De smaak van Letland

Er zijn van die landjes waarvan je wéét dat ze er zijn, maar die misschien niet even gemakkelijk op de kaart aangewezen kunnen worden. De Baltische staten zijn daar een typisch voorbeeld van, want...hoe zat die volgorde ook alweer. Het kleine maar fijne Letland - de middelste van de drie - weet zich inmiddels goed ‘in the picture’ te spelen met haar prachtige natuur, gezellige hoofdstad en heerlijke keuken! En leuk detail: je kunt onderaan dit artikel het recept vinden van een overheerlijk Lets dessert!

Stad vol contrasten

De hoofdstad van Letland is Riga, een oude hanzestad met een geweldig pittoresk centrum. Al wandelend door het oude centrum verwelkomt het rijke palet aan pasteltinten en de art-nouveau-achtige architectuur je direct. Nauwe steegjes wisselen gezellige pleinen vol terrasjes af en dit maakt dat je je direct thuis voelt in dit kleine stadje. De omvang van het centrum is beperkt, wat het goed beloopbaar maakt. Bovendien kun je zo perfect alle heerlijke koffietentjes met Konditorei-waardige baksels proberen!

Bakkerijtjes in Riga waar je de smaak van Letland proeft

In het oude centrum zul je ruim voldoende bakkerijtjes vinden om je trek te stillen

Met de gunstige ligging aan het water en bij de Baltische Zee, is Riga een hotspot voor cruiseschepen en in de loop van de ochtend stromen de pleinen dan ook vol reisgroepen met tourguides en vlaggetjes. Je kunt hier echter prima omheen manoeuvreren door juist in de ochtend de ‘nieuwe’ kant van de stad te bezoeken, waar de (Russisch) Orthodoxe kerken je tegemoet glimmen en de winkelstraten ruim opgezet zijn en wat een grote tegenstrijdig vormt met het kleurrijke historische centrum.

Oude Sovjetinvloeden zijn nog ruimschoots terug te vinden, zoals in het James Bond-scene waardige Akademiegebouw en het verkennen van deze panden is een intrigerende reis door de geschiedenis. In de loop van de middag verdwijnen de cruisetoeristen weer als sneeuw voor de zon en heb je de straten van Riga weer bijna voor je alleen; perfect om de gastronomische hotspots uit te gaan proberen dus!

orthodoxe kerk riga

Het ‘nieuwe’ centrum barst van dit soort imponerende kerken

Eten in Riga

Op zoek naar restaurants zul je al snel de bekende ‘krogs’ tegenkomen. Deze zijn vergelijkbaar met onze kroegen en hier serveren ze stevige, degelijke maaltijden met goede hoeveelheden bier. Het kan geen kwaad om van vlees en aardappelen te houden als je hier gaat eten, maar het vult de hongerige maag zeer goed na een dagje struinen door de stad.

Letland is zich de afgelopen jaren echter ook gaan ontwikkelen als foodie-bestemming. Kenmerk van de Letse keuken is dat ze koken naar het seizoen met met natuurlijke producten. Dit dwingt de chefs tot enige creativiteit en aanpassingsvermogen, maar dat lukt ze dan ook bijzonder goed. Simpele doch verse producten, met liefde bereid, maken dat je zelden zo zult genieten van doodnormale aardappelen of zo zult smullen van een op het oog gewoon aardbeiendessert!

De markt op

Het leukste is misschien nog wel dat je zelf op dezelfde plekken je inkopen kunt doen als de topchefs het ook doen. Net naast het oude centrum van Riga staan namelijk enkele gigantische markthallen. Ooit dienden deze als Zeppelinhangars, wat de omvang enigszins kan verklaren, maar nu doen de Letten hier hun dagelijkse boodschappen. Kakelverse producten stralen je tegemoet en het wordt vanzelf duidelijk waarom de Letse chefs niet veel meer nodig hebben dan dit om hun gerechten te bereiden.

Markthallen Riga

De indrukwekkende markthallen van Riga

Proef Letland

De maand juni staat in Nederland in het teken van de Letse dagen. Verspreid door Nederland kun je verscheidene typisch Letse producten kopen om kennis te maken met de verrassende smaak die Letland te bieden heeft. Nieuwsgierig geworden? Letse topkok Dzintars Kristovskis maakte in samenwerking met Nederlandse chef en fooddesigner Maurits van der Vooren een overheerlijk Lets menu voor de kick-off van de Letse dagen. Van het verrukkelijke dessert hebben ze het recept prijsgegeven; de hoogste tijd dus om die Letse smaak in jezelf los te laten en er thuis mee aan de slag te gaan!

Recept: Lets dessert met aardbei, rabarber en dragon

Stap 1: Rabarberijs
– 30 g water
– 65 gr suiker
– 12 gr invertsuiker
– 250 gr rabarberpuree
Meng alle ingrediënten door elkaar en stop het in een ijsmachine.

Stap 2: Rabarbercompote
– 200 gr aardbeien
– 50 gr suiker
– 1 vanilleboon
– 1000 gr rabarber
Maak de rabarber schoon en doe het in een vacuümzak, meng de rest van de ingrediënten en doe dat ook in de zak. Sluit de
zak met een vacuümmachine en zet het 30 minuten in een stoomoven op 70 graden. Als het klaar is leg je het op ijs.

Stap 3: Kalkmerengue
– 100 gr eiwit
– 200 gr suiker
– 100 gr poedersuiker
– 20 gr zetmeel
-5 gr limoenschil
Pak een schaal en mix eiwit en suiker au bain-marie tot een temperatuur van 50 graden. Haal van het vuur en klop het tot
er zachte pieken ontstaan. Voeg het gezeefde zetmeel en de poedersuiker voorzichtig toe aan het mengsel. Maak er pieken
van, bestrooi met limoenschil en plaats het 45 minuten in de oven op 90 graden.

Stap 4: Espuma van yoghurt
-100gr yoghurt
-100 gr melk
– 30 g kristalsuiker
– 80 gr hooi (ja echt, hooi!)
– 10 gr cortina
Meng de melk met het hooi en laat het gedurende 45 minuten tot 80 ° C induceren. Zeef het. Meng het daarna met de
suiker en laat het 10 minuten koud worden. Meng het vervolgens met de yoghurt en de cortina. Doe het in een chiffon.

Stap 5: Aardbei
– 300 gr aardbeien
– 30 gr witte balsamico
Snijd de aardbeien en meng het met de balsamico.

Stap 6: Gel van aardbei en dragon
– 250 gr aardbeien
– 35 gr suiker
– 3 gr agar
– 6 soorten dragon
Kook de aardbeien, agar en suiker tot het kookpunt gedurende 3 minuten en zet het 30 minuten in de koelkast. Nadat je
het uit de koelkast hebt gehaald, doe je het in een mixer en voeg je de dragon toe. Zeef het en stop het in een spuitzak.

Stap 7: Aardbeien crème
-350 gr aardbeien
– 50 gr poedersuiker
– 4 blaadjes gelatine
– 300 gr crème
– 20 gr limoensap
– 25 gr aardbeienlikeur
Meng de aardbeien met het poedersuiker en giet de 4 blaadjes gelatine in koud water. Meng de room in een mixer, niet te
stijf. Maak het limoensap warm en los de gelatine in het limoensap op en voeg dan de likeur toe. Meng alles samen zonder
de room. Voeg in gedeeltes de room toe.

Stap 8: Het dessert plateren
Doe eerst de compote van rabarber in een glas, vervolgens de aardbeien en de aardbeiencrème, dan de gel van aardbei en
dragon, voeg het ijs van rabarber en de espuma toe en maak het af met wat bloemen.

ENJOY!

lets dessert rabarber aardbei dragon

Haal de Letse smaak nu zelf in huis door dit overheerlijke dessert

 

Brigitte
Laatste berichten van Brigitte (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>