Getest: de Eden XP 8×42 verrekijker

Vogels kijken wordt pas echt een feest met een goede verrekijker. Dit hoor ik al jaren van twee goede vrienden, beiden fervent vogelaar. En toen ook mijn zesjarige zoon vroeg "Papa, waarom nemen wij nooit een verrekijker mee op reis?" besloot ik een verrekijker aan te schaffen. Onze keuze viel op de Eden XP 8x42. Lees in dit artikel onze uitgebreide review van de Eden XP 8×42 verrekijker.

Verrekijker voor op reis

Om het meteen maar even gezegd te hebben, ik ben absoluut geen specialist op het gebied van verrekijkers. Integendeel, als ik al een ‘kijkertje’ meenam dan was deze zo goedkoop en licht mogelijk. Maar omdat op reis nu eenmaal elke gram telt, besloot ik vrijwel altijd om helemaal geen verrekijker mee te nemen. En dat is – zeker achteraf gezien – erg zonde en jammer. Er zijn tegenwoordig verrekijkers – en zelfs telescopen – die compact, kwalitatief goed en relatief scherp geprijsd zijn.

Ik kwam tot inkeer tijdens onze rondreis door Sri Lanka. We hebben hier een aantal hele mooie safari’s met onze kinderen gedaan. En de twee goede vrienden waar ik het al over had waren ook van de partij, allebei uitgerust met een professionele verrekijker. Af en toe mochten we meegluren, als er iets in het vizier van hun lens kwam. Krokodillen aan de andere kant van de oever, zwermen vleerhonden, witbandzeearenden en de kleine groene bijeneter, we keken onze ogen uit! Ik was om, en mijn zoon al helemaal, op de eerstvolgende reis nemen we een eigen verrekijker mee!

Eden XP 8x42 getest

Aandachtspunten bij aanschaf van een verrekijker

Zoals gezegd heb ik zelf weinig ervaring met verrekijkers. Gelukkig hebben we een aantal redacteuren bij Reishonger, die jarenlange ervaring hebben in het gebruik van verrekijkers. Daarnaast kon ik mijn vogelvrienden om advies vragen en kon ik veel informatie op internet vinden. Hieronder heb ik wat handige tips verzameld, die mij hielpen bij de aanschaf van een verrekijker.

  • Vraag vrienden naar hun ervaringen met verrekijkers en leen een keer een goede kijker van iemand anders. Waar hebben zij naar gekeken bij hun aanschaf?
  • Kies bij voorkeur een model met een maximale vergroting van 8x of 10x. Die zijn voor bijna iedereen geschikt omdat ze makkelijker ‘stil’ gehouden kunnen worden. Kies bij twijfel voor een 8x vergroting, dat kijkt rustiger.
  • Een allround kijker heeft een hogere lichtopbrengst; modellen met een objectiefdiameter van 40mm of meer (bijvoorbeeld een 8×42) zijn ideaal om naar vogels en natuur te kijken, ook in donkerdere omstandigheden.
  • De lenzen van de verrekijker moeten licht niet reflecteren. Veel goedkopere verrekijkers doen dat wel, wat een minder scherp beeld geeft. Zorg ervoor dat uw verrekijker een goede coating heeft zodat licht niet reflecteert.
  • Bij intensiever gebruik in diverse klimaten loont de aanschaf van een drukwaterdichte verrekijker met een speciale (stikstof)gasvulling. Dit voorkomt condensvorming binnenin de kijker.
  • Let bij de aanschaf van een verrekijker niet alleen op de lens, maar ook op de uitvoering van de verrekijker. Zoals gezegd is het als outdoorliefhebber handig om voor een waterdichte verrekijker te kiezen. Verder moet de verrekijker prettig in je hand liggen en eenvoudig te bedienen zijn. Let er vooral op of je het beeld makkelijk kunt scherpstellen.
  • Tot slot: een goede fabrikant staat achter zijn producten en zal langer en betere garantie bieden. Een garantie van minimaal 5 jaar is gebruikelijk, maar 10 jaar komt ook vaak voor. Tegenwoordig wordt er nauwelijks meer levenslange garantie gegeven. (teaser: Knivesandtools geeft 25 (!) jaar garantie op de Eden XP 8×42)

Eerste indruk Eden XP 8×42

Ik moet erbij vermelden dat mijn verwachtingen hooggespannen waren aangaande de Eden XP 8×42. Tijdens één van mijn ‘adviesgesprekken’ met de fervente vogelijkers, was mij namelijk verteld dat de kwaliteit van de Eden XP serie overeen kwam met zijn veel duurdere neven en nichten van andere, bekendere merken.

Eden XP 8×42 verrekijkerreview Eden XP 8×42

Eindelijk was het zover, mijn eerste ‘echte’ verrekijker werd bezorgd. De Eden XP 8×42 verrekijker was keurig verpakt met alle toebehoren die je verwacht: een sterke tas, riem en lensdoppen. Eenmaal uit de doos is de eerste verrassing het stoere, strakke uiterlijk. De Eden XP 8×42 ziet er stevig en goed gebouwd uit. Ze is wat kleiner en iets lichter (653 gram) dan de verrekijkers die mijn vogelvrienden gebruiken, maar ze ligt fijn in de hand en door het gewicht ‘draagt’ ze lekker. En dat klopt ook wel met een lengte van 14,5 cm bij 12 cm breed en 5,5 cm hoog. Voor dat formaat weegt de Eden XP 8×42 met 653 gram wel het nodige maar in de praktijk blijkt dat geen enkel probleem. Sterker nog, de verrekijker voelt prima aan, net genoeg gewicht om een stabiel gevoel te geven en niet te zwaar om langere tijd te hanteren.

Eden XP verrekijker

Het materiaal van de behuizing is koolstofvezel versterkt PPS (Polyfenyleensulfide). Een sterk en licht materiaal dat bestand is tegen erg hoge en lage temperaturen.

Korte ‘technische’ uitleg over het type verrekijker

Het type 8×42 wil eigenlijk zeggen dat de verrekijker een vergroting heeft van 8 keer en een frontlensdiameter van 42mm. Je zou kort door de bocht kunnen stellen dat hoe hoger de cijfers zijn, hoe groter en zwaarder de verrekijker wordt. Daarom is het belangrijk om altijd te zoeken naar de kijker die voor jouw doel geschikt is. En als je veel reist – of gewoonweg niet teveel gewicht wilt dragen als je in de natuur bent – is dat een kijker die niet al te groot is, niet al te zwaar, maar wel multifunctioneel.

Eden XP verrekijkerEden-XP-8x42-verrekijker

Het diameter van de frontlens is belangrijk voor de breedte van het gezichtsveld. Hoe breder je zicht, hoe sneller je een object in beeld hebt en kan gaan scherpstellen. Bij beweeglijke soorten kan dit dus het verschil maken. Een ander belangrijk punt is dat de breedte van je frontlens bepalend is voor de hoeveelheid licht die je kijker opvangt. Een kijker met een groter diameter frontlens kan bij het vallen van schemering langer worden gebruikt dan een kijker met een kleiner diameter. Simpelweg omdat er meer licht wordt opgevangen. Het gezichtsveld van de Eden XP 8×42 is maar liefst 129 meter op 1000 meter afstand wat voor een 8×42 kijker erg goed is! Samen met de snelle scherpstelling zorgt dit ervoor dat je makkelijk en vlot je doel vindt.

Eden XP review

Het gezichtsveld van de Eden XP 8×42 is maar liefst 129 meter op 1000 meter afstand

Eden XP 8×42 in de praktijk

Samen met de snelle scherpstelling en de breedte van het gezichtsveld is de XP 8×42 bijzonder in zijn soort. De verrekijker is scherp te stellen op zeer nabije objecten, tot ca. 1,2 meter! Erg handig voor bijvoorbeeld het inzoomen op vlinders, libellen en andere insecten.

Eden XP 8×42

De Eden XP 8×42 in de praktijk: een dagje vogelen in het getijdengebied De Kwade Hoek

Op de Eden XP 8×42 staan – zoals op de meeste verrekijkers – twee getallen. Het eerste getal is de vergroting, en het tweede getal is het objectief. Dit betreft de diameter van de twee lenzen aan de voorkant van de verrekijker. De 8×42 op de Eden verrekijker betekent dat het beeld 8 keer wordt vergroot en de diameter 42 millimeter (4,2 centimeter) bedraagt.

Eden-XP-8x42-bediening

De snelheid en het gemak van scherp stellen is ontzettend goed.

Samen met de vergroting is het objectief een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten als je zelf een verrekijker koopt. Hoe groter de diameter is, hoe meer (dag)licht er binnenvalt. Het beeld zal dus helderder zijn en je ziet meer details. Dat is vooral handig als je wilde dieren wilt zien bij weinig licht, als je bijvoorbeeld in de schemering een safari maakt of in het halfdonker gaat vogelen. Door de 90% lichtdoorlaatbaarheid heb je beter zicht in donkere omstandigheden en door een speciale coating van de lenzen worden de kleuren extreem helder weergegeven

verrekijker Eden XP knifeandtools

De oogafstand van 18mm en de ‘twist-up’ oogkappen maken deze kijker erg geschikt voor brildragers. Het beeld van de Eden XP is echt extreem helder, kleurecht en scherp. De randscherpte is uitstekend te noemen. De beeldvervorming aan de rand (de zogenaamde ‘tonvorming’) is minimaal.

Eindoordeel Eden XP 8×42

De Eden 8 x 42 XP is een top verrekijker. Het beeld is zeer helder en wordt niet verkleurd door de lenzen. Het komt dan ook heel natuurlijk over. De scherpstelling is snel en makkelijk en onze brildragende vogelaars konden eenvoudig de oogkappen met aanpassen om hem geschikt te maken voor gebruik met bril.

De kijker ligt prettig in de hand en is goed stil te houden.De dioptrie instelling (correctie van de afwijking tussen het ene en het andere oog) werkt prima.

Een ander voordeel van de Eden XP 8×42 verrekijker is dat hij tijdens de fabricage met stikstof is gevuld. Dit moet ervoor zorgen dat de kijker te gebruiken is tot temperaturen van -20 °C zonder dat er condensvorming ontstaat. Wij hebben de verrekijker uitvoerig getest, maar nog niet met deze temperaturen. Dit zal de tijd dan ook moeten uitwijzen.

verrekijker review

De lenzen en prisma’s van de Eden XP 8×42 zijn zorgvuldig uitgelijnd. Dit merk je aan het feit dat je heel ontspannen door de kijker kunt kijken.

Zowel optisch als mechanisch een erg fijne kijker. De draaiknoppen en scharnieren bewegen soepel. De Eden XP 8×42 is een veelzijdige verrekijker die voor veel doelen te gebruiken is. Voor het observeren van vogels, natuur, astronomie (uitstekende lichtdoorlating), maar ook voor alledaags gebruik. Voor de prijs van € 289,- (en een flink stuk daarboven) is momenteel geen betere verrekijker te krijgen. De Eden XP serie wordt in Nederland alleen verkocht door Knivesandtools en het bedrijf geeft 25 jaar garantie op de kijker. Daarmee mag het bedrijf zich scharen in de rij van Zeiss, Leica en Swarovski.

knivesandtools eden xp

Aanschaffen van een Eden XP 8×42

De Eden verrekijkers zijn in Nederland verkrijgbaar via www.knivesandtools.nl. Alvast heel veel plezier met deze fantastische verrekijker!

knivesandtools

Eden

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>