Heb je zin om de zomer in de bergen te vieren? Wil je genieten van frisse lucht, kleurrijke bloemenweiden en hoge besneeuwde bergtoppen? Denk dan aan de Belleville-vallei in de schitterende Franse Alpen.

De bekende én verborgen valleien van Val Thorens lenen zich uitstekend voor allerlei outdooractiviteiten in de natuur. Van de bloemrijke weilanden op 1.200 meter tot de altijd besneeuwde toppen op 3.200 meter, van de meren van Les Menuires tot authentieke bergdorpjes. Er zijn genoeg activiteiten om het schitterende landschap volledig in je op te nemen. Te midden van de reusachtige bergtoppen en gletsjers, de rust en stilte, de flora en fauna, en genietend van de vele streekproducten ben je binnen no time helemaal ‘zen’.

Tot rust komen in de Belleville-vallei

De bergen zijn een bijzonder gezonde omgeving. Actief bezig zijn in de natuur zorgt voor vermindering van stress. En het doorbrengen van je vakantie in de bergen zorgt ervoor dat je tot ontspanning kunt komen. Bovendien is het een inspiratiebron om in de buitenlucht te bewegen.

Het groene berglandschap van de Belleville-vallei nodigt je uit om mooie wandelingen te maken met prachtige vergezichten. Maar je kunt ook denken aan een te gekke gletsjerwandeling. Een wandeling waar je kennis maakt met de bergsport. En laat je zeker verleiden tot een afdaling met de mountainbike over de verschillende uitdagende bergpaadjes. Ga op ontdekkingsreis in de berglandschappen en ontspan je rondom de bergmeren. De Vallei van Belleville biedt veel mogelijkheden om volop van de zomervakantie te genieten in de bergen.

Hiken over de bergkammen van de Encombres-Vallei

Hiken over de bergkammen van de Encombres-Vallei

De gletjserwandeling vanuit Val Thorens is een ideale manier om kennis te maken met bergbeklimmen

De gletjserwandeling vanuit Val Thorens is een ideale manier om kennis te maken met bergbeklimmen

Ontspannen en genieten van de Belleville-vallei vanuit het hotel Le Hameau du Kashmir

Ontspannen en genieten van de Belleville-vallei vanuit het hotel Le Hameau du Kashmir

De verborgen valleien van Val Thorens

De Belleville-vallei is beter bekend als Les Trois Vallées. Maar, zoals de naam van het gebied al verraadt, bestaat het gebied van de Trois Vallées uit drie valleien. Vallée des Belleville, Vallée de Méribel en Vallée de Courchevel. In de eerste plaats is de Belleville-vallei natuurlijk een beroemd skigebied in de Franse regio Savoie. Aanvankelijk kenden wij het gebied alleen maar van de wintersport, wat overigens ook meer dan de moeite waard is. Les Menuires is het moderne dorp net boven het gezellige dorp Saint-Martin-de-Belleville. En net onder het wereldberoemde skidorp Val Thorens. Maar wist je dat de Belleville-vallei ook in de zomer bruist van leuke en uitdagende outdooractiviteiten? We hebben geweldig genoten van de ongerepte natuur en het buitenleven. Maar ook van de stilte en de uitstekende condities van het gebied. De natuur is hier de basis om tot rust te komen.

Hier in de Vallée des Belleville kun je je auto bij aankomst parkeren en deze de hele vakantie laten staan. Dus ga te voet, op de fiets of op de elektrische mountainbike. Pak de skilift of gratis pendeldienst die Saint-Martin-de Belleville, Les Menuires en Val Thorens met elkaar verbindt. Daarmee laat de Vallée zich heel goed ontdekken!

Het gezellig en authentieke plaatsje Saint-Martin-de-Belleville

Het gezellig en authentieke plaatsje Saint-Martin-de-Belleville

Maar behalve de bekende drie valleien, wordt het gebied omsloten door talloze minder bekende valleien. Hier kun je de bergtoppen bewonderen met zicht op de Mont Blanc. Afkoelen in het het prachtige Lac du Lou of het bergmeer Lac des Grenouilles. Weer naar beneden om de verborgen Vallée de Deux-Nants en Vallée des Encombres te verkennen. Samen genieten van traditionele producten. De rust van de Vallée du Doron ervaren met zijn bergstromen.

De indrukwekkende bergen in de Vallée des Encombres

De Belleville-vallei kenmerkt zich door de vele bergweiden, gezellige kleine dorpen, alpenhutten en boerderijen. Daar is Saint-Martin-de-Belleville een van die oude gezellige kleine dorpen. Het ligt op een hoogte van 1450 meter, aan de voet van de Encombres vallei. Bovendien heeft het een ouderwetse dorpskern. En dat is vrij uniek in de Vallei van Belleville. De traditionele boerderijen zijn omgebouwd tot gezellige chalets en veel stallen met houten balken zijn omgebouwd tot restaurants. Wanneer je wandelt door de smalle straatjes, dan ervaar je hoe het leven daar vroeger is geweest.

De traditionele boerderijen in Saint Martin de Belleville zijn omgebouwd tot gezellige chalets en veel stallen met houten balken zijn omgebouwd tot restaurants

De traditionele boerderijen zijn omgebouwd tot gezellige chalets of restaurant

De Vallei van les Encombres is niet zo bekend bij het grote publiek. Maar is meer dan een bezoek waard. Je kunt vanuit Saint-Martin-de-Belleville met een gids via het gidsenbureau starten met een geweldige hike naar de berghut Gittamelon. Intussen wandel je naar het gelijknamige bergdorpje op 1.700 meter hoogte. Midden in het hart van de vallei des Encombres. Daar is een familiechalet omgebouwd tot berghut. Echter is het een van de laatste particuliere berghutten in de Alpen. In tegenstelling tot de andere valleien heeft deze vallei niet de beschikking over elektriciteit. Daarom gebruiken ze zonnepanelen om toch gebruik van elektriciteit te kunnen maken. Deze berghut is de maanden juli en augustus geopend.

De berghut Gittamelon midden in het hart van de vallei Encombres

De berghut Gittamelon midden in het hart van de vallei Encombres

Schitterende vergezichten in de Encombres-Vallei

Je wandelt door een prachtig natuurgebied, langs het riviertje Torrent des Encombres. Door kleine bergdorpjes, langs typische berghutjes en weiden waar je grazende kuddes tegenkomt. Op grote hoogte hebben we genoten van de natuur en de verborgen pareltjes van de vallei.

Prachtig vergezicht op de Mont Blanc vanuit de Encombres vallei

Prachtig vergezicht op de Mont Blanc vanuit de Encombres vallei

Schitterende natuur in de vallei des Encombres

Schitterende natuur in de vallei des Encombres

Als je de top van de Col des Encombres op 2.325 meter bereikt, dan zie je werkelijk een indrukwekkend panoramisch uitzicht op het Écrins-massief en de hoge toppen van de Vanoise.

Op de top van de Col des Encombres op 2.325 metervind je werkelijk een indrukwekkend panoramisch uitzicht op het Écrins-massief en de hoge toppen van de Vanoise

Op de top van de Col des Encombres op 2.325 metervind je werkelijk een indrukwekkend panoramisch uitzicht op het Écrins-massief en de hoge toppen van de Vanoise

Indrukwekkend panoramisch uitzicht op het Écrins-massief en de hoge toppen van de Vanoise

Indrukwekkend panoramisch uitzicht op het Écrins-massief en de hoge toppen van de Vanoise

Bedwing de bergen vanuit Les Menuires met de mountainbike

Les Menuires ligt op zo’n 1.850 meter en is daarmee een perfecte uitvalbasis voor verschillende activiteiten. Zo is er voor iedereen het nodige om te genieten. Bijvoorbeeld met de mountainbike, te voet of rustig aan met de skiliften. Daardoor is er van jong tot oud veel te ontdekken en kan je genieten van een heerlijke buitenvakantie. Wij kozen ervoor om met een gids met de e-mountainbike van de hellingen af te suizen en te klimmen. De huur voor de mountainbike en de gids is € 45,- voor 1h30, € 75,- voor ½ dag en €119,- voor een volledige dag.

Met de mountainbike de bergen rondom Les Menuires ontdekken

Met de mountainbike de bergen rondom Les Menuires ontdekken

Samen met een gids ontdekten we de mooiste spots in de bergen rondom Les Menuires. Tijdens het fietsen hadden we wat last van de nodige bewolking. Maar dat mocht de pret niet drukken. In de bergen is niets zo veranderlijk als het weer. Daardoor is het slim om altijd verschillende laagjes kleding bij je te hebben. Zodoende kan je je goed kleden tegen de wind en eventueel de regen.

Prachtige vergezichten vanuit Les Menuires

Prachtige vergezichten vanuit Les Menuires

Gastronomisch eten

Vergeet in Les Menuires niet met de skilift naar boven te gaan naar Roc Seven. Het bergrestaurant ligt op 2.300 meter en is gemakkelijk met de skilift te bereiken. Met de bedoeling om na de inspanning van het fietsen gezellig te eten. Je moet daarbij denken aan een gezellig ingericht Italiaans restaurant met een goede vibe. Daarbij hebben de kleuren van het interieur veel weg van de omliggende natuur en de bergbossen. Kortom; Italiaans, gastvrij en feestelijk zijn de drie kernwoorden van het nieuwe restaurant. Wij hebben er na de mountainbiketocht heerlijk een gezellig gegeten. En het personeel slaagt er goed in om je verblijf aangenaam te maken.

Heerlijk gegeten bij het gezellige bergrestaurant ROC SEVEN

Heerlijk gegeten bij het gezellige bergrestaurant Roc Seven

Til je vakantie naar nog grotere hoogte en doe de gletsjerwandeling

Door de hoge ligging van Val Thorens is Val Thorens het hoogste skidorp van Europa. Want het ligt op 2.300 meter hoogte in een kom aan het einde van de Belleville-vallei. De zuivere lucht komt je tegemoet. En de bergkammen zorgen voor adembenemende vergezichten.

Uitzicht op Val Thorens vanaf de Morene berg

Uitzicht op Val Thorens vanaf de Morene berg

We krijgen geen genoeg van het buiten zijn en plannen via het gidsenbureau een nieuw avontuur. Daarom boekten we een gletsjerwandeling om kennis te maken met het bergbeklimmen. De tocht is geschikt voor beginners. En de ervaren berggidsen leren je de benodigde materialen te gebruiken. Hoe je de stijgijzers moet onderbinden. Hoe je aan een touw moet lopen. En hoe je de ijsbijl moet gebruiken.

Na een korte wandeling naar de voet van de Morene berg op 2.750 meter hoogte volgt de beklimming, waardoor het volgende avontuur echt kan gaan beginnen. We beklimmen de Col de Thorens. Met de bedoeling om de top van 3.105 meter hoogte te bereiken. Onderweg komen we uitdagende hindernissen tegen, waardoor het echt heel gaaf is om op deze manier kennis te maken met het bergbeklimmen. Zo is het een leuke uitdaging om via het eeuwige ijs naar de top te wandelen. De prijs voor een gids is € 52,- per persoon voor een halve dag.

Met gebruik van de stijgijzers en de ijsbijl beklimmen we de gletsjer van Val Thorens

Met gebruik van de stijgijzers en de ijsbijl beklimmen we de gletsjer van Val Thorens

De uitdagingen tijdens de beklimming van de gletsjer in Val Thorens

De uitdagingen tijdens de beklimming van de gletsjer in Val Thorens

Lokaal eten in de bergen bij Chez Pépé Nicolas

Dat je in de bergen veel calorieën verbrand is vaak wel duidelijk. Je bent de hele dag op pad en het stijgen en dalen gaat niet zonder toevoer van energie. De verbrande calorieën moeten goed aangevuld worden. Je kunt wel duizenden calorieën meer verbranden dan een dag waarop je gewoon op de bank ligt. Het is dus belangrijk dat wat je eet voedzaam is, maar vooral lekker!! Het blijft tenslotte vakantie.

Daarom hebben wij een goede tip om te genieten van lekker eten met een nog beter uitzicht vanaf het terras. In de Bellevile-Vallei tussen Les Menuires en Val Thorens staat Chez Pépé Nicolas, een gezellig familierestaurant met lokale producten uit de Savoie streek.

Het is een proeftuin van traditionele producten tijdens een welverdiende lunch, een borrel in de middag of een diner in de avond op het zonnige terras of de sfeervolle huiskamer. Alle gerechten zijn gemaakt van verse lokale producten. Dompel jezelf onder in het hart van het leven in de Alpen. In een uitzonderlijke panorama aan de voet van de Peclet Polset-gletsjer.

Culinair genieten bij restaurant Chez Pépé Nicolas

Culinair genieten bij restaurant Chez Pépé Nicolas

Zelfvoorzienende boerderij

Chez Pépé Nicolas is het familieverhaal van Nicolas Jay, een bergbeklimmer die in 1957 de berg “La Chasse” verwierf voor de weide van zijn koeien en geiten. Tegenwoordig is Chez Pépé Nicolas een restaurant, een winkel met verse lokale producten, een bloementuin, een cultuurtuin, maar vooral een zelfvoorzienende boerderij in de bergen. Gerund door een team van ervaren herders en een professionele kaasmaker. De producten worden exclusief gehouden en zijn niet zomaar terug te vinden in de supermarkten. Het wordt voornamelijk verkocht aan restaurants. De kaas is overigens perfect voor raclette of fondue. En de raclette raden wij zeker aan.

Ervaren herders begeleiden de geiten van de boerderij Chez Pépé Nicolas

Ervaren herders begeleiden de geiten van de boerderij Chez Pépé Nicolas

De professionele kaasmakerij waar geitrenkaas wordt gemaakt

De professionele kaasmakerij waar geitrenkaas wordt gemaakt

Lac Du Lou, de parel van de Belleville-vallei

Chez Pépé Nicolas is ook een etappe om te wandelen. Vanaf het chalet begint het herders pad en de hike naar Lac du Lou. Het meer ligt op 2.000 meter hoogte, is 18 meter diep en het water is 12 graden. Het meer ligt midden in het natuurgebied tussen Val Thorens en Les Menuires en leent zich perfect voor een ontspannen hike. Het is een route, die geschikt is voor het hele gezin. Als je aankomt bij de berghut van Lac Du Lou, in de ongerepte vallei, kan je genieten van een drankje ne een hapje voordat je weer naar benden gaat. Je zult vooral genieten van de prachtige vergezichten over de Alpen.

De Belleville-vallei – terug naar de natuur

De Belleville-vallei is het verhaal van de kleurrijke bloemenweiden, de groene landschappen, de besneeuwde bergtoppen en de heerlijke lokale producten en gerechten. La Vallée des Belleville biedt vele activiteiten om volop van de zomervakantie in de bergen te genieten. Wij hebben er een aantal activiteiten uitgelicht. Zoals het hiken, het mountainbiken en de gletsjerwandeling. Er is echter nog veel meer te doen en te ontdekken. Denk aan canyoning, raften, freediving in Lac du Lou en paragliden. Maar ook yoga in de natuur, wellness en fitness. Voorop staat dat je terug naar de natuur gaat en kunt genieten van de kalme bergmeren, groene weiden en de prachtige blauwe gletsjers. De vele mogelijkheden zorgen voor een veelzijdige en tegelijkertijd voor een uitdagende bestemming. Wij gaan er zeker nog terug komen om de andere activiteiten verder te ontdekken en weer tot rust te komen in de schitterende natuur van de Belleville-vallei.

Prachtige vergezichten over het Lou meer

Prachtige vergezichten over het Lou meer

Bart
Laatste berichten van Bart (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>