De EmsRadweg: een kwaliteitsroute langs de rivier de Ems
Ten eerste is de Emsradweg met z’n 380 fietskilometers een bijzonder mooie langeafstandsroute. Je volgt de loop van de rivier vanaf de bron in Hӧvelhof naar de monding van de Noordzee in Emden. Ten tweede fiets je grotendeels langs rustige (natuur)paden zonder klimpartijen. Maar ook door de afwisselende natuur van het Mϋnsterland. En de weidse vlaktes van het Emsland. Geniet ondertussen van de aantrekkelijke historische plaatsjes. En vergeet niet tegen het einde van je reis de frisse lucht van de Noordzeelucht in te ademen. Kortom; de EmsRadweg is een reis door de natuur en cultuur in het noordwesten van Duitsland. Een reis waarbij wij hebben genoten van de vele afwisselende landschappen en de prachtige historische en romantische stadjes.
De Emsquellen vormen de bron van de rivier de Ems
De Ems ontstaat op een bijzondere manier in het Teutoburgerwoud. De bron van de Ems ligt in het stadje Hövelhof bij Paderborn. Daarbij gaat het hier niet zomaar om één bron, maar om talrijke kwelbronnen. In een woord: de Emsquellen. Wij vonden het heel fascinerend om te zien dat er water uit deze bronnen blijft stromen. Alles bij elkaar kun je bij het beginpunt nog niet bedenken dat je naderhand langs een rivier fietst waar schepen overheen kunnen varen. Intussen is het wel de start van een schitterende fietsroute. En je fietsvakantie. Direct bij het Ems-informatiecentrum in Hövelhof, aan de voet van het historische Teutoburgerwoud, begint de route. Een fantastische route dwars door de natuur en cultuur.
Een fietsroute met afwisselende landschappen
Bijna driekwart van de route gaat door Noord-Rijnland-Westfalen. Dwars door beschermde natuurgebieden waar veel diersoorten leven. Vaak fiets je direct langs de rivier, maar zo nu en dan slingert het fietspad weg van de rivier, door mooie en schitterende natuurgebieden.
Het afwisselende karakter zorgt ervoor dat deze fietsroute interessant blijft. Uitkijktorens bieden je volop de mogelijkheid om even stil te staan bij de natuur en je omgeving. Dat is dus de ideale combinatie van inspanning en ontspanning. Bovendien gaat de fietsroute voornamelijk over geasfalteerde paden. Daarnaast is het zo dat je af en toe over half verharde paden fietst. In de bosrijke gebieden fiets je weleens heerlijk over de klassieke bospaden. Vandaar dat deze route minder geschikt is voor de racefiets. Een hybride fiets zou de perfecte fiets zijn voor deze langeafstandsroute.
Natuurgebieden EmsRadweg
- De Emsquellen bij de start van de Ems-fietsroute: bij Hövelhof zijn er maar liefst 200 verschillende bronnen waaruit de Ems ontstaat. In het beschermde natuurgebied Moosheide is het oorspronkelijke landschap van de Senne, met zijn beekjes, duinen en heide bewaard gebleven
- Steinhorster Becken bij Delbrück. Weliswaar een aangelegde biotoop, maar een belangrijk broed- en rustgebied voor zeldzame waad- en watervogels
- In het beschermde natuurgebied Emsaue bij Telgte leven talrijke bedreigde diersoorten, zoals de ijsvogel en de boomkikker. Op de wandelpaden kun je de mooie natuur gaan verkennen
- Naast de recreatieplas in Geeste ligt een 50 hectare groot moerasgebied waarin veel watervogels leven
Het verloop van de rivier
De rivier de Ems is uiteindelijk 371 kilometer lang, waarvan 238 kilometer bevaarbaar is. De monding van de rivier in de Noordzee grenst aan het noordoosten van Nederland. Het laatste stukje van de rivier stroomt zelfs door Nederland. Maar de Ems is ook met andere rivieren verbonden; zo is de Ems via de Else met de Weser verbonden. Langs de Weser loopt overigens nog een top fietsroute, die we ook mochten fietsen. Via het Ems-Jade kanaal is de rivier weer verbonden met de Jade.
Een langeafstandsfietsroute van niveau
De EmsRadweg is een fietsroute met goede voorzieningen. Het pad is in beide richtingen goed bewegwijzerd. Je herkent het Ems-fietspad aan het routelogo: de dubbele groene E waar blauw water doorheen stroomt. Omdat de Ems-fietsroute bijna geen hellingen heeft, kan de route probleemloos door onervaren fietsers en gezinnen worden gefietst.
De start van de fietsroute kan gemakkelijk bereikt worden met de auto of de trein. Het startpunt van de EmsRadweg is het informatiecentrum EmsQuellen, gelegen nabij de bronnen. Bij het treinstation van Hӧvelhof zijn gratis parkeerplaatsen beschikbaar. Je hoeft niet per se te starten in Hӧvelhof, want je kunt gemakkelijk ergens anders op de route instappen en beginnen aan een of meerdere etappes. Bovendien zijn er langs de route erg goede treinverbindingen waarbij het vervoeren van je fiets gemakkelijk is. Er zijn zelfs 23 spoorstations met de mogelijkheid om je fiets mee te nemen. Zo kun je op een relaxte manier je route plannen en indien gewenst best een stuk overslaan. De route aanpassen aan je eigen niveau is dus zeker goed mogelijk. Bekijk hier alle voorzieningen op het gebied van fietsverhuur, bagagetransport en shuttle-service. Want ook dat is allemaal goed geregeld langs deze route.
Kanovaren in plaats van een dag fietsen
Een super leuke afwisseling van het fietsen is om een deel van de route met de kano te beleven. Zeker als je het fietsen even zat bent. Of als de kinderen een andere activiteit willen doen, dan het fietsen. Tijdens een kanotocht kun je de Ems van nog dichterbij beleven. En maak je geen zorgen over je fiets en bagage. Deze kunnen vervoerd worden. Uiteraard tegen vergoeding. Of boek een pakketreis, waarbij alles van te voren dan al gepland en geregeld wordt.
Steden aan de Ems
Langs de Ems rijgen diverse historische en culturele bezienswaardigheden zich aaneen, zoals de historische steden Rietberg en Rheda-Wiedenbrück. Rheda-Wiedenbrϋck zijn eigenlijk twee historische steden met prachtig gerestaureerde vakwerkhuizen en de romantische waterburcht Rheda. Met zijn oorspronkelijke gastronomie en de vele gerestaureerde huisjes heeft Rheda-Wiedenbrück in het Teutoburgerwoud zijn historische charme behouden. Bijzonder aan te bevelen is bovendien een uitstapje naar het waterkasteel Rheda. Vergeet in Rheda-Wiedenbrück niet lekker te shoppen, want het centrum heeft hele gezellige winkelstraatjes met terrassen. In deze plaats kan je gemakkelijk een dagdeel lekker toeven en doorbrengen. Na inspanning op de fiets volgt ontspanning in de charmante plaatsjes. Zo kan je weer op een andere manier ultiem genieten van je fietsvakantie. Dat geldt overigens voor veel historische plaatjes langs de EmsRadweg.
Of denk aan het parklandschap van het Münsterland met zijn kastelen en burchten. Rheine ademt pure historie en is ook een bruisend stadje aan de Ems. Dwaal door de middeleeuwse steegjes van de historische plaatsjes en bewonder de statige herenhuizen. Bekijk de indrukwekkende kerken en villa’s. Of geniet juist van de leuke winkels en boetiekjes in de verschillende stadjes.
Ieder jaar bezoeken zo’n honderdduizend bedevaartgangers de 1200 jaar oude bedevaartsstad Telgte langs de Ems in het Münsterland. In het Middeleeuwse oude centrum vind je zowel traditionele Westfaalse gastronomen alsook kleine speciaalzaken. De bedevaartsstad werd literair vereeuwigd door het verhaal „Das Treffen in Telgte” (de ontmoeting in Telgte) van Günter Grass.
Papenburg is de stad van de scheepsbouwers en schippers. Tot op de dag van vandaag worden er nog steeds enorme cruiseschepen gebouwd op de beroemde Meyer Werft. De echt oude scheepsgebouwen zijn inmiddels omgebouwd tot een museum dat best een bezoekje waard is.
De EmsRadweg in het kort
- Lengte: 380 fietskilometers
- Van Hövelhof aan de voet van het Teutoburgerwoud, via het Münsterland en Emsland naar Emden, waar de Ems in Noordzee uitmondt
- Routeverloop: meestal over stille landwegen, veraf van de hoofdwegen. De wegen zijn geasfalteerd of verhard met een grindlaag
- Geschikt voor jong en oud, ook voor gezinnen met kinderen
- Vanwege de kleine hoogteverschillen is het mogelijk om de route in beide richtingen te fietsen
- Getest: Rotuma 90 rolkoffer VAUDE - 30 oktober 2024
- De Magie van de Ruska - 18 oktober 2024
- Ierland: de magie van de Ring of Beara - 29 mei 2024
Hans Kanters says:
Hallo
Ik heb er nog nooit van gehoord ‘Reishonger’ maar vind het wel een interessante site.