Rheinterrassenweg Great Wine Capital

Op 27 april 2014 wordt het nieuwe wijnwandelpad van Rheinhessen geopend. Deze ‘Rheinterrassenweg’ van 60 km voert van Mainz naar Worms, langs de Rijnvallei. Wandel door uitgestrekte wijngaarden in het grootste wijngebied van Duitsland en geniet van een heerlijk wijntje en prachtige vergezichten.

wein-mainz

Op 27 april 2014 wordt het nieuwe wijnwandelpad van Rheinhessen geopend. Deze ‘Rheinterrassenweg’ van 60 km voert van Mainz naar Worms, langs de Rijnvallei. Wandel door uitgestrekte wijngaarden in het grootste wijngebied van Duitsland en geniet van een heerlijk wijntje en prachtige vergezichten.

De route van het nieuwe wijnwandelpad loopt langs idyllische wijndorpjes en historische steden. Zo kun je op sportieve wijze kennismaken met de boeiende wijncultuur van deze streek. De Rheinterrassenweg tussen wijnhoofdstad Mainz en de middeleeuwse stad Worms vind je op drie, drieëneenhalf uur rijden van Nederland, zo’n 50 kilometer voor Frankfurt am Main.

EtappenüberblickRheinterrassenweg
De route is ingedeeld in zes etappes van circa tien kilometer. Je kunt op de route zelf overnachten, bij een van de vele wijnboeren of pensions. De wijnboeren in Rheinhessen ontvangen je graag en laten je met alle plezier de interessante wereld van de wijnbouw zien. Het is ook mogelijk om een vijfsterrenhotel in de binnenstad van Mainz te boeken. Of een gezellig pension in een van de dorpjes. Informatie hierover vind je op Mainz-Rheinhessen.nl.

Het is ook mogelijk om met de trein te pendelen vanuit Mainz of Worms. Aan de Rheinterrassenweg liggen zeven extra wandelingen naar een bijzondere bezienswaardigheid, zoals Schloss Schwabsburg, Königstuhl, Vulkanschlot en de Glockenberghütte.

Mainz-Rheinhessen: Great Wine Capital
Het hoofdthema is wijn. De nieuwe generatie wijnboeren in Rheinhessen hebben de wijn een enorme kwaliteitsimpuls gegeven. Met liefde voor het vak en de wijn. De druiven worden steeds vaker handmatig geoogst in plaats van machinaal. Het land wordt biologisch bewerkt. Zo vind je onderweg de kwaliteitsriesling van Nierstein, die wordt verbouwd op de Roter Hang, beroemd vanwege de bodem van rode leisteen.

Riesling

Vroeger was 90% van de wijn uit Rheinhessen zoet, nu nog maar 20%. Dat zegt veel over de keuzes die de moderne wijnboeren hebben gemaakt. Ze gaan voor topkwaliteit. In het gebied groeien enorm veel witte druivenrassen zoals Riesling, Silvaner, Weissburgunder, Grauburgunder, Kerner, Scheurebe, Siegerrebe, Huxelrebe, Bacchus en Müller-Thurgau. Ook rood is volop aanwezig: Spätburgunder, Sankt Laurent, Dornfelder, Portugieser, Cabernet Dorsa en Merlot. Mainz-Rheinhessen is niet voor niets de Great Wine Capital of the World.

De streek is een ideale vakantiebestemming voor wandelaars en fietsers. Zo heeft Rheinhessen meer dan 500 km goed aangegeven fietsroutes. In Mainz, de geboorteplaats van Johannes Gutenberg, start de nieuwe wandelroute. Vergeet in deze stad niet het Gutenberg Museum te bezoeken met originele bijbels uit de 15e Eeuw. Of St. Stephan, de kerk met de beroemde Chagall ramen. In het hart van de oude stad met zijn pittoreske straatjes en gezellige wijnbars breng je ook een bezoek aan de duizend jaar oude kathedraal van St. Martin.

kirschgarten-mainz

Wijnkelder Mainz

Rheinhessen Blick vom Wißberg

Martijn

Digital Storyteller, Off-The-Beaten-Path Traveller & Adventure-seeker never far from a camera, bacardi and coffee. Let's cheers and see the world!

Latest posts by Martijn (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>