Review MSR berguitrusting

Ik ga deze keer alleen op reis en met al mijn spullen op mijn rug wil ik het mezelf natuurlijk zo comfortabel mogelijk maken. Dat betekent een lichtgewicht backpack, maar ook mijn uitrusting moet zo licht mogelijk zijn. Maar ook compleet, want ik zal mij voornamelijk in een bergachtige en natuurlijke omgeving bevinden. Via het outdoormerk MSR kreeg ik de mogelijkheid om twee producten te testen die essentieel zullen zijn op mijn reis; een waterfilter en een lichtgewicht gasbrander.

MSR berguitrusting

Ter voorbereiding van mijn solo trektocht van een aantal weken wilde ik de best mogelijke en meest duurzame outdoor uitrusting bij elkaar verzamelen. Bij het uitzoeken van compacte en lichtgewicht producten kwam ik uit bij MSR.

MSR staat voor Mountain Safety Research en is grootgebracht door bergbeklimmer Larry Penberthy. Het doel: de veiligheid en kwaliteit van zijn berguitrusting verbeteren. Met veel respect voor de natuur en het idee een dat betere, veiligere en betrouwbaarder uitrusting de deur opent naar grotere avonturen. Hiermee is MSR inmiddels meer dan 45 jaar marktleider op het gebied van bergsportartikelen.

MSR Guardian Purifier

MSR Guardian Purifier

Waterfilter MSR Guardian Purifier

Zelf had ik nog nooit een waterfilter gebruikt op reis en was dus erg nieuwsgierig of dit zou werken. Een waterfilter ziet er eigenlijk heel simpel uit, het is een pomp met een slang waarmee je overal water in je drinkflesje kunt pompen. Het is de filter binnenin die het meeste werk doet. Deze filter, die je na 10.000 vulbeurten van je literfles pas dient te vervangen, filtert maar liefst 99,9% van alle virussen, bacteriën, protozoa en vuiligheden zoals zwevende deeltjes en bezinksel uit elke natuurlijke bron van water. Het meest slootachtige water zou je met deze filter kunnen filteren tot drinkwater.

waterfilter

Een waterfilter, de beste methode om aan gezond drinkwater te komen

waterfilter msr

Het meest slootachtige water zou je met deze filter kunnen filteren tot drinkwater

Voordelen:

 • Je hoeft niet meer met veel waterflessen op je rug te sjouwen (wel even van tevoren checken of het een waterrijk gebied is waar je naar toe gaat)
 • De filter weegt minder dan een halve liter water (490 gram)
 • Maakt buitenlands leidingwater drinkbaar
 • Pompt 2,5 liter water per minuut
 • De filter maakt gebruik van een zelfreinigend systeem, dus je hoeft het filterelement niet meer schoon te pompen
 • Er zit schroefdraad aan de onderkant zodat je hem kunt bevestigen op grote flessen
 • Makkelijk op te bergen in meegeleverde etui

Conclusie
Ik heb eigenlijk geen nadelen kunnen ontdekken aan de MSR Guardian Purifier. Het product is wel wat hoog in prijs, dus daarmee zal het niet voorkomen in de standaard uitrusting van elke bergbeklimmer. Het is het geld echter wel waard, want deze waterfilter staat gelijk aan 10.000 literflessen water (wat uiteindelijk meer kost). Helaas ben ik geen slootwater tegen gekomen op mijn reis, dus dit heb ik niet kunnen testen. Ik heb voornamelijk mijn bidon gevuld met water uit poeltjes in de bossen waar veel bladeren in lagen, maar ook niet drinkbaar leidingwater en het water smaakte heerlijk!

MSR Windburner Gasbrander

Voor het bereiden van mijn adventure food hoefde ik slechts water te koken. MSR heeft een lichtgewicht eenpersoons gasbrander die ongeacht de weersomstandigheden binnen 2,5 minuut het water aan de kook brengt. Indien je met meerdere personen bent, kan iedereen zijn eigen beker op de brander schroeven en zo kun je om en om eten voorbereiden. Doordat je de beker op de brander schroeft komt er geen wind bij de vlam, dit is ideaal in barre weersomstandigheden maar ook veilig als je bijvoorbeeld in je tent wilt koken. Ook als je wat uitgebreider wilt koken zijn er pannen beschikbaar die je op de brander kunt schroeven. Onderaan de brander draai je de gasfles vast. Deze gasflessen zijn verkrijgbaar in 113 of 226 gram. Voor een kookbeurt van circa een uur verbruikt de brander ongeveer 30 gram. Dus voor slechts het klaarmaken van je instant maaltijden gaat een gasfles heel lang mee!

lichtgewicht kookgerei

Lichtgewicht kookgerei voor het bereiden van mijn adventure food

MSR Windburner Gasbrander

De MSR Gasbrander, compact en lichtgewicht

Voordelen:

 • Heel zuinig in verbruik, water kookt in slechts 2,5 minuut!
 • Ideaal voor een solo reiziger
 • Perfect voor het bereiden van maaltijden met water
 • De gasbrander weegt slechts 432 gram exclusief gasfles
 • Zeer compact opbergsysteem
 • Voor uitgebreider koken zijn er speciale pannen beschikbaar

Nadelen:

 • Gasflesje mag niet mee in het vliegtuig (ook niet handig met eilandhoppen)

Conclusie
De MSR windburner gasbrander is zuinig, compact en lichtgewicht. De brander is ideaal voor een solo reiziger of met 2 bekers als je met zijn tweeën bent en je hoeft enkel water te koken. Wil je echter wat uitgebreider koken dan zou ik eerder kiezen voor een variant op deze zelfde gasbrander waar je pannen op kunt plaatsen. Dat je de gasfles niet mee mag nemen in het vliegtuig, hoorde ik pas van een reiziger die ik tegen kwam tijdens mijn reis. Dus ga je er mee op reis, zoek dan goed van tevoren uit of je op de plaats van je bestemming de gasflessen kunt kopen!

 

Interesse in één van deze producten? Kijk dan eens op de website van MSR Gear.

Margriet
Laatste berichten van Margriet (alles zien)
 1. Fijn om een review over de waterfilter te lezen, hij is toch erg aan de prijs dus was benieuwd of hij zijn geld waar maakt. Bedankt!

  • Hoi Esmee,

   Er zijn inmiddels aardig wat bergsportwinkels die de producten van MSR verkopen en qua garantie maakt het niet uit waar je het product koopt. Wellicht even de kerstaanbiedingen online in de gaten houden?

   Groetjes Margriet

 2. Leuk review. Een waterfilter is een must bij langere trips. Koken is natuurlijk nog het beste maar niet altijd even makkelijk in koudere gebieden.

 3. Goed toestel de Guardian Purifier, maar een halve kilo voor een water zuiveraar vind ik toch een beetje van het goede teveel om echt mee op meerdaagse te nemen. Dan doe ik het wel met de care plus waterfilter, minder handig natuurlijk. Maar geeft met 65 gram ook zuiver water.

  Groetjes Bart

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>