Actief op de Sallandse Heuvelrug

Nederland is prachtig. Maar we kijken vaak over de mooie plekjes heen. Dit keer verbazen we ons over de Sallandse Heuvelrug, met avonturenpark Hellendoorn, mooie mountainbike routes over de vijfenzeventig meter hoge Koningsbelt en een lange station-naar-station wandeling door de uitbundige heidevelden.

De Sallandse Heuvelrug is een stuwwal uit de ijstijd, in Overijssel, die ruwweg loopt van Ommen tot Holten. Misschien is ze minder bekend dan de Utrechtse Heuvelrug of het Limburgse Heuvelland, maar ze is zeker de moeite van het verkennen waard! De bossen en heidevelden nodigen uit om per fiets of lopend te worden ontdekt, en met kinderen zijn het avonturenpark in Hellendoorn, de schaapskooi in Nijverdal of het natuurmuseum in Holten een must. Haal je outdoor gear (of je kinderen) tevoorschijn en ga mee!

De Sallandse Heuvelrug bij Hellendoorn.

De Sallandse Heuvelrug bij Hellendoorn.

Sallandse Heuvelrug – avonturen in Hellendoorn

Wie is er niet ooit met een schoolreisje naar een avonturenpark geweest? Behalve naar de Efteling kan dat ook zomaar naar Avonturenpark Hellendoorn geweest zijn. Ken je het park niet: ga dan alsnog. Het park is minder uitbundig dan sommige andere avonturenparken, maar daarom voor jongere kinderen minstens zo leuk. En voor de ouders ook! Zeker voor ouders die zich graag weer even kind voelen.

Avonturenpark Hellendoorn: must voor kinderen.

Avonturenpark Hellendoorn: must voor kinderen.

Rustiek overnachten in de bossen; echt vakantie.

Rustiek overnachten in de bossen; echt vakantie.

Hellendoorn is sowieso een prachtige uitvalsbasis om de Sallandse Heuvelrug te verkennen. Het mooie rustieke dorpje ligt midden tussen bossen, het riviertje de Regge, zandverstuivingen en heide. Overnacht dan bijvoorbeeld in het prachtig gelegen Landgoed De Uitkijk, niet ver van het avonturenpark, dat ook heel geschikt is als uitvalbasis om te mountainbiken.

Sallandse Heuvelrug – mountainbike paradijs

De Sallandse Heuvelrug is prachtig voor mountainbikers. De afwisseling van bos, hei, zand en hoogteverschillen brengt voor iedereen iets op zijn eigen niveau. Gedurende het broedseizoen zijn sommige delen van de Sallandse Heuvelrug afgesloten in verband met broedende Korhoenders en jong wild. Toch zijn er altijd tientallen kilometers met vooral onverharde paden beschikbaar.

De Sallandse Heuvelrug is een paradijs voor mountainbikers.

De Sallandse Heuvelrug is een paradijs voor mountainbikers.

Zó mooi zijn de heidevelden.

Zó mooi zijn de heidevelden.

Het gebied rond Hellendoorn (ten noorden van Nijverdal) kent een aantal zandverstuivingen en steile delen die een uitdaging zijn voor de gevorderde mountainbiker. De routes in het gebied tussen Nijverdal en Holten gaan door bos en hei, en over de Grote Koningsbelt (76 meter). Zowel in Hellendoorn, Nijverdal als Holten is voldoende gelegenheid om een leuk terras aan te doen.

Wandelen van station naar station

Ook voor de wandelaar is de Sallandse Heuvelrug en paradijs. Nederland kent een aantal zogenoemde NS-wandelingen en OV-stappers, waarbij vanaf een station een lange rondwandeling is uitgezet, of van het ene station naar een volgend station wordt gelopen. Tot deze laatste categorie hoort de wandeling van station Nijverdal naar station Holten. De wandeling is als gpx-file te vinden op de site van Wandelnet.nl (link onderaan). NS-wandelingen zijn niet meer zoals vroeger gemarkeerd.

Ik wandel graag langs de schaapskuddes tussen Nijverdal en Holten.

Ik wandel graag langs de schaapskuddes tussen Nijverdal en Holten.

Schaapskooi Twilhaar vlak bij het bezoekerscentrum.

Schaapskooi Twilhaar vlak bij het bezoekerscentrum.

De wandeling van station Nijverdal naar station Holten loopt deels over het Pieterpad. Dus verstokte wandelaars hebben er wellicht al een stuk van gelopen. De wandelingen over de Sallandse Heuvelrug zijn voor 90% onverhard (zoals de Trage Tochten wandelingen). In de heidegebieden vind je met een beetje geluk korhoenders, maar zeker kom je schapen tegen. Met name natuurlijk rond schaapskooi Twilhaar, in de buurt van het bezoekerscentrum.

Meer info

Arjan
Volg mij!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>