Micropolis in Aveyron

Als blogger ben ik nogal aan de nieuwsgierige kant. Eén van de vragen die ik het meeste stel is ‘mag ik dat eens aanraken?’. Zo vaak stel ik ze, dat die vraag soms gewoon uit mijn mond floept zonder dat ik er bij nadenk. En dat beklaag ik mij wel eens.

In Aveyron bezocht ik dit jaar Micropolis. Dat is zoals het klinkt, een doe-museum over insecten. Heel interessant voor kinderen, maar stiekem ook voor volwassenen.

Insecten

De kriebelige kruipers van Micropolis. Fascinerend, niet?

Het Museum

Bezoek je Aveyron op een regenachtige dag, dan is een museum ideaal om de dag door te komen. Zelf vond ik Micropolis heel interessant, en was ik eigenlijk niet klaar met kijken in de tijd die ik had.

Kom je het museum binnen, dan merk je al snel dat er voetstappen op de grond zijn geschilderd. Als je die volgt, loop je op een ideale manier door het museum, al moet dat natuurlijk niet.

Als eerste kom je door een gang, waar links van je een wetenschappelijk uitziende kamer is. Er zijn ramen waardoor je naar binnen kan kijken en je ziet er mannen en vrouwen in witte jassen in de weer met fruit en groenten en ander voedsel, en grote dozen en terrariums. Dit is wat ze noemen de geboortekamer, waar de insecten worden gekweekt en waar het voedsel wordt klaargemaakt.

Geboortekamer

In deze kamer worden eitjes van insecten uitgebroed, en worden de maaltijden van de beestjes klaargemaakt.

Loop je door, dan kom je in een ruimte waar met standbeelden wordt duidelijk gemaakt hoe de insecten verschillen van de mens. Verschillende menselijke standbeelden kregen er insectachtige trekken, zoals meerdere armen, een wespentaille en facetogen.

Kriebelige kruipers

Loop je daar dan weer door, kom je in de grote zaal, waar pilaren geschilderd zijn als planten, om echt het gevoel te creëren dat je zelf op insectengrootte bent. Hier zie je een mierenkolonie die zich in buizen en doorzichtige pijpen door de kamer beweegt. Ook zie een natuurlijk gevormde bijennest, gelukkig afgeschermd door glas.

Maar het mooiste vond ik de vlinderruimte, waar die prachtige dieren ontpoppen en uitvliegen. Je ziet heel duidelijk de verschillende fasen tussen pop en vlinder, want er hangen steeds zo’n twintig levende poppen aan die elk op hun eigen tempo uitkomen. Fascinerend!

Vlinderpop

Vlinders komen uit hun cocon gekropen. Een bijzonder zicht.

Kinderen

Het museum is bovendien een ontdek- en doe-museum. Op grote schermen kunnen kinderen een mierenhoop ontleden, en kijken hoe de kolonie leeft in elk seizoen. Met een beetje geluk kunnen ze de koningin in de bijennest zien, en ze kunnen zelfs in een levensgrote vleesetende plant gaan zitten, zoals een insect dat gevangen wordt. Geen angst, ze worden niet echt opgegeten.

Maar, zoals ik al zei, ook voor volwassenen is het een mooie uitstap. Of je je partner of kinderen meeneemt, je zal je echt wel vermaken.

En de kers op de taart moet wel de workshops zijn, waarin kinderen de grotere, veilige insecten zoals wandelende takken op hun huid kunnen laten kruipen. Ik testte dat alvast uit: het voelt kriebelig en lekker zacht! Doen!

Kriebelige Kruipers

‘Mag ik dat eens aanraken’. Kriebelig! Maar ook lekker zacht.

Bewaren

Bewaren

Latest posts by Lotte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>