Tornado Alley

Tornado's komen overal in de wereld voor, van Vietnam tot Rusland en van Zuid-Afrika tot Dubai, maar ze komen het meest in de Verenigde Staten voor. Al is er geen land immuun voor tornado's, er is één gebied dat meer wordt getroffen door tornado's dan welk gebied dan ook: Tornado Alley.

Tornado’s komen overal in de wereld voor, van Vietnam tot Rusland en van Zuid-Afrika tot Dubai, maar ze komen het meest in de Verenigde Staten voor. Al is er geen land immuun voor tornado’s, er is één gebied dat meer wordt getroffen door tornado’s dan welk gebied dan ook: Tornado Alley.

In Nederland en België komen ook af en toe tornado’s voor. Uit onderzoek blijkt dat er in Nederland naar schatting 35 tornado’s per jaar voorkomen. Tornado’s komen echter veel vaker in het centrale deel van de Verenigde Staten voor; gemiddeld zo’n duizend per jaar.

Het gebied dat wel Tornado Alley genoemd wordt, van West-Texas tot North-Dakota, heeft er het meest mee te maken, voornamelijk in de maanden april, mei en juni. Het gebied is maar liefst 1.600 kilometer lang en bijna 1.000 kilometer breed. Omdat het geen officieel gebied is, willen er nog weleens staten aan worden toegevoegd of worden weggelaten. Het is in ieder geval zeker dat grote stukken van Texas, Kansas en Nebraska deel uitmaken van Tornado Alley. De staat die in Amerika het meest wordt getroffen van alle is Texas, gemiddeld zo’n 110 keer per jaar.


Het ontstaan van tornado’s
De reden dat er zoveel tornado’s in dit gebied voorkomen is omdat de omstandigheden voor het ontstaan van tornado’s ideaal zijn. Het terrein is relatief vlak, waardoor warme vochtige lucht vanuit de Golf van Mexico in aanraking komt met de koudere droge lucht die naar het zuiden gaat vanuit Canada. Stormen die zich boven de Rocky Mountains ontwikkelen en zich richting oosten verplaatsen, zorgen dan ook nog eens voor een extra vonk.

Dit jaar is er een grote aanvoer van nieuwe stormgebieden door het weerfenomeen La Niña, het zusje van El Niño. Dat fenomeen zorgt er om de paar jaar voor dat er zich meer stormen ontwikkelen en verplaatsen van de Rocky Mountains naar de tornadogebieden in het oosten van Verenigde Staten. In 1997 en 2002 zorgde El Niño voor zware regenval, aardverschuivingen en modderlawines in bijvoorbeeld de Andes, maar ook voor droogte en grote bosbranden in onder meer Australië en Indonesië. In totaal zijn in 2002 41 landen getroffen door overstromingen en 22 door droogte. Overigens heeft El Niño ook positieve effecten. Zo komen er dan minder orkanen voor boven de Atlantische Oceaan en het Caribisch gebied en is de winter minder streng in het noorden van de Verenigde Staten. La Niña doet het tegenovergestelde (denk maar aan de regen en overstromingen eerder dit jaar in Australië) en hierdoor is er veel kans op het ontstaan van tornado’s.

Tornado uitbraken
In 1925 eiste de ‘Tri-State Tornado’ ongeveer zevenhonderd levens in de staten Missouri, Illinois en Indiana. In 1953 viel er een recordaantal doden (519 slachtoffers) tijdens het tornadoseizoen. In 1974 werden er in 16 uur tijd 148 tornado’s gemeten in drie verschillende staten. In die twee dagen kwamen er 330 mensen om het leven.

Extreem tornadoseizoen
Dit jaar is het tornadoseizoen wel heel extreem in het zuiden en middenwesten van de Verenigde Staten. Het totale dodental door de tornado’s dit jaar nadert de 500. Gevreesd wordt dat dit tornadoseizoen het recordaantal doden van 1953 zal breken.

In totaal werden vorige week zondag 46 tornado’s gemeld in zeven staten, waarvan die in Joplin met afstand de dodelijkste was, daar alleen al vielen 125 doden. Een paar weken geleden zaaide ook al een serie wervelstormen dood en verderf in een groot gebied in het zuiden van de Verenigde Staten. Toen vonden ruim 350 mensen de dood. Zoals zo vaak bij tornado’s werden de inwoners van Joplin compleet overrompeld door het natuurgeweld. Slechts twintig minuten van tevoren werden zij gewaarschuwd, wat bij dit soort stormen niet uitzonderlijk is. Voor velen was dat te laat om nog een goed heenkomen te zoeken.

Het is vaak mogelijk gebieden waarin tornado’s gaan voorkomen een aantal dagen tot uren van tevoren aan te wijzen. De exacte plaats en het exacte tijdstip zijn echter heel onvoorspelbaar.

De natuurramp in Joplin (een stadje met 50.000 inwoners) is de dodelijkste tornado in de VS in ruim een halve eeuw tijd. Door het natuurgeweld zijn ook vele honderden mensen gewond geraakt. Woonhuizen, kerken en een ziekenhuis raakten beschadigd, zo meldden plaatselijke media. Mensen raakten bekneld onder het puin van hun huis of in vernielde auto’s. De ravage is enorm. ‘Alsof er bombardementen zijn geweest,’ reageert een bewoonster.

De enorme kracht van de tornado’s blijkt ook uit het verhaal van Linda Summitt uit Knoxville, in de staat Tennessee. Zij vond in haar voortuin een reclamebord van een bedrijf dat gevestigd is in Ringgold, een plaats 134 kilometer verderop in de staat Georgia.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>