruik in eigen land.

FRITZ!Box 6820 LTE

Resumerend

Onze bevindingen van de Fritz!Box 6820 LTE:

  • Handzaam formaat en stabiel design
  • Handig voor op reis, wel een extra apparaat dat je mee moet nemen
  • Aanmerkelijk snellere verbinding ten opzichte van een hotspot via een smartphone.
  • Minder afhankelijkheid van (openbare) wifi netwerken
  • Verbruik mobiele data en huidig prijsniveau roaming
  • Na juni 2017 wordt gebruik in het buitenland een stuk interessanter voor de internationale reiziger
Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>