Verbod op Valentijnsartikelen

Novum/AP, 2 januari 2011: Jongeren in Iran nemen in toenemende mate westerse tradities over, zo ook de viering van Valentijnsdag op 14 februari. Ze sturen kaarten of geven elkaar presentjes. Om het zorgelijke westerse gedrag in te perken hebben de Iraanse beleidsmakers besloten Valentijnsdag uit het straatbeeld te weren.

Novum/AP, 2 januari 2011: Jongeren in Iran nemen in toenemende mate westerse tradities over, zo ook de viering van Valentijnsdag op 14 februari. Ze sturen kaarten of geven elkaar presentjes. Om het zorgelijke westerse gedrag in te perken hebben de Iraanse beleidsmakers besloten Valentijnsdag uit het straatbeeld te weren.

De Iraanse regering heeft bepaald dat kaarten, cadeautjes, teddyberen en andere artikelen die horen bij Valentijnsdag verboden zijn. Dat meldde het Iraanse persbureau ILNA zondag. ‘Het bedrukken en produceren van goederen, waaronder posters, dozen en kaarten met hartjes, halve hartjes en rode rozen, en alle andere activiteiten in relatie tot Valentijsdag zijn verboden,’ aldus de instructie van de autoriteiten. Wie de regels schendt, kan een juridische procedure tegemoet zien.

De nieuwe regel is het gevolg van een toenemende populariteit van de westerse feestdag in het Midden-Oosten. Winkeliers in Iran mogen de komende weken geen spullen verkopen voor Valentijnsdag. De winkeliers werd opgedragen kaarten en cadeaus met hartjes en rozen, rode bloemen, hartvormige producten of cadeautjes die ingepakt zijn met rood papier weg te doen. In een oproep in de Saudische kranten waarschuwde de politie dat wie zich niet aan het verbod houdt, gestraft wordt. Op wat voor straffen de winkeliers kunnen rekenen werd niet bekendgemaakt.

valentijnsdagIran en Saudi-Arabie verbieden Valentijnsdag
Teheran is tegen elke vorm van westerse invloed. Desondanks vieren steeds meer Iraanse jongeren op 14 februari Valentijnsdag. De laatste jaren zien de winkelstraten in Teheran er in de periode naar Valentijn toe dan ook romantisch uit. Normaal gesproken zijn roodgekleurde of hartvormige producten legaal, maar als 14 februari nadert, worden de cadeautjes sinds kort als verboden waar gezien. Veel Saudi’s die toch Valentijnsdag willen vieren, kopen hun geschenken dan ook weken van tevoren.

Ook Saudi-Arabië, dat een strenge stroming binnen de islam aanhangt, verbiedt de viering van westerse feestdagen. Vorig jaar al openden leden van de gevreesde religieuze politie van Saudi-Arabië in het hele land de aanval op winkels die artikelen verkopen die zinspelen op Valentijnsdag. Saudi-Arabië en Iran doen hiermee een poging de verspreiding van de westerse cultuur tegen te gaan.

Andere Arabische landen, zoals Egypte en Dubai, gaan heel anders om met Valentijnsdag. De feestdag wordt daar uitbundig gevierd. Grote steden worden versierd met rode harten en linten en veel hotels en restaurants bieden speciale valentijnsarrangementen aan.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>