Review: Helly Hansen zomerkleding voor actievelingen

Business as usual in de haven van Scheveningen. Kotters varen onverstoord binnen met een verse lading vis. Het weekje van gekte rondom de finish van de Volvo Ocean Race eind juni is al lang achter de rug. De zeiltocht om de wereld zit erop. Mooie sportmomenten, dolblije winnaars en enthousiaste fans. Team Mapfre met sponsor Helly Hansen heeft de race afgesloten met een keurige tweede plaats. En met veel kennis en ervaring betreffende kleding.

Hoge eisen aan de kleding

Zeven in de basis identieke boten staan naast elkaar opgesteld. Negen maanden lang hebben ze met hun bemanning de oceanen getrotseerd. Soms in extreme omstandigheden. Met tropische dagen. Een stevige regenbui vormt dan een welkome douche. En dagen waarbij de watertemperatuur rond de twee graden schommelde. Dergelijke uiterste omstandigheden vereisen hoogwaardige en veelzijdige kleding. Bij koude omstandigheden is het van belang om droog en warm te blijven. Maar ook weer niet te warm. De lessen die Helly Hansen leert in de praktijk worden toegepast in de kledinglijn voor consumenten. Zo werden naar aanleiding van trainingen en de eerste etappes nog allerlei aanpassingen doorgevoerd om de kleding lichter te maken en meer bewegingsvrijheid te bieden. En dan toch dezelfde duurzaamheid behouden. Het Helly Hansen ÆGIR H2Flow Jacket is een mooi voorbeeld van een waterdicht en goed uitziend jack dat is ontworpen met de opgedane kennis in het veld en nu in de winkels hangt.

De zeven boten rusten in de haven van Scheveningen


Af en toe varen de boten nog even uit voor een pleziertochtje


Mapfre team lid Rob Greenhalgh vertelt over zijn ervaringen op zee en met betrekking tot kleding


Deze boot heeft de nodige ontberingen moeten doorstaan


Het Helly Hansen ÆGIR H2Flow Jacket is een fijne waterdichte jas

Weinig luxe

Dat het leven op een zeilboot niet bepaald comfortabel is blijkt als je aan boord stapt. Met 10 of 11 mensen in een boot met een lengte van zo’n 20 meter. Dat klinkt misschien nog niet zo gek. Een kijkje in het ruim laat een minder rooskleurig beeld zien. Korte opklapbare bedden, een keukentje dat op een camping niet zou misstaan en een pot in het midden voor de sanitaire stop. En dat is het. Ieder bemanningslid heeft nog geen vijf kilo aan bagage bij zich. En dat is dan met name kleding. Non-stop vaart de boot. Over veel vrije tijd beschikt de crew dan ook niet. Veel heb je dan ook niet nodig. Maar wel de juiste kleding.

Schoenen uit voordat je een kijkje op de boot kunt nemen


De keuken, woonkamer en slaapkamer in één


Geen comfortabel bedje, maar zes bedden waarbij rustig slapen geen vanzelfsprekendheid is


Het toilet, zonder enige privacy


De kleuren en namen maken de boot uniek, de basis is hetzelfde

Bootje varen in Maleisië

Zelf merk je hoe prettig het is om kleding te dragen die past bij de omstandigheden. Dus niet zomaar een katoenen shirt of afgeknipte spijkerbroek die nog uren nat blijven. Dat ondervond ik weer eens op het Maleisische eiland Penang. Door aardverschuivingen was de trail naar Monkey Beach niet toegankelijk. Het alternatief is de boot om Turtle Beach in het Penang National Park te kunnen bereiken. Golven klotsen hard tegen de fragiele houten aanlegsteiger. Een nat pak aan boord lijkt niet te vermijden als het motorbootje door de golven snijdt. Kleding dat snel droogt is dan erg prettig. Met name voordat je aan een jungletocht begint. Het Helly Hansen Lifa active light ss shirt en de Helly Hansen QD Cargo shorts zijn daarvoor een perfecte combinatie. Of de Helly Hansen Loke Vanquish mooie schoenen zijn is persoonlijk. Functioneel zijn ze zeker. Waterdicht en comfortabel. Stevige zolen die grip en bescherming bieden. Ze sluiten halverwege de enkel af en geven daardoor ongewenste beestjes geen kans. Lange mouwen als het kwik de dertig graden overstijgt klinkt niet logisch. Toch kan het wel noodzakelijk zijn tegen verbranding of muggen. Het Helly Hansen Lifa active light ls polo is zodanig luchtig dat het niet echt warm wordt. En toch zijn de armen beschermd. Ideaal dus.

Een onrustige zee en nou niet de meest fijne aanlegsteiger


Zelfs bij een stevige stap in zee blijven de sokken met de Helly Hansen Loke Vanquish droog


Voor een jungle hike is droge kleding wel fijn


Het Helly Hansen Lifa active light ss shirt is ook ideaal voor sporten


Met handige zakken zijn de Helly Hansen QD Cargo shorts erg fijn voor op reis


Ondanks de lange mouwen is Helly Hansen Lifa active light ls polo een koel shirt

Actief in Canada

Onverwachte actie in een stad is altijd leuk. Een mooie zomerse dag in Edmonton leent zich uitstekend voor een uitdagende mountainbikerit door de Rivervalley. Met de fietskleding thuis in de kast en een temperatuurtje van rond de 30 graden is het mooie gelegenheid om de Helly Hansen Ocean polo en de Helly Hansen Crewline cargo shorts eens op het droge te testen. De Ocean polo is een keurige polo die uitermate geschikt en verkoelend blijkt te zijn bij sportieve activiteiten op het vaste land. Ook de shorts zijn een waardige vervanger van een fietsbroekje. Echte natuur in Canada is nooit ver. Op een uurtje rijden van Edmonton ligt Elk Island National Park. Het park staat bekend om zijn bizonpopulatie, die zich zo nu en dan laten zien. En Astotin Lake, het grootste meer van Elk Island. ’s Middags maak ik een kayak tochtje over het meer. Zonnestralen glinsteren in het water. Hier voelt het setje kleding zich echt thuis.

Kleding gemaakt voor watersport voldoet ook prima voor andere sporten


Ontspannen dobberen op Astotin Lake


Elk Island is een prachtig gebied voor verschillende outdoor activiteiten


De Helly Hansen Ocean polo is voor veel gelegenheden geschikt


Ook de Helly Hansen Crewline cargo shorts met stevige ritsen zijn ideaal voor op het land en water

Wijze lessen in het veld

Outdoor- en watersportkleding is over het algemeen allerminst goedkoop. Je kunt voor een prikkie een shirt kopen in één van de bekende fast fashion ketens. Zeker minstens vijf exemplaren voor dezelfde prijs als één shirt van een willekeurig outdoor merk. Op het eerste gezicht geen verschil. Zodra je actief wordt of bij veranderende weersomstandigheden merk je meteen de meerwaarde van goede kleding. De teamleden van Mapfre kunnen erover meepraten.

Op uitnodiging van Helly Hansen bezocht ik de finish van de Volvo Ocean Race in Scheveningen en nam ik enkele kledingstukken mee op reis.

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>