Het ultieme outdoorgevoel in Idaho’s Sawtooth Mountains

Ooit gehoord van de Sawtooth Mountains? Dit gebergte is onderdeel van de Rocky Mountains en ligt in de Amerikaanse staat Idaho. De Sawtooth Mountains zijn ruig, onontgonnen, wild en bovenal een walhalla voor de outdoorliefhebber.

Sawtooth Mountains Idaho

Het best bewaarde geheim van Idaho?

Idaho is een staat die zelfs in de VS geniet van grote onbekendheid. Zelfs Amerikanen verwarren het veelal met de staat Iowa en als men het al kent, dan is het van de potatoes. Blijkbaar is de staat dé plek om aardappelen te verbouwen en zelfs het nummerbord van de staat spreekt over ‘Famous Potatoes’. En hoewel het ongetwijfeld terecht is dat Idaho hiermee geassocieerd wordt, geeft het wel een heel beperkt beeld. Want wat er nog vele malen kenmerkender is voor de staat, is de geweldige natuur.

Idaho is namelijk een walhalla voor de outdoorliefhebber. Met nog een klein puntje van het Yellowstone National Park in het zuidoosten, de Snake River met al haar watersporten in het zuiden, en de bergen in het midden van de staat, is Idaho een plek waar werkelijk iedereen volop kan genieten van al het geweldigs dat de natuur hier te bieden heeft. Ongeacht of je van dagenlange trektochten houdt of juist liever een korte fietstocht maakt, alles is mogelijk hier. Het is dan ook de hoogste tijd dat Idaho van het potato-etend hillbilly imago afraakt en dat we gaan ontdekken waar het werkelijk om draait hier.


Idaho Sawtooth Mountains

Tweede natuur van de Idahoans

Want al vanaf het eerste moment dat je voet zet in Idaho, wordt duidelijk dat het hier draait om de natuur. Mensen maken meerdaagse trektochten, dagtochten, paardrijtochten, fietstochten, boottochten, alles wat ook maar enigszins maakt dat ze zich in de buitenlucht kunnen begeven. En eerlijk gezegd werkt het aanstekelijk. Elk moment dat je per ongeluk binnenshuis doorbrengt, voelt alsof je iets aan het missen bent. Hier hoor je buiten te zijn.

Dat wordt des te meer duidelijk wanneer je je in de bergen in Idaho begeeft. De staat heeft het grote geluk dat de Rocky Mountains er deels doorheen lopen, dus aan bergen geen gebrek. Met de Sawtooth Mountains daar middenin gelegen, hebben ze ook nog eens een geweldig mooi stuk gebergte gekregen.

Sawtooth Lake Idaho

Uitvalsbasis Stanley

Indien je geen meerdaagse trektochten wilt maken, of dat wel wilt doen maar het toch fijn vindt om een vaste plek als uitvalsbasis te hebben, is Stanley dé plek. Dit dorp ademt ‘outdoor’ en is al idyllisch gelegen middenin de bergen. Vanuit hier of vlakbij gaan vele wandeltochten, kort en lang, de bergen in. Tevens is het ook de plek om weer even voorraad op te doen of lekker uit te rusten van al je voorgaande avonturen.

Stanley Idaho

Zo ligt Stanley vlakbij de ‘trailheads’ van meerdere wandelroutes in de bergen. Trailheads zijn de zogenaamde startpunten van waaruit je bepaalde trekroutes kunt volgen. De trailheads zijn steevast voorzien van een parkeerplaats en een informatiebord. Meestal houdt het ook in dat je de wilderness intrekt en dus ver van de bewoonde wereld bent. Bij dergelijke trailheads dien je dan ook een daypermit in te vullen. Deze formulieren liggen bij het informatiebord en kun je in een box stoppen, zodat men op z’n minst kan bijhouden hoeveel mensen de wilderness in zijn getrokken en wanneer die terug moeten keren.

Dat klinkt misschien een beetje voorbarig, maar de wilderness hier is ook gewoon echt wild. De kans is dan ook wel degelijk aanwezig dat je tijdens je zomerse wandeling een beer tegenkomt!

Wilderness permit Sawtooth Wilderness    Wilderness permits Sawtooth bij Iron Creek Trailhead

Naar Sawtooth Lake vanaf het Iron Creek Trailhead

Een van mijn favoriete wandelingen was de Sawtooth Lake Trail via Alpine Lake. Deze route was te volgen vanaf de Iron Creek Trailhead, slechts een kilometer of tien gelegen van Stanley, Idaho. Omdat je de wildernis in gaat, moet je een daypermit invullen en dan kun je gaan. De wandeling op zichzelf is niet extreem moeilijk, maar het is een forse klim. Zeker met de hoge temperaturen in Idaho in de zomer, doe je er dus goed aan om vroeg op pad te gaan.

Sawtooth Wilderness    Sawtooth Mountains Verenigde Staten

Squirrel in de Sawtooth Mountains bij Iron Creek

Om zes uur de weg op loonde dan ook zeker, want ik ben tot vlak voor terugkeer geen enkel ander persoon tegengekomen. Via vlakke bospaden kom je vanzelf in uitgestrekte bloemenweides terecht met geweldige vergezichten op de Sawtooth Mountains. Wanneer je eenmaal goed aan het klimmen bent, wordt het uitzicht ook steeds beter. Het eerste meer dat je bereikt met een kleine omweg is Alpine Lake. Geweldig helderblauw en prachtig gelegen, maar nog mooier om van hogerop te aanschouwen. Hoewel het nog een forse klim is naar Sawtooth Lake, maake het uitzicht op Alpine Lake en de wijde omgeving dat het meer dan waard.

Sawtooth Lake zelf is enorm uitgestrekt en wordt zelfs hoogzomer nog geflankt door sneeuw. De enorme uitgestrektheid, de statige Mount Regus die aan de overkant van het meer reflecteert in het gladde wateroppervlak en bovenal de extreme rust die hier over je neerdaalt is overweldigend. Dit is by far Idaho op haar allerbest!

Sawtooth Lake Idaho

Het uitzicht over Sawtooth Lake is de forse klim meer dan waard

Altijd wat te doen bij Redfish Lake Lodge

Niks is beter dan na een geweldige wandeling bijkomen aan het water. Redfish Lake is daar een uitstekende plek voor. Bij de Redfish Lake Lodge, enkele kilometers ten zuiden van Stanley gelegen, kun je namelijk heerlijk tot rust komen aan het water. Het meer met aangelegen strand is ideaal voor het afkoelen in de hitte van de Idaho zomer, maar en tevens kun je in het restaurant of bij de bar ook heerlijk luieren in de schaduw met geweldig uitzicht over het meer en de Sawtooth Mountains.

Daarnaast biedt Redfish Lake Lodge tal van activiteiten aan, zowel op het water als in de omgeving. In de buurt zijn vele wandelingen te doen, van dagtochten tot leuke korte familievriendelijke wandelingen zoals de Lilly Pond and Waterfall Trail. Voor sommige van deze wandelingen is het startpunt aan de overkant van het meer, en kun je een boottocht over Redfish Lake regelen die je na afloop ook weer op komt halen. Alleen al door het heldere water scheuren met die geweldige bergen op de achtergrond is een genot.

Redfish Lake Lodge    Redfish Lake Idaho Verenigde Staten

Een andere manier om de natuur volledig in je op te kunnen nemen, is door te paard de omgeving te verkennen. Bij de Redfish Lake Corrals kun je korte en lange dagtochten regelen waar je in een klein groepje op pad gaat. Het fijne aan te paard de natuur ingaan, is dat je op plekken komt waar je anders niet zou kunnen komen. Buiten het feit dat het gewoon heel leuk is om te doen, is het dus ook weer een andere manier om van die geweldige bergketen te genieten. Na een rondje om het kleinere Little Redfish Lake ga je met de paarden namelijk de hoogte in, om vervolgens in the middle of nowhere een adembenemend uitzicht over Redfish Lake en de Sawtooth Mountains voor je te zien ontvouwen. Het moment waarop je je realiseert dat het eigenlijk nog  wel heel fijn is dat Idaho zo onbekend is onder het grotere publiek.

Redfish Lake Corrals

Een must-do in Idaho: paardrijden door de Sawtooth Mountains

Praktische tips voor je reis naar de Sawtooth Mountains

De Sawtooth Mountains doe je het beste aan tijdens een rondreis door Idaho – en eventueel omliggende staten. Idaho is het makkelijkst te bereiken door te vliegen op Boise en vervolgens een auto te huren. In Stanley verbleven wij in het fijne High Country Inn wat midden in het kleine plaatsje gelegen is. Vlakbij vind je een aantal restaurantjes, een bakkerij en wat winkeltjes. Alles wat je nodig hebt dus om uitgerust op pad te gaan in de bergen!

In Stanley is ook een klein toerismebureau, hier kun je kaartjes vinden van de wandelroutes met de relevante trailheads. Die trailheads vind je vervolgens het makkelijkst door gewoon Google te volgen. Ook bij de Redfish Lake Lodge vind je veel informatie over activiteiten en wandelingen in de omgeving. Bovendien is iedereen in Stanley ook meer dan bereid om je tips te geven. Ze zijn – met recht – trots op hun geweldige natuur en zullen er alles aan doen om jou net zo enthousiast te maken.

Idaho Sawtooth Lake

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>