Microvakanties worden steeds populairder

Een trans-Atlantische vlucht pakken voor een roadtrip in de VS. Er even helemaal tussenuit met een maandje Zuidoost-Azië. Een cruise naar Antarctica. Stuk voor stuk prachtige avonturen die bijna mainstream waren geworden. Maar door verschillende factoren begint een ander soort reis in populariteit te winnen: de microvakantie. Ook wel nano-vakantie of micro-avontuur genoemd.

Wat zijn microvakanties?

Microvakanties zijn korte uitstapjes waarin je ‘even helemaal weg’ bent. Er is geen technische definitie voor; er is niemand die voor jou bepaalt wanneer je op microvakantie of gewone vakantie bent. We gebruiken deze term om aan te geven dat er een trend is voor kortere vakanties.

microvakantie hangmat

Micro of niet, het doel blijft hetzelfde – dat heerlijke vakantiegevoel oproepen. De één slaagt daar al in door in het stadspark te picknicken, terwijl de ander naar meerdere overnachtingen buitenshuis verlangt. Een leuke oefening voor jezelf is een lijstje te maken van de dingen die jou vrijwel onmiddellijk in vakantiesferen brengen. Bij veel mensen is daar echt geen intercontinentale vlucht voor nodig.

Vliegen is helemaal uit

Vliegtuigen stellen ons in staat om de mooiste exotische bestemmingen te bezoeken. In de laatste decennia hebben we dan ook flink geprofiteerd van de toegenomen routes en de dalende prijzen. Maar het lijkt erop dat vliegreizen –althans voorlopig– hun tijd hebben gehad.

In 2019 stond ons de vliegschaamte al collectief op de kaken, bewust als we waren gemaakt door de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. In 2020 deed het coronavirus, Covid-19 voor intimi, daar nog eens een schepje bovenop. Behalve bezorgd om de CO2-uitstoot, zijn we bang voor virusoverdracht. Vliegen wordt door velen als iets onverantwoordelijks gezien.

op vakantie in eigen land

We houden de hand op de knip

Vakanties zijn tot eerste levensbehoefte verworden. We hebben drukke levens en kennen veel stress. Drie of vier vakanties per jaar is daarom voor velen de normaalste zaak van de wereld. Maar waar we in het verleden vakanties soms met leningen financierden, staan we tegenwoordig met beide benen op de grond. We reizen zonder creditcard om niet voor nare verrassingen te staan en houden ons aan een strak reisbudget.

Of het nu is omdat we, met de twijfelachtige dank aan de pandemie, onze banen zijn kwijtgeraakt of omdat we daar nog voor vrezen, feit is dat we met z’n allen op de centen letten. Met zoveel economische onzekerheid kiezen we liever voor een voordelige vakantie, wat vaak betekent dat we dichter bij huis blijven. En daar is niks mis mee, want al die reislust heeft ervoor gezorgd dat we de bijzondere plekken in de buurt vaak over het hoofd zagen. Er is zoveel moois in Nederland en de buurlanden te zien!

microavontuur in Nederland

Microvakanties: het tegenovergestelde van slow travel?

Een andere belangrijke reistrend is slow travel. Dat is ook al zo’n term waar geen keiharde definitie voor bestaat. In grote lijnen zijn we het erover eens dat slow travel gaat om het maken van bewuste reiskeuzes, om contact met de lokale bevolking en in alle rust van een bestemming genieten. Slow travel is niet zozeer langzaam en langdradig, maar is een mindset. Mindful reizen, zou je het ook kunnen noemen.

Op het eerste gezicht lijkt slow travel het tegenovergestelde van een microvakantie. Want bij zo’n microvakantie ben je toch vooral bezig met zo snel mogelijk tot rust komen, waarbij comfort en snelheid het vaak winnen van de milieuvriendelijkheid. Maar er zijn ook duidelijke overeenkomsten. Bij beide soorten reizen ga je immers op zoek naar die interne resetknop. Ze lijken allebei te passen in de bredere maatschappelijke trend van bewust leven.

Microvakantie avontuurlijk wandelen met kinderen

Voorbeelden van microvakanties

Microvakanties zijn er in alle soorten en maten. Vliegen is niet verboden, maar is lang niet meer de enige optie om tot rust te komen. En omdat smaken verschillen, zijn er veel manieren om zo’n microvakantie invulling te geven. Ter inspiratie geven we je enkele ideeën:
• Een weekendje in de Ardennen
• Een korte citytrip naar Praag met de trein
• Twee dagen naar Euro Disney
• Een weekendje skiën in Winterberg
• Een verwenweekend in een wellness-resort
• Een dag lang je wifi en mobieltje uitschakelen
• Een concertbezoek uitbreiden met een hotelovernachting

Tóch met het vliegtuig? Het kan wel degelijk klimaatneutraal. Vaak biedt de luchtvaartmaatschappij jou die optie bij het afrekenen. En anders zijn er programma’s zoals Fair Climate Fund die bomen planten om jouw uitstoot van koolstofdioxide te compenseren. Al is afkopen natuurlijk niet helemaal de toekomst…

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>