Trend: Connect with Locals

Trendwatchers zien een nieuwe tendens in wat mensen verlangen van reizen. Ook jij hebt hier al van gehoord. Mensen reizen niet meer omdat ze op het strand willen liggen in een hotel met een voorgekauwd programma. Reizigers willen ervaren. Dingen zien, voelen, leren. Iets uit een vreemde cultuur halen dat ze mee naar huis kunnen nemen.

Reistrend: Connect with Locals

Trendwatcher bureau Cherry Picker benoemt die trend als ‘connect with locals’. Tessa aan de Stegge legt uit wat dit betekent: “De definitie van deze trend is een drang naar contact met de lokale bewoners. Persoonlijk contact, menselijk contact. Reizigers willen een lokale gids, die vaak veel meer te vertellen heeft over zijn land dan eender welke andere gids. Bovendien ben je er als reiziger op deze manier zeker van dat wat je betaalt ook werkelijk bij de plaatselijke bevolking terecht komt.”

Deze ‘locals’ zijn doorgaans mensen zoals jij en ik. Mensen die hun hele leven in hun stad, dorp of land hebben gewoond en er daarom erg veel over te vertellen hebben. Ze kennen de plekjes die niet in de toeristische gidsen staan, ze weten waar het goed is.


Wie graag wat dieper in hun leven duikt, kan opteren om bij locals te logeren. Je logeert in hun huizen en eet wat zij eten. Er is geen betere manier om je in een cultuur te verdiepen. Op deze manier ‘voel’ je hun leven echt. Daarnaast krijg je op deze manier ook vaak de kans om deel te nemen aan specifieke activiteiten, zoals lokale sporten, ambachten, wellness en zelfs religie.

Vooral jonge mensen voelen de drang om te reizen ter verrijking. Zij willen beleven en delen hun ervaringen gemakkelijk op sociale media of met hun vrienden. Dit zorgt ervoor dat mensen beseffen dat deze trend best haalbaar is. Van het pad afwijken was nog nooit zo gemakkelijk. Bovendien is deze manier van reizen duurzaam en sociaal. Het is dus veilig om te zeggen dat deze nieuwe manier van reizen nog lang zal bestaan.

Reistrend: Connect with Locals

Foto door Karlijn Meulman

Connect with Locals: mijn persoonlijke ervaring

Wat Tessa vertelt klinkt mij bekend in de oren. In de tijd dat ik met mijn rugzak Ierland rondreisde, gebeurde het wel eens dat ik bij mensen thuis logeerde. Uit noodzaak toen mijn tent stuk ging of gewoon uit gezelligheid, omdat de mensen die ik ontmoette mij een bed aanboden. De meest memorabele verhalen stammen uit zo’n ontmoetingen. Er was die dag dat ik een lokale match Gaelic Football zag en de spelregels leerde (alles is toegestaan behalve kussen). Of de dag een man genaamd Naill me meenam naar het meer Dan, een meer dat toeristen doorgaans maar vanuit de verte zien. Of wat dacht je van een avondje pintelieren met jonge Ieren, een karaoke machine en vuurwerk?

Locals ontmoeten geeft je werkelijk de meest bijzondere ervaringen. Dus wijk van het pad af en ontmoet locals. Verrijk je leven.

Laatste berichten van Lotte (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>