De Green Challenge

De weg naar duurzaamheid is er een die de gemoederen flink bezighoudt. Een hot topic in vrijwel iedere branche. Die reis is niet altijd even gemakkelijk, dus bij Protest doen ze het stap voor stap én motiveren ze jou en andere buitenmensen om ook een steentje bij te dragen aan de grote verduurzamingsopgave waar we wereldwijd voor staan. Doe jij ook mee met de Green Challenge?

De laatste tijd hebben we al veel ontwikkelingen gezien die in het teken staan van duurzaamheid. Het lijkt tegenwoordig wel een magisch woord te zijn. En dat is mooi, want met alleen de Postbus 51-slogan die al vijfendertig jaar bestaat – ‘Een beter milieu begint bij jezelf’ – gaan we het klimaat niet redden. Uiteraard helpt het als je braaf je afval scheidt, vaker de fiets pakt, minder vlees eet, zelf een linnen tasje meeneemt naar de winkel en overstapt op duurzame energie. Maar structureel verandert er niets om de milieuproblematiek effectief op te lossen.

Om een significante milieuverbetering te realiseren moeten niet alleen voldoende mensen vrijwillig duurzaam handelen, maar moeten vooral ook bedrijven innoveren. De overheid moet de maatschappelijke spelregels veranderen. Gelukkig wordt het draagvlak steeds groter en met zijn campagne Green challenge daagt Protest jou nu ook uit je in te zetten voor een duurzame wereld.

Green challenge

Protest ziet de verduurzamingsopgave als een reis die je het best in kleine stukjes kunt hakken zodat ‘ie te volbrengen is. Protest wil duidelijk maken dat het gaat om wat je kán doen met wat je hebt. Stel jezelf een doel, wat je overigens niet in één keer hoeft te bereiken. Splits je doel op in kleinere tussendoelen; verdeel je reis in blokken waarop je kunt bouwen, zodat je je kan richten op kleinere, realistische mijlpalen. Het ene blok op het andere vormt de weg naar duurzaamheid. Want werken we met zijn allen aan een duurzamere wereld, dan zie je pas echt resultaat. En dat kan dus gewoon terwijl je doet wat je leuk vindt! Protest-atleten laten het zien met hun duurzame challenges.

Protest Green Up

Laat je inspireren: Protest-atleten dagen zichzelf uit om duurzamer te leven

Duurzame challenges

Een van de ‘bouwstenen’ op weg naar duurzaamheid is het creëren van bewustwording. Om je te motiveren en op ideeën te brengen, vroeg Protest wat team riders(-duo’s) om eens goed na te denken over wat zij kunnen doen en hoe ze kunnen helpen om mensen bewuster te maken van wat er met de aarde gebeurt. Duurzame uitdagingen die ze met hun eigen sport kunnen nastreven en waarbij ze zich focussen op een deel van de aarde dat zij persoonlijk belangrijk vinden. De ideeën waren geweldig. De eerste winter namen de jongens ons mee op hun avonturen. In de zomer waren de meiden aan de beurt en gingen pro surfers Alazne Aurrekoetxea en Laura Coviella de Green Up-uitdaging aan!

Van zwerfafval opruimen tijdens het bergwandelen (A Green Clean Up) tot met zo min mogelijk spullen overleven (Green Up Essentials). ‘Green Up North’ is de duurzame reis van de Nederlandse kitesurfer Roderick Pijls. Hij reist per zeilboot, trein en elektrische auto naar de Lofoten in Noorwegen. Zijn ultieme droom: surfen onder het Noorderlicht. Je ziet de winterchallenges in het filmfragment hieronder.

Protest x Nu Cycle

Het nieuwste project van teamrider Maria Kuzma is een samenwerking tussen Protest en Nu Cycle. Het doel is om in een jaar tijd maar liefst 33.000 kg afval op te sporen, te verzamelen en te upcyclen. Zo worden vervuilende stoffen als plastic, maar ook glas en voedsel, uit het milieu verwijderd en omgezet tot bruikbare materialen en hernieuwbare brandstof die kan worden gebruikt als lokaal alternatief voor dure of geïmporteerde brandstof voor bijvoorbeeld noodgeneratoren, koken en transport. Een mooi project: de jaarlijkse afvalimpact van alle medewerkers van Protest neutraliseren! Lees er meer over op: Protest x Nu Cycle.

Verduurzaming bij Protest zelf

Elk seizoen weer dagen de beleidsmakers van Protest zichzelf uit om duurzamer te worden. Een verantwoorde productie, betere grondstoffen, gerecyclede verpakkingen en een groener verzendproces.

Elk seizoen wordt een groter aantal producten gemaakt van gerecyclede of organische stoffen. De kleding van Protest is veelal gemaakt van innovatieve en duurzame stoffen die een kleinere voetafdruk achterlaten; bamboe, organisch katoen en zelfs van gerecyclede plastic PET-flessen. Van de welbekende flessen, inderdaad. Recycling is key, want zo wordt een tweede leven gegeven aan materialen die anders op de vuilnisbelt of in de oceaan zouden belanden, en wordt de CO2-uitstoot enorm verminderd in vergelijking met het gebruik van nieuw polyester. Gerecyclede polyester wordt gebruikt in badkleding, buitenstof, voering en om tussenlagen van fleece te maken. Waar kleding snel slijt, wordt gerecycled nylon gebruikt, onder andere afkomstig van afgedankte visnetten. Gerecycled rubber wordt gebruikt voor ritstrekkers. Voor coatings en accessoires gebruiken veel kledingmerken thermoplastisch polyurethaan, ook wel TPU. Dit is niet biologisch afbreekbaar. Protest gebruikt gerecycled TPU om de vraag naar nieuw TPU te verminderen.

Recyclen – ethisch en duurzaam

Elastaan ofwel synthetisch rubber is een belangrijk ingrediënt in badkleding. Het zorgt niet alleen voor de benodigde stretch, maar zorgt er ook voor dat een badpak of bikini na het dragen terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm; de ‘bounce back’. Elastaan ​​is een complexe synthetische vezel die, net als polyester, wel 200 jaar nodig heeft om af te breken. Daarom heeft Protest gerecycled elastaan ​​ingekocht. Bamboe wordt gebruikt in surfshorts. Dit gras groeit snel en heeft minder water nodig dan andere gewassen. Het vereist geen pesticiden en insecticiden. De bamboe regenereert zichzelf vanuit zijn eigen wortels, dus het hoeft niet opnieuw te worden geplant en dit vermindert de hoeveelheid arbeid die nodig is bij het planten. De resulterende stof is zeer ademend, zeer rekbaar en ook UV-bestendig.

Ook de verpakking die nodig is om de kleding te versturen, is van gerecycled papier en polyester. De gebouwen, waaronder de daken van Protest Sportswear en zusterbedrijven, zijn sinds 2018 bedekt met 10.000 zonnepanelen; genoeg om zelfvoorzienend te zijn en zelfs stroom terug te leveren.*

Protest zomercollectie Reishonger

Vanaf de FW2020-collectie zijn de polybags gemaakt van gerecycled plastic

De SS24 zomercollectie

Protest is niet alleen volop gefocust op duurzaamheid, elk jaar komt het sport en lifestyle merk Protest met toffe zomer items. In de zomer staan de boardsports centraal. Hoewel ik er graag mijn wintersportkleding en surfkleding koop, kunnen zowel dames als heren bij Protest ook goed terecht voor kleding voor het dagelijks leven. Ze hebben dit jaar ook weer een hele toffe streetwear-collectie. NXG staat voor ‘next generation’ streetwear met een luxe uitstraling. NXG valt op door het gebruik van hoogwaardige stoffen, authentieke washing en opvallende details. Soepel vallende kleding met comfortabele pasvorm, perfect voor al de dagen waarop we nog thuis moeten werken.

De zomercollectie bestaat verder onder andere uit hippe bikini’s met toffe printjes en zwierige jurkjes in allerlei kleurtjes. In de swimwear collectie van dit jaar zie je veel luxe stofjes en texturen terugkomen, zoals glanzende bikini’s en fluwelen broekjes. Tof zijn de mix and match bikini’s, waardoor je precies het soort broekje en topje uit kan kiezen dat past bij jouw figuur, stijl en favoriete beachlook. Zo kun je oneindig combineren en jouw unieke bikini samenstellen. Of ga voor twinning, want met zo veel keus was het nog nooit zo makkelijk om de kleding van moeder en dochter (of vader en zoon) op elkaar aan te passen.

Protest zomercollectie 2021

De tofste items van de 2024 zomercollectie!

Protest heeft daarnaast ook dit jaar weer een speciale sup- en surfcollectie met factor 50 UV-bescherming. Goed om te weten: het grootste deel van de bad- en surfkleding van Protest is reeds vrij van PFC en PFAS. Dat zijn chemicaliën die worden gebruikt om kleding waterdicht te maken en helpen bij het droogproces, maar ontzettend slecht zijn voor het milieu. Alle dames zwemkleding is vanaf 2020 PFC-vrij en inmiddels geldt dat ook alle zwemkleding voor kinderen en alle Protest boardshorts voor heren. Protest heeft zich het ambitieuze doel gesteld om tegen 2030 compleet PFC- en PFAS-vrij te zijn. De nieuwe waterafstotende coating is een milieuvriendelijk alternatief, geïnspireerd op de waterbestendigheid die je in de natuur vindt – denk aan de veren van een vogel die niet nat worden of de waterdruppels die op de bladeren van een plant blijven liggen – en is een fluorvrij recept.

protest_S24_womenprotest-boardshortprotest-kidsprotest-streetwearprotest-swimwear

Kortingscode SS-collectie Protest 2024

Goed nieuws voor iedereen die op zoek is naar kleding voor deze lente en zomer! Want dit is natuurlijk maar een kleine greep uit de flinke collectie die online staat. Met de code 10reishonger krijg je 10% korting op de gehele collectie, zowel op de nieuwe als oudere collecties. Deze code is geldig tot en met 31 oktober 2024.

Welke uitdaging ga jij aan?

Wij broeden al op een uitdaging voor onszelf, jij ook? Laat het ons weten: laat hieronder een reactie achter. Zo inspireren we elkaar!

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>