Gore-Tex Active Run Jacket: nooit meer een smoes om niet te gaan hardlopen

Jammer dit! Regen en wind stonden hoog in mijn smoezen-ranglijst om vooral niet te hoeven gaan hardlopen. En dan is daar opeens dit wondertje van (kleding)techniek: de ONE GORE-TEX® Active Run Jacket met ShakeDry. Da's een hele mond vol voor: het maakt niet uit wat voor weer het is... hardlopen zal je!

Gore-Tex

Je bent het Gore-Tex logo ongetwijfeld wel eens tegengekomen op schoenen, kleding en handschoenen. Maar wat is het nou eigenlijk? Een kort lesje kledingtechniek!

Niets zo irritant tijdens buitenactiviteiten zoals (hard)lopen en fietsen als al na tien minuutjes bewegen te baden in het zweet. Of na een klein regenbuitje al als een verzopen kat weer te moeten afdruipen (en “druipen” heeft hier natuurlijk een dubbele betekenis…haha hoe hilarisch). De oorzaak van al die nattigheid is heel simpel: de meeste kleding is niet goed ademend en ook niet waterdicht. Je lichaamswarmte en zweet kunnen niet ontsnappen, waardoor je al snel het gevoel hebt dat je met je kleding nog aan in de sauna bent beland. En om even in de sauna-beeldspraak te blijven: als er vervolgens een buitje over je heen komt heb je ook gelijk een opgietritueel beleefd.

Wilbert en Genevieve Gore richten in 1959 “W.L. Gore & Associates” op in de kelder van hun huis in Newark (Delaware). Ze wilden de mogelijkheden van de toen nog vrij nieuwe, maar veelbelovende, kunststof PTFE verder ontdekken. PTFE staat voor “PolyTetraFluoroEthyleen” en ken je misschien ook wel als “Teflon”. Het werd toen nog gebruikt om elektronica van een isolerende laag te voorzien. Maar in 1969 ontdekte zoon Bob dat er een zeer poreus, maar extreem sterk materiaal ontstaat, door PTFE onder bepaalde omstandigheden heel snel uit te rekken. Dat betekende de geboorte van “ePTFE”: een weefsel dat ademend én waterdicht is.

Het geheim van alle Gore-Tex producten is het “Gore-Tex Membraan”. Even een paar cijfers: het membraan is maar 0,01 mm dik en heeft per vierkante centimeter meer dan 1,4 miljard(!) poriën. En die zijn zo klein, dat waterdruppels er niet door naar binnen kunnen, maar waterdamp (zweet!) er wel door naar buiten kan. Je lichaam koelt daardoor niet teveel af, maar kan de warmte wel kwijt. Dit effect zou natuurlijk helemaal teniet gedaan worden als de wind dwars door je kleding zou waaien. Daarom is het materiaal ook zo gemaakt, dat het wind “terugkaatst”.
En ik kan uit eigen ervaring vertellen dat dit alles zorgt voor een comfortabele workout!

Hardlopen

Na het lezen van mijn intro geloof je vast niet meer dat ik hardlopen echt heel leuk vind. Maar toch is het zo. Goede schoenen, prettige kleding, motiverende muziek…. en gaan! Waar en wanneer je maar wilt. Het enige dat me tot nu toe vaak tegenhield om te gaan: het weer. Als de regen tegen de ramen klettert en het suist van de wind zinkt de zin om te sporten al snel in m’n hardloopschoenen. Totdat ik de kans kreeg om een revolutionair nieuw hardloopjack uit te proberen: de “ONE GORE-TEX® Active Run Jacket met ShakeDry”. Volgens Gore-Tex weegt de jas afhankelijk van de maat maximaal 130 gram. En dat checken we natuurlijk even. De door mij geteste maat M weegt inderdaad maar 110 gram! De lichtste jas die ik ooit heb gedragen.

Gewicht van de Gore-Tex Active Run Jacket

Fact checking 🙂

ONE GORE-TEX® Active Run Jacket met ShakeDry

Buitje of geen buitje….dat maakt nu niet meer uit!

Ik heb de jas in veel verschillende weersomstandigheden getest. Als je zelf hardloper bent, herken je vast wel de twijfel over een bij het actuele weer passende outfit. Korte of lange broek? Extra shirtje of sweater aan? En er dan na een kwartiertje lopen achter komen dat je inschatting toch niet helemaal goed was. Ook met deze jas heb ik dit gewoon moeten ervaren. Door de ongelooflijk goede wind- en waterafstotendheid was ik tijdens het testen meestal te warm aangekleed. Dat betekent dus dat je door deze jas minder “lagen” aan hoeft te trekken, wat het comfort tijdens het sporten ten goede komt. Het lage gewicht, de zeer goede ademende eigenschappen en de absolute waterdichtheid zorgen voor een unieke hardloopervaring. Aan de linkerkant zit een klein “borstzakje” waar je bijvoorbeeld je sleutels of telefoon in kunt opbergen. Ik gebruikte hem voor het laatste. Het viel mij wel op, dat het scherm van mijn mobieltje na een flinke hardloopronde een beetje vochtig was. Waarschijnlijk komt dat, doordat zweet door het materiaal wordt “uitgeademd”, waarna het op het telefoonscherm condenseert, voordat het door de tweede laag (van het zakje) naar buiten kan gaan. Ik heb daar verder geen hinder van ondervonden, maar je kan er voor kiezen om je telefoon dus op een andere manier op te bergen.
Zelfs bij een graad of 8 was het voor mij warm genoeg om alleen een hardloopshirt onder de Gore-Tex jas te dragen. Daarbij moet ik wel zeggen, dat ik het “nooit” koud heb, dus het is goed om daar zelf mee te testen.

Winddicht running jack van Gore-Tex

Als je veel in open gebieden loopt, komt de winddichtheid goed van pas

Ik ben echt fan geworden van dit running jack! De zeer goede ademende eigenschappen, de perfecte water- en winddichtheid en het extreem lage gewicht maken deze jas tot een perfect onderdeel van je running outfit.

Geschikt voor meer dan alleen hardlopen

Alhoewel dit jack speciaal gemaakt is voor de hardloper, komen de unieke eigenschappen natuurlijk ook goed tot hun recht bij andere sporten. Maar ook in andere omstandigheden waarin het van belang is dat je lichaam warm blijft, maar de overtollige warmte en het vocht wel weg kan. Daarom heb ik de jas ook getest tijdens mountainbiken, woon-werk fietsverkeer en op de motor. Doordat de jas ongelooflijk dun en licht is, kan je ‘m gemakkelijk onder je “gewone” jas dragen. In het geval van de motor, beperken andere “onderjassen” vaak je bewegingsvrijheid, doordat het materiaal net te dik is. Daar hoef je je bij deze jas geen zorgen om te maken. Uiteraard vormt de jas op de motor vooral een extra buffer tegen kou en regen, maar biedt het geen extra bescherming.
Op de fiets heb je uiteraard dezelfde voordelen van de jas als met hardlopen. Enig minpuntje is, dat de capuchon door de wind gemakkelijk naar achter waait, waardoor deze geen bescherming meer biedt. Er ontbreekt een manier om ‘m wat strakker om je hoofd vast te maken.
De jas is ook bij uitstek geschikt om mee te nemen op reis. Voor het gewicht hoef je het niet te laten! Een stevige wandeling in de bergen, een avontuurlijke boottocht of gewoon in een regenachtige stad. Jij bent in ieder geval voorbereid!

One more thing…

Altijd leuk om met iets bijzonders af te sluiten. Bij deze jas is dat de ShakeDry technologie. Bijna alle regen stroomt direct van de jas af, maar uiteraard blijven er ook wel eens wat kleine druppeltjes achter. En daar komt ShakeDry in actie. Schut één keer met de stof, en alle druppeltjes zijn direct verdwenen. Ik heb het getest en ik stond versteld. De stof voelt volledig droog aan. Alsof regen niet bestaat. Over regen gesproken. Ik hoor wat kletteren op het dak, dus ik ga ervandoor. Tijd om te gaan hardlopen!

John

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>