Ontdek de natuur van Flevoland van dichtbij

Lekker een weekend weg, de natuur in. Kleine kans dat je dan direct denkt aan Flevoland als bestemming. Toch is deze jongste provincie van Nederland bij uitstek een plek waar je de natuur, die vaak nog volop in ontwikkeling is, van dichtbij kunt bewonderen. 

Dat Flevoland wat dat betreft een verrassende bestemming is, kan dus wel gezegd worden. Het barst er van de plekken waar je heerlijke weekendjes of dagjes uit kunt beleven, veelal niet alleen heel erg leuk, maar juist ook enorm leerzame ervaringen. Dichtbij de stad, zoals in het Kromslootpark, of juist verder afgelegen zoals bij de Marker Wadden.

Kanoen met boswachters in Flevoland

Kanoën met de boswachter

Als er een beroep is dat tot de verbeelding spreekt, is het wel het beroep van boswachter. Al blijkt er nogal veel onduidelijkheid te zijn over wat een boswachter precies doet, het moet toch wel fantastisch zijn om je elke dag bezig te mogen houden met de zorg voor de natuur in Nederland.


In het Kromslootpark, op slechts een steenworp afstand van Almere, gaan wij op een zonnige zondagochtend dan ook op kanotocht met twee boswachters om meer te leren over de jonge natuur in Flevoland. Boswachters Amy en Rob wachten ons al op met de kano’s van Staatsbosbeheer, waar het na een wat wankele instap prima toeven is.

Kanoen Staatsbosbeheer

Al rustig peddelend door het park vertellen beide boswachters meer over hun werkzaamheden en het park. Het Kromslootpark kent een bijzondere opzet, waarbij je in sommige delen zeer gemakkelijk kunt komen via aangelegde paden. Maar hoe verder je komt, hoe dieper je in het zogenaamde struingebied komt. Hier mag je dus ook van de gebaande paden afwijken om verder de natuur in te gaan.

Kromslootpark, de perfecte balans tussen recreatie en natuur

Het park zelf ligt langgerekt langs de A6 en heeft dan ook flink te lijden gehad onder de aanleg van deze verbindingsweg. Boswachter Rob vertelt uitgebreid over de herstelwerkzaamheden die Staatsbosbeheer momenteel uitvoert aan het park om zo een bijzonder natuurgebied te creëren waarbij recreatie en natuur in balans blijven. Zo worden de watergangen waarover we kanoën nog verder uitgebaggerd om teveel landvorming – waarbij plantengroei eigenlijk het water overneemt – te voorkomen en ook de watercultuur daardoor te laten herstellen. Het is dan ook superleuk om te horen dat je nu al in deze omgeving ook op beversafari kunt waarbij je niet alleen vanaf een kano de natuur ontdekt, maar ook nog eens dit prachtige wezen in het wild kunt spotten!

Kanoen Kromslootpark Kano kromslootpark

Maar er worden nog veel meer activiteiten georganiseerd in dit park en de nabije omgeving. Boswachter Amy, een jonge en mega enthousiaste boswachter die bovendien zeer actief is in de lokale media, vertelt over alle projecten die ze organiseren vanuit Staatsbosbeheer om mensen meer te leren over het boswachterschap en de lokale natuur. Zo laten ze jongeren kennis maken met de natuur, gaat ze af en toe met vrijwilligers het bos in om afval op te ruimen en is het dus sowieso mogelijk om met haar of collega’s te gaan kanoën om zo meer te ontdekken over de natuur.

Het Kromslootpark is volledig ingericht op recreatie, dus wat je ook wilt doen – lekker kanoën, fietsen, wandelen of struinen, het is er gewoon mogelijk. Maar voor het beetje extra, is het écht heel erg leuk om met die boswachter op pad te gaan. Omdat je zoveel leert over je eigen nabije omgeving, en de passie en enthousiasme van de boswachters direct overslaat op jezelf!

boswachters amy en rob

Uitwaaien op de Marker Wadden

Waar het Kromslootpark ingesloten zit langs de A6 en zich dus vlak naast de stad bevindt, is het tegenovergestelde waar voor de Marker Wadden. Om dit bijzondere project, waarin natuureilanden kunstmatig zijn aangelegd, te bezoeken, moet je vanaf Batavialand in Lelystad een veerboot nemen die er zo’n 60 minuten over doet om de haven van de Marker Wadden te bereiken. Een wat grotere onderneming dus, maar het is een vreemde gedachte dat je Lelystad verlaat en dan binnen een uur op zo’n totaal andere locatie bent.

Wandelpad Marker Wadden Wandelen in Flevoland

De Marker Wadden zijn nieuw, supernieuw. Het natuurgebied wordt aangelegd in het Markermeer met slib en zand uit het Markermeer, om zo zowel boven als onder water de natuur verder te ontwikkelen én het Markermeer zelf leefbaar te houden. Een geweldig bijzonder project waar de gids van Natuurmonumenten, de organisatie die het initiatief voor deze eilandengroep heeft genomen, je alles over zal vertellen bij aankomst op het eiland.

De haven op dit eiland, waar je zowel met veerboot als met je eigen boot naartoe kunt, is pas sinds 2018 geopend voor publiek, dus wanneer je voet aan wal zet, ben je wat dat betreft een pioneer op nieuw grondgebied van Nederland!

Strand Marker Wadden

Waddenwandeling in het Markermeer

Het is dus mogelijk om met een gids op pad te gaan over één van de eilanden, al noemen ze dat op de Marker Wadden een veelbelovende expeditie. De andere eilanden zijn niet toegankelijk voor publiek en zijn er puur en alleen voor de ontwikkeling van de natuur. Met de gids leer je ongelofelijk veel details over de aanleg van het eiland en de flora en fauna die zich er reeds heeft gevestigd, van zeldzame plantjes tot het spotten van bijzondere vogels.

Natuurlijk is het ook gewoon heerlijk om zelf op pad te gaan over dit bijzondere stukje natuur. Zeker als het zonnetje schijnt is het fijn om langs de zandduinen, met uitzicht over het uitgestrekte water, heerlijk uit te waaien en volop te genieten van dit geweldig bijzondere project. Alsof je je op de waddeneilanden bevindt, maar dan gewoon midden in het land!

Natuur Flevoland

Voor je bezoek aan de Marker Wadden is het verstandig de website van Natuurmonumenten te checken wat betreft de tijden en regels omtrent het varen naar deze bijzondere plek. Door slechte weersomstandigheden kunnen sommige boottochten bijvoorbeeld niet doorgaan, en er is maar beperkt plek op de veerboot die ook niet elke dag uitvaart. Zorg er dus voor dat je vooraf je ticket hebt geboekt en dat je weet hoe laat de boot weer terugvaart naar Lelystad!

Ook voor de rondleidingen dien je van tevoren een reservering te maken, het aantal plekken is beperkt en vol is vol. Op het eiland zelf is een bezoekerscentrum te vinden, waar je ook zelf meer informatie kunt verkrijgen over het eiland. Ook is er een restaurant met prachtig zonnig terras en uitzicht over het strand en het water – een goede plek om na een wandeling je bezoek af te sluiten!

Duinen flevoland

Op pad in Flevoland?

Natuurlijk heeft Flevoland nog veel meer te bieden dan het Kromslootpark en de Marker Wadden. De beroemde Oostvaardersplassen natuurlijk, maar ook het relatief onbekende Horsterwold bijvoorbeeld. In de laatste kun je zelfs overnachten midden in de stille natuurkern op een vlot – lees hier hoe wij deze super bijzondere overnachting hebben ervaren!

Of je nou een dagje weg wilt in eigen land, of wat langer de natuur wilt verkennen, je kunt in Flevoland ongelofelijk veel kanten op. Ongetwijfeld meer kanten dan je vooraf gedacht zult hebben, en dat is ook wat het zo leuk maakt om deze jonge provincie te ontdekken.

Voor de geschiedenis van Flevoland is het sowieso leuk om te starten in Batavialand, de plek waar je alles leert over het ambitieuze project dat uiteindelijk heeft geleid tot de 12e provincie van Nederland en de uitdagingen waar men toen ook voor stond. Mooie achtergrondkennis om vervolgens mee de bossen in te duiken en te genieten!

Reishonger bezocht Flevoland op uitnodiging van Visit Flevoland. Voor meer informatie over een bezoek aan Flevoland, zie de website van Visit Flevoland.

Duinen Marker Wadden in Flevoland

Zonsondergang Marker Wadden

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>