Het Slowaakse Tatrasgebergte: wandel- en waterparadijs in de dop

Als je me een paar maanden geleden had gevraagd wat mijn beeld van Slowakije was, had ik geantwoord dat ik grauwe Sovjet gebouwen en stuurs kijkende boeren met verweerde gezichten voor me zag. In mijn ogen was Slowakije niet meer dan het vergeten zusje van het vlottere Tsjechië. Inmiddels ben ik net terug van een indrukwekkende trip door het Slowaakse Tatrasgebergte en weet ik wel beter: Slowakije is een onontdekte parel vol natuurschoon waar de tranen van in je ogen springen.

Het Tatrasgebergte is een echte ansichtkaart

Er schijnt een waterig zonnetje als ik vanuit Polen de Slowaakse grens oversteek. Het Tatrasgebergte was al even in zicht, het vormt een natuurlijke grens tussen Polen en Slowakije. Maar eenmaal op Slowaakse bodem verschijnen ook de besneeuwde toppen van de Hoge Tatras aan de horizon. Langs de weg zijn de uitgestrekte groene weilanden bezaaid met grazende koeien en charmante houten huisjes. Het lijkt wel alsof ik in een ansichtkaart ben beland.

De Tatra is een regio in het hart van Slowakije

De boomtoppen van Bachledka

Mijn ontdekkingstocht van het Tatrasgebergte begint in de bosrijke omgeving van Bachledka, midden in de oostelijke Tatras. Hier werd onlangs de Treetop Walkway geopend, een wandelpad op 24 meter hoge palen waarbij je tussen de boomtoppen loopt. Het is een makkelijke wandeling, vooral het adembenemende uitzicht op de toppen van de Hoge Tatras maakt dit rustige tochtje de moeite waard.


De korte tocht van nog geen anderhalve kilometer eindigt bij een grote toren die van een afstandje op een grote parkeergarage lijkt. Het is echter bedoeld voor de wandelaars die na de bedaarde Treetop Walkway nog wat adrenaline kunnen gebruiken. Je kunt hier 32 meter omhoog lopen en van het weidse panorama van de prachtige omgeving genieten, maar je kunt ook over het net dat over de top gespannen is klauteren. En je kunt op een matje met de steile glijbaan naar beneden glijden. Ik heb het zelf bij het geklauter op het net gehouden, dat bleek in de praktijk al spannend genoeg te zijn.

Treetop walk Bachledka

Tatrasgebergte - de boomtoppen van Bachledka

Skalnaté Pleso: sneeuw in mei!

De besneeuwde toppen van de Hoge Tatras lonken vanuit iedere hoek van het Tatrasgebergte. Ze vormen niet alleen een idyllische achtergrond bij ieder uitzicht, ze bieden ook nog eens een prachtig wandelgebied. Daarom neem ik vanuit Tatranská Lomnica twee verschillende kabelbaantjes richting de 2.400 meter hoge bergtoppen en sta vervolgens bij Skalnaté Pleso tot aan mijn enkels in de sneeuw. In mei!

Skalnaté Pleso is het startpunt van een aantal verschillende, goed aangegeven hikes. Ik kies voor een wandeltocht naar de Hrebienok watervallen, vooral omdat die tocht naar beneden gaat en eindigt bij een andere kabelbaan. Het staat omschreven als een makkelijke wandeling, maar uiteindelijk ben ik ruim tweeënhalf uur over paden vol rotsen aan het klauteren. Het is opletten geblazen, want zeker op de delen waar sneeuw ligt, is het niet altijd even veilig. De omgeving en de sensationele uitzichten maken de pittige tocht echter meer dan goed.

De besneeuwde toppen van de Hoge Tatras

Skalnaté Pleso

Hike naar de Hrebienok watervallen

Tatratea en aardappelsoep

Bij een stevige wandeling hoort stevig eten. De sfeer van het Tatrasgebergte leeft in de koliba’s, gezellige berghutten waar traditioneel eten wordt geserveerd. De keuken bevat veel vlees, alles wat je met aardappelen kunt maken en schapenkaas. Mijn persoonlijke favoriet was een combinatie van aardappelsoep en een stuk brood dat je met harde hand in een schaaltje schapenkaas moest slaan zodat de bijbehorende bosui aan de kaas en het brood bleef plakken.

Met de enerverende wandeling vanaf Skalnaté Pleso nog vers in mijn benen vond ik het moment rijp om het bijbehorende drankje, Tatratea, eens te proberen. Het is een lokale alcoholische versnapering met gemiddeld 52% alcohol. Ik moet zeggen: als dat scherpe borreltje zich door je slokdarm brandt krijg je spontaan weer energie!

De sfeer van het Tatrasgebergte leeft in de koliba’s, gezellige berghutten waar traditioneel eten wordt geserveerd

Liptovská Mara

Ik kwam naar het Tatrasgebergte om te wandelen, maar belandde uiteindelijk ook op het water. Een andere belangrijke trekpleister van het Tatrasgebergte is namelijk Liptovská Mara, het grootste waterreservoir in Slowakije. In de zomer kun je hier alle mogelijke watersporten beoefenen, het gloednieuwe Lod Mara biedt alles wat je maar kunt verzinnen. Een van de opties is een cruise over het meer met een catamaran, een rustig bootje op drijvers voor 12 personen.

Het is de zoveelste mogelijkheid om van de natuur en het uitzicht in de Tatras te genieten, want dat is hetgeen dat het Tatrasgebergte in overvloed biedt. Bergen en natuurschoon waar je niet op uitgekeken raakt.

Liptovská Mara, het grootste waterreservoir in Slowakije

Het Tatrasgebergte heeft grootste plannen

Het internationale toerisme staat in Slowakije nog behoorlijk in de kinderschoenen. De grootste trekpleisters worden voornamelijk door Polen en de Slowaken zelf bezocht. Met name in het Tatrasgebergte begint echter het idee te groeien dat dit gebied meer in zijn mars heeft dan het bieden van een mooi verblijf voor landgenoten die willen wandelen of skiën. Maar daar zijn wel nieuwe en grotere faciliteiten voor nodig en daar wordt druk aan gebouwd.

Grotere hotels, betere wegen en nieuwe voorzieningen zijn nog allemaal in aanbouw. Niet dat er nog niets is, met name in de buurt van de skipistes en populairdere wandelgebieden zijn er al vakantieparken, hotels, restaurants en kabelbanen. Het Tatrasgebergte heeft echter grootste plannen en zet de deuren wijd open om zoveel mogelijk buitenlandse mensen te ontvangen.

Wil jij het Tatrasgebergte op je bucketlist zetten? Wacht dan vooral niet te lang. Over een paar jaar is het hier ongetwijfeld niet meer zo rustig en ongerept als het nu is. Plan daarom snel je reis op Reizennaartatras.nl!

Liselore
  1. pascal zegt:

    Hoi Liselore. Mooi verslag. Mocht het dit jaar mogelijk zijn dan willen wij dit gebied ook bezoeken. Wat betreft Liptovska mara is ons een beetje onduidelijk wat wij (gezin met twee dochters van 10 en 12) kunnen verwachten. Kun je je bv een dag vermaken aan één of ander strand?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>