Sneeuwavontuur in Zweeds Lapland

Echte sneeuw, dat kennen we in Nederland natuurlijk nauwelijks meer. Des te groter is de verrassing én de pret wanneer je je aan een winterse trip door Lapland waagt. Het Zweedse deel van Lapland lijkt zich bovendien uitstekend te lenen voor een avontuurlijke reis door deze prachtige natuur.

De aantrekkingskracht van Zweeds Lapland

Wat maakt het Zweedse deel van Lapland nou zo ongelofelijk mooi? Allereerst de uitgestrektheid. De eindeloosheid van het landschap. En de ongelofelijke leegte. En vooral ook de verdwijnende horizon in het helwitte sneeuwlandschap. Wie door Zweeds Lapland reist in de winter ziet de wereld in zwart-wit, met af en toe een een kleurenspektakel aan de hemel wanneer de zon laat opkomt, of vroeg ondergaat. Of midden in de nacht natuurlijk, wanneer het mysterieuze noorderlicht haar kleurrijke dans opvoert aan de gitzwarte sterrenhemel.

De aantrekkingskracht van Zweeds Lapland zit hem dus in de extremen. Snoeiharde wind, ijskoude omstandigheden en bloedmooie natuur.

Zweeds Lapland

Zweeds Lapland vanuit de lucht bij ondergaande zon

Op avontuur in de sneeuw

De natuur schreeuwt erom om ontdekt te worden. En hoewel je op de goed onderhouden wegen ver kunt komen, is de natuur toch echt op haar mooist wanneer je er middenin staat. Gelukkig zijn die mogelijkheden eindeloos, want het hoort er hier gewoon bij dat je de natuur verkent. Per sneeuwscooter, sneeuwschoen, huskyslee of te paard. Alles is mogelijk, en stiekem is alles ook heel erg leuk. Want tsja, wie wil er niet genieten van deze sneeuwpracht?

Dicht tegen de Noorse grens ligt het plaatsje Björkliden. Veel meer dan wat huizen, een hotel en wat voorzieningen is het niet. Maar het is wel dé uitvalsbasis voor de noordelijk gelegen Zweedse bergen. Hier kun je echt prachtig skiën en langlaufen. Maar ook een lange huskytocht behoort tot de mogelijkheden. Of wat dacht je van ijsvissen?

Huskies Husky Home Kiruna

Husky Home Kiruna

De onherbergzame regio ligt of een fikse anderhalf à twee uur rijden van het stadje Kiruna. Alleen de tocht al is prachtig mooi, want je zult haast geen tegenliggers tegenkomen en de landschappen die aan je voorbij glijden lijken continue hetzelfde maar toch steeds weer anders. Een enorm weerspiegelend meer weerkaatst de reflectie van de besneeuwde bergtoppen. En een ondergaande zon – om twee uur ‘s middags – doet ogenschijnlijk vuur branden.

Bjorkliden Sneeuwstorm

Sneeuwstorm in Björkliden

De afgelegenheid van Björkliden maakt het tot de perfecte plek voor een sneeuwavontuur. In Hotel Fjället kun je een heleboel verschillende activiteiten ondernemen. Zo kun je op avondwandeling door de sneeuw gaan, hopend op een heldere nacht mét noorderlicht natuurlijk. Maar zelfs zonder aurora zal er midden in de wildernis een geweldig knus diner bereid worden van lokale specialiteiten. Je diner afsluiten met een traditionele kaaskoffie? Dat kan gewoon hier. Een andere geweldig leerzame activiteit is een tocht door de arctische wildernis, waar je alles leert over de flora en fauna in de regio, en je de basis skills en regels van het (over)leven in de arctische kou worden bijgebracht. Want hoe je het ook wendt of keert, de ruige omstandigheden in het afgelegen Björkliden is iets waar wij Nederlanders eigenlijk nauwelijks begrip van hebben.

Lapland

Zonsondergang in Zweden blijft bijzonder

Genieten tussen huskies en paarden

Maar niet alles hoeft een zware tocht te zijn in deze ruige doch bloedmooie omgeving. Er zijn ook voldoende activiteiten te ondernemen in Zweeds Lapland waar je goed verzorgd en begeleid op een rustig tempo van de natuur kunt genieten. Zoals op de rug van de IJslandse paarden van Ofelas, een kleine organisatie op een uurtje rijden van Kiruna. Hier zul je, nadat je zelf de paarden verzorgd, geborsteld en voorbereid hebt, langs de meest wonderschone natuur worden geleid. En geen zorgen, ook als je het tegenovergestelde van een stereotype paardenmeisje bent, is deze ervaring in een woord geweldig! Al is het maar omdat in de stallen twee olijke geitjes rondhobbelen, die zich meestal heerlijk scharen onder de warmtelampen die zijn aangebracht om de ijzige kou te verdrijven.

De verstilde natuur, ver van de grote én kleine wegen, maakt dat je niets anders hoort dan de knisperende, versgevallen sneeuw onder de langzaam voortbewegende hoeven van je paard. Je voelt je al snel één met de natuur, maar dat wordt nog eens fors versterkt wanneer er uit de meterhoge sneeuw een elandmoeder en haar jonkie tevoorschijn hobbelen. Dat je een half uur achter twee van zulke bijzondere dieren middenin de wildernis kunt blijven rijden – op gepaste afstand uiteraard – is iets wat je nooit meer zult vergeten.

Ofelas kiruna lapland

De IJslandse paarden van Ofelas brengen je op de mooiste plekjes

Hoe anders is de adrenalinekick die je krijgt van de snelle sledetochten bij Husky Home. Deze organisatie biedt sledetochten ver van de bewoonde wereld aan. Dat heeft als voordeel dat je in het uitgestrekte Zweedse landschap ook echt niemand anders tegen zult komen dan de honden waarmee je op pad bent.

En wat een avontuur is dat. De sledehonden van Husky Home worden goed verzorgd en getraind. In tegenstelling tot vele andere kennels is het hier rustig en krijgen de honden na elke tocht een heerlijke massage om hun spieren te ontspannen. Welverdiend, want ze hebben je niet lang daarvoor al naar de meest wonderschone plekjes gebracht. Eindeloze witte sneeuwvlaktes waarover je in een razend tempo heen glijdt – veel spectaculairder dan dit zal de winterpret niet snel worden!

Sledehondentocht door het ijzige landschap

Zelf op sneeuwavontuur in Zweeds Lapland?

Je sneeuwavontuur in Zweeds Lapland ligt meer binnen handbereik dan je denkt. Met Voigt Travel vlieg je elk winterseizoen direct naar het Zweedse Kiruna, de perfecte uitvalsbasis voor je sneeuwtrip. Björkliden is te bereiken per trein, maar meer vrijheid heb je als je ter plekke een auto huurt. Deze zijn voorzien van alle gemakken die je nodig hebt in deze extreme omstandigheden. In Hotel Fjället kun je gepaste kleding lenen voor de activiteiten die ze aanbieden. Of dat nou de wildernistocht is, of ijsvissen, alles is er mogelijk.

Bij Husky Home of Ofelas kun je vooraf je excursie boeken. Afhankelijk van je wensen ga je privé of met een groepje en word je ook opgehaald en weer afgezet bij je accommodatie. Ook hier kun je gelukkig warme kleding lenen, wat ervoor zorgt dat niks jouw eigen Zweedse sneeuwavontuur nog in de weg staat!

Husky Home Kiruna

Het is altijd knuffelen geblazen met de enthousiaste huskies

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)
 1. Olga Stam zegt:

  Hej Brigitte.
  Wat een leuk artikel.

  Mag ik je misschien nog een website en bedrijf aanbevelen?
  Jokkmokk Arctic Dream
  Ik help nieuwe en “oude” gasten om activiteiten te boeken. Daarnaast kan ik ze van tips voorzien of helpen dingen uit te zoeken voor hun reis of als men hier al ter plekke is.

  Kijk gerust even rond. De website heeft een nieuwe jas en wordt nog steeds geupdate.
  Groetjes,
  Olga

 2. Olga Stam zegt:

  Hej Brigitte,
  Wat een leuke site.
  Als het om Lapland gaat dan is het misschien wel leuk om ook de site van Jokkmokk Arctic Dream te bekijken.
  We helpen met het boeken van activiteiten en voor overige vragen zijn we ook altijd beschikbaar.
  Ook helpen we bij het bemiddelen van prive accommodatie tijdens de grote evenementen, de Jokkmokk Wintermarkt en de Nordenskiöldsloppet in Jokkmokk.

  Misschien tot ziens in Jokkmokk,
  groetjes van Olga

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>