De ontknoping van de Volvo Ocean Race

Eigenlijk kun je ze best wereldreizigers noemen. In negen maanden tijd de wereld rondvaren op een zeilboot. De wereldzeeën trotserend onder de meest onmogelijke omstandigheden. Als geen ander kennen ze het leven op zee. De crew van de zeven teams die participeren in de Volvo Ocean Race editie 2018 hebben de nodige reiservaring. We spraken met Sophie Ciszek, lid van het Team MAPFRE dat door Helly Hansen wordt uitgerust.

Finish in Den Haag

Een zeilrace om de wereld die elke drie jaar wordt gehouden. Opgebouwd uit 11 etappes. Dat is de Volvo Ocean Race. Ieder team heeft de beschikking over dezelfde boot. Twee van de zeven deelnemende teams dit jaar varen onder de Nederlandse vlag, Na maar liefst 83.000 kilometer in ongeveer negen maanden te hebben afgelegd ligt de eindstreep van deze wereldreis op 24 juni voor het eerst in Nederland, in Den Haag, nabij de haven van Scheveningen. De ontknoping is aardig spannend. Drie teams kunnen nog aanspraak op de titel maken, waaronder het team van Sophie, het Spaanse MAPFRE/ Helly Hansen. Voelt ze zich een wereldreiziger?

Volvo Ocean Race

Foto: Ainhoa Sanchez Volvo Ocean Race

Wat is je favoriete bestemming? Is het eigenlijk niet erg jammer dat je soms alleen maar een haven ziet?

Wow, ik ben al op zoveel prachtige plekken geweest, ik vind het moeilijk om één favoriete bestemming te noemen! Mensen zeggen vaak tegen me dat ik als zeilster de wereld rond vaar en op zoveel verschillende bestemmingen kom. Dat is ook zo, maar 80% van de tijd zit ik wel op zee. Soms zien we weleens een kustlijn. Meestal zien we alleen de eindeloze oceaan, zelfs geen andere boten. Wanneer we aanleggen in havens is dit meestal voor een korte periode en is er genoeg op de boot te doen. Ik krijg dus maar een klein beetje mee van de landen waar we een stop hebben. Eén van mijn dromen is om op mijn dooie gemakje naar die adembenemende bestemmingen te zeilen om zo andere landen en culturen beter te leren kennen.

Hoeveel stempels heb je eigenlijk in je paspoort?

Haha, ik heb geen idee. Ik heb zowel een Amerikaans als een Australisch paspoort. Beiden zitten aardig vol.

De ontknoping van de Volvo Ocean Race in Nederlandse wateren

Foto: Ugo Fonolla/ Volvo Ocean Race

Hoe voelt het eigenlijk om over een eindeloze oceaan te varen?

Ik ben er werkelijk gek op. Het geeft me een rustgevend gevoel. Buiten zijn. Niet heel veel mensen hebben de mogelijkheid om er te geraken. En je ziet zoveel vogels en andere dieren in hun natuurlijke omgeving. Als ik terug op vaste wal ben mis ik de zee al.

Wat voor kleding heb je nodig op zee?

Het belangrijkste is dat je droog blijft. Doordat we door totaal verschillende klimaten varen is het nodig om je in laagjes te kleden. Bij koude temperaturen moet de kit ons warm houden en op warme dagen moet het ons afkoelen. Vergeet niet dat we vaak hard werken op de boot en dus veel in beweging zijn. Een jas zoals de Helly Hansen Aegir H2Flow Jacket is ideaal omdat deze meehelpt je lichaamstemperatuur te reguleren. Het koud hebben of nat worden, dat zijn wel de laatste twee dingen die je wilt als op zee bent.

Foto: Ugo Fonolla/ Volvo Ocean Race

Waar komt je passie voor het zeilen vandaan? En wat vind je er zo leuk aan?

Ik ben geboren in een echte zeilfamilie. Als kind woonde ik op een zeilboot met mijn ouders en oudere broer. Zo hebben we als gezin een paar jaar over de Grote Oceaan gevaren. Zeilen is me daardoor met de paplepel ingegoten. Ik vond het fantastisch en ben er nog steeds dol op. Ik heb een mooie jeugd gehad. Altijd lekker buiten, iedere dag weer iets nieuws leren en volop avontuur. Op latere leeftijd gaf het me de mogelijkheid om veel te reizen. En de meest bijzondere avonturen op de mooiste plekken ter wereld te beleven.

Foto: Jesus Renedo/ Volvo Ocean Race

Wat was het meest angstaanjagende dat je op zee hebt meegemaakt?

In de vorige editie van de Volvo Ocean Race maakte ik onderdeel uit van Team SCA, een all female team. We waren ver achterop geraakt bij de andere boten toen één van onze zeilen brak. Vlakbij Point Nemo, de meest afgelegen plek ter wereld, midden in de Grote Oceaan. We waren compleet op ons zelf aangewezen. Niemand had ons kunnen helpen of redden. Een angstige ervaring. Door goede samenwerking waren we gelukkig in staat om door te varen en uiteindelijk de finish te halen.

Waar ben je het meest bang voor?

Mijn grootste angst is om overboord te worden geslagen. Het kan echt ruig worden op zee, met rukwinden en torenhoge golven. Als je van de boot wordt gespoeld is het erg moeilijk om de boot te keren en iemand te zoeken. Daar ben ik altijd erg alert op. Ik zorg ervoor dat ik altijd ben aangelijnd. Het is iets waar je al gauw wat nonchalant mee kunt worden. Maar het is echt belangrijk. De zee is onvoorspelbaar. In een oogwenk kan de situatie veranderen.

Foto: Jen Edney/ Volvo Ocean Race

Van zondag 24 juni tot zondag 1 juli zijn er in Scheveningen allerlei activiteiten georganiseerd rondom de aankomst van de boten van de Volvo Ocean Race.

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>