La Véloscénie – fietsen van Parijs naar Mont Saint-Michel

De Véloscénie is een unieke fietsroute in Frankrijk. De route begint bij de Notre-Dame in Parijs om 450 kilometer verder te eindigen bij de magische Mont Saint-Michel aan de Atlantische kust; de Véloscénie is niet voor niets één van de mooiste fietsroutes van Europa!

Fietsen van Parijs naar Mont Saint-Michel

De fietsroute Véloscénie verbindt over 450 kilometer lengte twee belangrijke monumenten uit de rijke geschiedenis van Frankrijk: de helaas onlangs zo zwaar getroffen Notre-Dame en de Mont Saint-Michel. Maar onderweg vind je meer iconen van het Franse erfgoed, waaronder vijf monumenten die staan ingeschreven op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De naam Véloscénie is goed gekozen: een samentrekking van vélo (fiets) en scénie (schilderachtig decor). Het traject loopt over rustieke binnenwegen en voies vertes, de ‘groene wegen’ voor traag verkeer die vaak over voormalige spoorlijnen lopen.

La Véloscénie

De Véloscénie is een spectaculaire route over meer dan 450 km aan fietspaden © David Darrault, La Véloscénie

Dit uitzonderlijke parcours doorkruist het Chevreuse-dal, de heuvels van Perche en Maine, het Loiredal en het karakteristieke Normandische platteland. Een groot deel is vrij vlak, maar er zijn ook etappes met hellingen. De route is geschikt voor alle fietsniveaus en bestaat uit lange delen autovrije fietspaden, de zogenoemde “voies vertes”, die met elkaar verbonden zijn door landweggetjes met weinig verkeer. De vele bijzondere plekken en bezienswaardigheden maken van deze route één van de mooiste fietstochten vanuit Parijs. Kijk voor meer informatie op www.veloscenic.com.

Véloscénie: vertrekken bij de Notre-Dame

Op het plein voor de Notre-Dame – de Place du Parvis-Notre-Dame – is het “point zéro des routes de France“, het “nulpunt van de wegen in Frankrijk” te vinden. Alle afstanden tussen Parijs en andere steden worden vanaf dit punt gemeten. Het plein voor de kathedraal vormt dan ook het vertrekpunt van de Véloscénie.

Le point zéro des routes de France

Le point zéro des routes de France: het nulpunt van de wegen van Frankrijk

Hier langs de oevers van de Seine begint de imposante fietstocht. Je fietst langs het wereldberoemde Hôtel de Ville en het altijd levendige plein, het Louvre, de Tuilerieën, de place de la Concorde en nog veel meer. Ook in het oostelijke deel van Parijs valt er langs de Seine van alles te ontdekken, zoals het park van Bercy met aan de overkant de vier glazen torens van de Bibliothèque Nationale de France. Een werkelijk prachtig begin van jouw Véloscénie!

Seine Parijs

De oevers van de Seine in Parijs staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de fantastische bezienswaardigheden die erlangs liggen.

Fietsen langs Versailles

Nu je toch op de fiets bent is dit de uitgelezen manier om de enorme tuinen van Versailles (de grootste paleistuin van Europa) te ontdekken. Zo mis je niets van het kasteel van Zonnekoning Lodewijk de XIV en pak je de uithoeken van het park mee. De totale oppervlakte van het park, de tuinen en de châteaux de Trianon (Grand Trianon, Petit Trianon en le Hameau de la Reine) van koningin Marie-Antoinette strekt zich uit over 800 hectare. Sinds 1979 staat het kasteel van Versailles met het bijbehorende park ingeschreven op de werelderfgoedlijst van de Unesco.
versailles-parijs

Fiets eerst langs de ‘dorpsmarkt’ van Versailles en koop daar je ingrediënten voor een picknick onder de bomen of in het gras bij het Grand Canal. Wel lekker dat je alles op de fiets mee kunt nemen.

Op naar Chartres

Bij het verlaten van Parijs fiets je al snel het Franse platteland op. Op naar Chartres, zo’n 100 kilometer fietsen vanaf Parijs. Voordat je in Chartres bent is Château de Maintenon beslist een bezoek waard. Château de Maintenon is een indrukwekkend kasteel gelegen in het noordoosten van de regio Eure-et-Loir, aan de oever van de rivier de Eure.

Devant le château de Maintenon - J. Damase - CRT Centre-Val de Loire

Château de Maintenon © J. Damase – CRT Centre-Val de Loire

Hier woonde Madame de Maintenon, vriendin van en later in het geheim getrouwd met Lodewijk XIV, de Zonnekoning, een van de redenen waarom het kasteel er nu nog zo fraai uitziet. Het kasteel ligt aan de rivier de Eure. Laat je hier rondleiden door een gids om de geschiedenis van dit kasteel in de prachtige vertrekken en de weelderige tuin te ontdekken. De avondbezichtiging spant de kroon, want dan word je onthaald door gidsen in 17e-eeuwse kostuums en branden er overal kaarsen. Een belevenis die je terugvoert naar de tijd van Lodewijk XIV!

chateau-de-maintenon

Het houdt niet op met alle fraaie historische gebouwen langs de Véloscénie. Ook de kathedraal Notre-Dame de Chartres is 40 jaar geleden benoemd tot Unesco-werelderfgoed. De kathedraal is in de 18e eeuw gebouwd en is een belangrijke plek voor pelgrims. De kathedraal van Chartres staat imposant op een heuvel. Je kunt hem niet missen als je richting Chartres fietst.

chartres-en-lumieres

En dan is er nog het spektakel Chartres en Lumières, waarbij de muren van de kathedraal van Chartres dankzij spectaculaire lichtprojecties tot leven komen. Dit wil je echt niet missen als je hier in de buurt aan het fietsen bent!

Natuurpark van de Perche

Bij het verlaten van Chartres voert Véloscénie door het natuurpark van de Perche. Le Perche was voor de Franse Revolutie een (kleine) provincie. Het is een eeuwenoude streek die bestaat uit zachtglooiende heuvels, groene valleien en prachtige eeuwenoude beuken- en eikenbossen rond Bellême en het massief de Réno Valdieu. Het natuurpark van de Perche strekt zich uit over twee departementen te weten de Orne in de regio Normandië, en de Eure-et-Loir in de regio Centre-Val de Loire. Het is een rustig gebied waar je heerlijk rustig kunt fietsen. Je vindt er diverse rivieren en meren waar je even kunt stoppen voor een picknick en wat verkoeling.

Perche Frankrijk

De naam Perche is afgeleid van het Indo-Europese woord “Perk” en van “Pertica” in het latijn. Het woord betekent: grote bomen.

Nogent-le-Rotrou is de grootste stad van de Perche en meteen ook de hoofdstad. Hier moet je tijdens je fietsvakantie dus zeker eventjes langsgaan.

Château Nogent-le-Rotrou in de gelijknamige plaats, de hoofdstad van de Perche in Normandië

Château Nogent-le-Rotrou in de gelijknamige plaats, de hoofdstad van de Perche in Normandië © J. Damase – CRT Centre-Val de Loire

Normandie-Maine

In de verte lonkt de Baai van de Mont Saint-Michel al. Maar eerst fiets je door natuurpark Normandie-Maine. Het Parc naturel régional Normandie-Maine beslaat een oppervlakte van zo’n 257.000 hectare en ligt op de grens van het land van de Loire en Laag Normandië. Het park kent veel verschillende gezichten: van de hoge uitkijkpunten in Normandie-Maine tot aan het groene, glooiende bocagelandschap met heggen en hagen rond Domfront.

Normandië-Maine

Parc Naturel Régional de Normandie-Maine © Marc Lerouge

Het uitgestrekte natuurgebied is opgericht in 1975 en bestaat voor 25% uit majestueuze eiken- en beukenbossen. De rest van het park bestaat voornamelijk uit een kleinschalig cultuurlandschap, met een wirwar aan weilandjes en boomgaarden die omringd zijn door soortenrijke hagen.

Alençon, de schone slaapster

Vanuit Normandie Maine fiets je door het groene landschap naar het charmante stadje Alençon. Alençon staat bekend om zijn unieke productie van handgemaakte naaldkant geregistreerd als werelderfgoed bij de UNESCO. Vanaf de vijftiende tot het begin van de twintigste eeuw was de kant uit Alençon wereldwijd bekend en gewild. Het Musée des beaux-arts et de la dentelle herinnert nog aan deze industrie, die de stad ook rijkdom bracht. Langs de route vind je het indrukwekkende kasteel van Carrouges. De tuinen van dit kasteel kunnen een goede mogelijkheid zijn voor een pauze met een picknick.

Alençon

De schone slaapster, zo staat Alençon in Frankrijk ook wel bekend. En als je er rondloopt, dan kun je je ook wel voorstellen waar die naam vandaan komt. Er is rust, er is schoonheid, de ingrediënten voor een aangenaam verblijf. En misschien heeft die naam ook wel wat te maken met het kant-verleden dat de stad heeft.

Véloscénie: finish bij de Mont Saint-Michel

De laatste etappe op de route van Véloscénie is tevens de mooiste. Je fietst in een rechte lijn over 14 kilometer door Noord-Normandië langs de Roche Torin naar de Mont Saint-Michel. Iedereen kent de beelden wel van de Mont St-Michel die majestueus opreist uit een enorme baai. Des te mooier is het om al fietsend de Mont Saint-Michel steeds dichterbij te zien komen. De abdij en de omringende baai zijn het eindpunt van deze prachtige, 450 kilometer lange fietsroute.

Véloscénie Mont-Saint-MichelVéloscénie finish Mont Saint-Michel

De Véloscénie in het kort

  • De Véloscénie is een fietsroute van 450 km tussen Parijs en Mont Saint-Michel.
  • De route loopt door vier regio’s en acht departementen.
  • Je fietst langs maar liefst vijf bezienswaardigheden die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan.
  • Je doorkruist diverse natuurparken, zoals de Perche, Normandie-Maine en la Haute Vallée de Chevreuse.
  • De route is geschikt voor alle niveaus.
  • Doorlopende, bewegwijzerde fietsroute.
  • De gemiddelde duur van de Véloscénie is +/- 8 dagen.

Meer informatie over de Véloscénie

  • Plan je treinreis naar Parijs via NS International.
  • Plan je fietsroute tussen Parijs en Normandië op de Véloscénie.
  • Lees hier meer over de bezienswaardigheden langs de route.
  • Bekijk hier de grotere versie van de routekaart van de Véloscénie.

veloscenie-loire-fietsroute

Hoe kom je er?
Het handigst is om vanuit Nederland of België de trein naar Parijs te nemen. Vanuit Amsterdam en Brussel ben je met de Thalys snel op Gare du Nord in Parijs (resp. 3.18 en 1.22 uur). Met je Thalys-ticket mag je je fiets aan boord meenemen als je de fiets verpakt in een hoes of tas met de maximale afmetingen van 135x85x30 centimeter (voor-/achterwiel eruit). De fiets is dan kosteloos als bagage mee te nemen op alle Thalys treinen. Kijk hier voor meer informatie over het meenemen van je fiets op de Thalys. In de meeste TGV-treinen en vrijwel alle nachttreinen en regionale treinen kan je je fiets onverpakt en rijdend meenemen.

Véloscénie geschikt voor fietsen met kinderen?
De route is geschikt voor alle niveaus en bestaat uit lange delen autovrije “voie verte” fietspaden, die met elkaar verbonden zijn door landweggetjes met weinig verkeer. De Véloscénie is dus goed te fietsen met (jonge) kinderen. Let alleen wel op in de verkeersdrukte in Parijs. De overige stukken van de route zijn prima voor het hele gezin. Eventueel kun je delen overslaan door een stuk met de regionale trein te reizen. Hier kunnen de fietsen veelal gratis mee.

Overnachten tijdens de Véloscénie
Over het algemeen zijn er redelijk wat campings, hotels en B&B’s langs de route. Je zult altijd wel een plekje vinden om te kunnen overnachten. In de zomervakantie raden wij aan vooraf de overnachtingen vast te leggen. Op de website van Veloscenic staan verschillende lokale organisaties die pakketen met overnachtingen en bagage vervoer aanbieden.

Fiets huren?
Je kunt ook fietsen huren; ook e-bikes en fietsen met kinderzitjes en bagagekar. Meer informatie over het voorbereiden van deze gave fietstocht lees je hier.

Hoe kom je terug in Parijs?
Ongeveer 10 kilometer van Mont Saint-Michel is het station Pontorson/Mont Saint-Michel. Vanaf dit station kun je met de fiets in de trein terug naar Parijs.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>